Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Płatności oszczędnościowe w ubezpieczeniu emerytalnym z funduszami inwestycyjnymi.

Napisany przez Ghostbike1
Witajcie,

w 2008 roku zawarłem umowę rachunku oszczędnościowego Wohnriester w LBS i na początku tego roku w związku z zakupem domu odkryłem, że nie jest dobrym pomysłem wykorzystanie kwoty z rachunku oszczędnościowego do finansowania domu.
W związku z tym pouczyłem się i skorzystałem z porady niezależnego pośrednika.
Wynikiem było zawarcie umowy o ubezpieczenie Premium FörderRente protect (RR09) w WWK. Następnie miałaby zostać przeprowadzona transfer kapitału (ok. 16.000€) z rachunku Wohnriester w LBS do WWK do nowej umowy. Brzmiało to super, więc tak postąpiłem.

W tym tygodniu (ok. 6 miesięcy po zawarciu nowej umowy w WWK) otrzymałem pismo od LBS z informacją, że transfer kapitału do WWK nie może być przeprowadzony. Powód: w 2018 roku na rachunek Wohnriester wpłynęły kwoty z programu pracowniczego oszczędzania w wysokości 200€. W zasadach przyjmowania WWK transfery kapitału w takich przypadkach są wykluczone. Wydaje się, że mojemu pośrednikowi to umknęło.

Dla mnie nowa umowa w WWK ma sens tylko wtedy, gdy kapitał z istniejącego rachunku Wohnriester zostanie przetransferowany.

Niestety nie otrzymałem jeszcze oświadczenia od mojego pośrednika, ponieważ w tej chwili mogę go osiągnąć tylko na sekretarkę.

Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś tutaj na forum miałby pomysł, jak uratować krowę z lodu?! LBS raczej wyklucza podział kapitału, bardziej szczegółowe informacje uzyskam w poniedziałek.

Dziękuję z góry i miłego weekendu.

Re: Płatności oszczędnościowe w ubezpieczeniu emerytalnym z funduszami inwestycyjnymi.

Napisany przez bruno68
Cześć Ghostbike1,

Czy pośrednik miał obie zgody na przekazanie, jeśli nie, to jest to właściwie nielegalne.

Tak, istnieje możliwość przekazania, ale nie sądzę, żeby to nastąpiło, gdyby ubezpieczenie było zawarte w Sparkasse.

Niestety, obecnie nie wiem, dlaczego świadczenia VL zostały przekierowane do umowy Riestervertrag! Po pierwszej reformie ta praktyka nie powinna już mieć miejsca!

Tutaj działało się raczej niedbale! Niemniej jednak nie chcę rzucać takimi oskarżeniami!

Problemem jest tu zainfekowanie całkowitej kwoty Riestera i tym samym pociągnięcie za sobą ogólnej odpowiedzialności!

Z drugiej strony mówisz, że zaciągnąłeś finansowanie! U kogo? Na pewno nie w tej samej banku? Ponieważ w takim przypadku umowa Riestervertrag zostałaby uwzględniona w finansowaniu, nawet jeśli nie byłbyś finansowany w tym samym banku, więc umowa Riestervertrag mógłby zostać zaplanowany jako element finansowania.

Byłby to fatalny błąd, gdybyś uwzględnił Riestervertrag jako aktywo w zestawieniu majątku. Wówczas liczy się on jako zabezpieczenie wierzyciela.

Gdybyś dokonał przekazu przed uzyskaniem finansowania, nie byłoby problemu. Ale po złożeniu wniosku o finansowanie i zatwierdzeniu finansowania umowa zostaje doprowadzona do końca!

Jedyną szansą jest teraz jak najbardziej opóźnić umowę R. aż do momentu, gdy przydział nastanie po refinansowaniu!

Co z kolei sprawi, że fundusz Riester z umową inwestycyjną stanie się bezwartościowy, ponieważ lata oszczędzania zostaną utracone!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata