Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odszkodowanie za wykreślenie przedterminowe przy kredycie kombiacyjnym.

Napisany przez Lueni
Cześć wszystkim,

następująca sytuacja:

Zamierzamy w przyszłym roku kupić Dom moich rodziców.

Obecnie istnieje połączone kredyt mieszkaniowy (oszczędności mieszkaniowe + kredyt) na tym domu.

Oszczędności mieszkaniowe są obecnie w 30% zapełnione.

kredyt powinien zostać spłacony przed zakupem.

Dzisiaj w banku dowiedziałem się, że kara za przedterminową spłatę jest niezwykle wysoka.

Czy istnieje jakiś sposób, aby zmniejszyć tę karę, rozwiązać / odwołać umowę lub w inny sposób uniknąć powstającej straty finansowej?

Pozdrowienia

Lueni

Napisany przez hausbauwest
Przy obecnych stopach procentowych kwota wypłaty z góry nie powinna być zbyt wysoka.
Oszacuj całą sytuację

Napisany przez Lueni
hausbauwest pisze:
Przy obecnych stopach procentowych, opłata za wcześniejszą spłatę nie powinna być zbyt wysoka.
Określ więc całą sytuację.

Wysokość pożyczki wynosi 50 tys.

Na oszczędności budowlanej jest zdeponowanych około 14 tys.

doradca z Schwäbisch Hall powiedział, że w przypadku wypowiedzenia umowy w krótkim terminie, odszkodowanie wyniosłoby około 6000 euro.

pożyczka jest udzielona w formie prefinansowania.

Napisany przez bruno68
"Au, au Lueni,

lepiej poszukaj sobie rzeczywistego pośrednika pracy dla Ciebie!

Doradca ze Schwäbisch Hall powiedział, że w przypadku natychmiastowego wypowiedzenia odszkodowanie wynosiłoby około 6000 €.

Ten człowiek jest tylko sprzedawcą i stoi po stronie wierzyciela!

Jednakże bez wcześniejszego dostępu do dokumentów odważam się wątpić, czy można zrezygnować z umowy bez ponoszenia dodatkowych kosztów!

Jak już wspomniałem, poszukaj pośrednika, który stoi po Twojej stronie.

bruno68"

Napisany przez BenniG
Jak długo trwa już ta pożyczka i jaka jest rzeczywista jej długoterminowa trwałość?

Napisany przez Lueni
pożyczka trwa od 3,5 roku i pozostało jeszcze 6,5 roku.

pisze:
Au, au Lueni,

szukaj lepiej prawdziwego pośrednika pracy dla Ciebie!

To tylko sprzedawca i znajduje się w magazynie wierzyciela!

Choć nie mając wglądu do dokumentów, ośmielam się wątpić, czy i w jaki sposób można wyjść z umowy bez kary wstępnej!

Jak już powiedziałem, szukaj pośrednika, który stoi po twojej stronie.

bruno68

Häää, co ma zrobić z pośrednikiem, jeśli chce jedynie rozwiązać kredyt?
On powinien poprosić finansujący bank o złożenie oferty rozwiązania, a potem sam sprawdzić, czy jest to w porządku, czy nie.
I w zależności od pozostałego okresu do 10 lat, 6 tysięcy przy 50 tysiącach jest całkowicie w zasięgu możliwości.

Lueni pisze:
pożyczka trwa od 3,5 roku i ma jeszcze 6,5 roku do końca.

Pasuje więc, jeśli stopa procentowa wynosi około 2%

Napisany przez Lueni
Zapytałem teraz o dokładne obliczenie odszkodowania za wcześniejszą spłatę.Zastanawiam się, czy ma sens dokonanie dwóch dodatkowych spłat (po 2500€ każda) w tym i w przyszłym roku, aby nieco zmniejszyć odszkodowanie za wcześniejszą spłatę.Na ten moment muszę sprawdzić, czy odwołanie w jakiś sposób jest nieważne, aby się stamtąd wydostać.Jeśli nie, pozostaje mi tylko zapłacić odszkodowanie w pełnej wysokości.

Napisany przez BenniG
To oczywiście nie jest optymalne, 6 000 € odpowiada stopie oprocentowania 1,85% dla pozostałego okresu kredytowania.
Jak wysokie są odsetki?

Wydaje mi się, że człowiek z Schwäbisch Hall trochę zgadywał.

Dlaczego chcecie kupić ten Dom koniecznie w przyszłym roku, a nie dopiero po spłaceniu kredytu?

Napisany przez Lueni
Trochę niższe, około 1,7

Lueni pisze:
Teraz zapytałem o dokładne obliczenie odszkodowania za wczesną spłatę.

Zastanawiam się, czy sensowne byłoby dokonanie dwóch dodatkowych spłat (po 2500 €) w tym i w przyszłym roku, aby nieco zmniejszyć odszkodowanie za wczesną spłatę.

Na obecnym etapie musiałbym sprawdzić, czy odwołanie jest jakoś nieskuteczne, aby wyjść z tego.

W przeciwnym wypadku pozostaje mi zapłacenie całego odszkodowania za wczesną spłatę.

Możliwa dodatkowa spłata jest już uwzględniana przy obliczaniu odszkodowania za wczesną spłatę.

Napisany przez Lueni
Oprocentowanie raty kredytu zaliczkowego wynosi 1,61%. Chcemy przejąć Dom bez obciążeń.

Jak można wpłacić 50 K na 10 lat, kończąc z oszczędnościami budowlanymi ???? To dla mnie już najwyższa klasa odliczeń. Po prostu można było zrobić 10-letnie spłaty kapitału i koniec.

Napisany przez Lueni
No cóż, moi rodzice dali się naciągnąć na porządnego kitu.

Ja również nie miałem pojęcia o tym wspaniałym konstrukcie.

Napisany przez 2tneub
W jaki sposób można zapłacić więcej odsetek przedterminowych niż odsetek od pożyczki?

Poprzez dodatkową spłatę w przypadku pożyczki końcowej lub dodatkową wpłatę na konto oszczędnościowe mieszkaniowe, powinno to znacznie przyspieszyć przyznanie kredytu.
Po mojej wiedzy, kredyt oszczędnościowy można w każdej chwili anulować. Jednakże powinno się to uwzględnić przy obliczaniu odszkodowania za przedterminową spłatę.

Sądzę, że typ z BHW po prostu nie chce lub nie sprawdził tego.

Być może warto napisać do C. Andreasa prywatną wiadomość. Być może jako ekspert od oszczędności mieszkaniowych może ci pomóc.

Napisany przez NaTwoim13
Lueni pisze:
Tja, da haben sich meine Eltern ordentliche Scheiße andrehen lassen.

Ich wusste auch nichts von diesem tollen Konstrukt.

Tak to wygląda, to po prostu kredyt z ostateczną spłatą, w którym przez 6 i 1/2 roku utrata odsetek jest zawsze naliczana na pierwotny dług, ponieważ ten dług - będący kredytem z ostateczną spłatą - nie maleje. W przypadku kredytu spłacanego systemem równych rat nie tylko maleje dług, na który zostają naliczone odsetki, ale nawet wszelkie ewentualne dodatkowe spłaty do końca okresu kredytowania oraz ewentualne opcje zmiany wysokości raty muszą być uwzględnione, tak jakby miały zostać wykonane w przyszłości!

Dodatkowa spłata nie ma sensu, ponieważ w przypadku kredytu z ostateczną spłatą nie wolno jej w ogóle dokonywać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata