Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ochrona ubezpieczenia zdrowotnego podczas pobytu za granicą

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym po maturze w przyszłym roku pojechać na pewien czas do Kanady. Prawdopodobnie będę tam zarówno pracować, jak i odpoczywać. Moi rodzice uważają teraz, że koniecznie potrzebuję osobowego ubezpieczenia zdrowotnego i od nieszczęśliwych wypadków na czas mojego pobytu w Kanadzie, ponieważ w przeciwnym razie mogę musieć pokryć ewentualne koszty leczenia z własnej kieszeni. Czy moje niemieckie ubezpieczenie zdrowotne nie obowiązuje również za granicą? Kto ma już doświadczenie w tej dziedzinie?

Napisany przez ADMCI4
Właśnie dla Kanady zaleca się wykupienie specjalnego ubezpieczenia zdrowotnego, aby być całkowicie zabezpieczonym. Musiałem je również kupić dla USA. Pozdrawiam, Malte

Napisany przez ADMCI4
Hej Gesine, Kanada ma państwowy system opieki zdrowotnej i nazywa się Medicare. W większości prowincji Medicare finansowany jest ze środków podatkowych. Kanadyjczycy otrzymują w ten sposób bezpłatne usługi zdrowotne. Tylko w Alberty i Kolumbii Brytyjskiej trzeba płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne (ale w zamian podatki są odpowiednio niższe). Jedynie obywatele kanadyjscy i cudzoziemcy z zatwierdzonym wnioskiem o imigrację mają ubezpieczenie Medicare. Osoby przebywające tymczasowo w Kanadzie muszą zadbać o ubezpieczenie we własnym zakresie. Zakres świadczeń Medicare jest ściśle określony. Na ogół pokrywane są koszty leczenia lekarza i pobytu w szpitalu. Jednak koszty leków trzeba pokryć samemu. To samo dotyczy usług medycznych w nagłych wypadkach i leczenia dentystycznego. Często Kanadyjczycy są dodatkowo ubezpieczeni zdrowotnie przez pracodawcę. Jednak kiedy tracą pracę, tracą również ochronę ubezpieczeniową. Więc niezależnie od tego, czy spełniasz kryteria kwalifikacyjne do Medicare czy nie: W każdym razie powinieneś samodzielnie wykupić ubezpieczenie. W przypadku krótkich pobytów może to być także niemieckie ubezpieczenie turystyczne... Pozdrowienia, Jenny

Napisany przez isar11

Chciałbym po maturze w przyszłym roku pojechać na jakiś czas do Kanady. Prawdopodobnie będę tam pracować i spędzać wakacje. Moi rodzice uważają teraz, że koniecznie potrzebuję osobowego ubezpieczenia zdrowotnego i od następstw wypadków na mój pobyt tam, ponieważ w przeciwnym razie mogę być zmuszony pokryć ewentualne koszty leczenia z własnej kieszeni. Czy moje niemieckie ubezpieczenie zdrowotne nie obowiązuje również za granicą? Kto ma już doświadczenie w tej dziedzinie?

Co ciekawe, te pytania pojawiają się zawsze po raz kolejny. Niedawno tłumaczyłem znajomemu, że za granicą nie można po prostu zakładać, że ubezpieczenie wszystko pokryje tak samo jak tutaj. Istnieją specjalne ubezpieczenia zdrowotne na wypadek wyjazdów turystycznych, pracy, nauki, studiów oraz pobytu AuPair. Na szczęście jest to dość dobrze opracowana dziedzina. W kontakcie z organizacją wymiany kulturowej ludzie zaczynają zdawać sobie sprawę, że nie mogą po prostu lekkomyślnie wyruszyć w podróż. Pobyt za granicą wymaga sporego przygotowania, więc nie warto stresować się kwestią ubezpieczenia, trzeba to jak najwcześniej ustalić na początku planowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata