- pn gru 13, 2021 12:57 am
Cześć wszystkim,
moja żona i ja mamy na oku mieszkanie. Niestety musimy szybko podjąć decyzję, ponieważ odczuwamy presję od dewelopera. Jest to budynek wielorodzinny z kilkoma mieszkaniami, z których większość została już sprzedana (oddanie do użytku dopiero w przyszłym roku).
Kilka podstawowych informacji:
Oboje po 30 lat
Zarobki mężczyzny: 2,5 tys. € netto
Zarobki kobiety: 560 € (zasiłek rodzicielski)
Wkład własny: 70 tys. €
Cena zakupu: 380 tys. € + 20 tys. € koszty dodatkowe
Suma kredytu: 330 tys. €
Poprzez KFW55 można otrzymać dodatkowo około 15-18 tys. €
Oferta 1: kredyt ratalny
Rata: 960 €
Oprocentowanie: 1,49 %
Okres zabezpieczenia oprocentowania: 15 lat
Oferta 2: kredyt łączony z BSV (FI2N)
Rata: 770 €
Oprocentowanie: 1,59 %
Okres zabezpieczenia oprocentowania: 20 lat
Przypisanie po 20 latach: ok. 75 tys. €
Chcielibyśmy, aby rata była w miarę możliwości jak najniższa i będziemy próbować odciążyć kredyt poprzez dodatkowe spłaty.
Kredyt ratalny jest zrozumiały. Jednak nie mam szczegółowej wiedzy na temat kredytów związanych z BSV. Czy oferta 2 ma sens? W Internecie czyta się głównie negatywne opinie na temat kredytów BSV. Faktem jest, że rata tutaj jest bardzo niska. Ktoś mi powiedział, że poprzez dodatkowe spłaty można wpłacać w sumę kredytu i w ten sposób zmniejszać obciążenie odsetkami oraz więcej wpłacać w sumę Bausparvertrag, ponieważ rata pozostaje stała. Po kilku latach może to przynieść efekty, w zależności od tego, ile spłaci się kredytu. Ponadto zaletą jest zapewnienie stałego oprocentowania. Co to konkretnie oznacza dla mnie? Czy odsetki pozostaną takie same do spłacenia ostatniego euro, czyli 1,59%, zakładając że oprocentowanie znacząco wzrośnie po 20 latach? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.
Bardzo przejąłbym się odpowiedziami, zwłaszcza dotyczącymi BSV.
Serdeczne podziękowania
moja żona i ja mamy na oku mieszkanie. Niestety musimy szybko podjąć decyzję, ponieważ odczuwamy presję od dewelopera. Jest to budynek wielorodzinny z kilkoma mieszkaniami, z których większość została już sprzedana (oddanie do użytku dopiero w przyszłym roku).
Kilka podstawowych informacji:
Oboje po 30 lat
Zarobki mężczyzny: 2,5 tys. € netto
Zarobki kobiety: 560 € (zasiłek rodzicielski)
Wkład własny: 70 tys. €
Cena zakupu: 380 tys. € + 20 tys. € koszty dodatkowe
Suma kredytu: 330 tys. €
Poprzez KFW55 można otrzymać dodatkowo około 15-18 tys. €
Oferta 1: kredyt ratalny
Rata: 960 €
Oprocentowanie: 1,49 %
Okres zabezpieczenia oprocentowania: 15 lat
Oferta 2: kredyt łączony z BSV (FI2N)
Rata: 770 €
Oprocentowanie: 1,59 %
Okres zabezpieczenia oprocentowania: 20 lat
Przypisanie po 20 latach: ok. 75 tys. €
Chcielibyśmy, aby rata była w miarę możliwości jak najniższa i będziemy próbować odciążyć kredyt poprzez dodatkowe spłaty.
Kredyt ratalny jest zrozumiały. Jednak nie mam szczegółowej wiedzy na temat kredytów związanych z BSV. Czy oferta 2 ma sens? W Internecie czyta się głównie negatywne opinie na temat kredytów BSV. Faktem jest, że rata tutaj jest bardzo niska. Ktoś mi powiedział, że poprzez dodatkowe spłaty można wpłacać w sumę kredytu i w ten sposób zmniejszać obciążenie odsetkami oraz więcej wpłacać w sumę Bausparvertrag, ponieważ rata pozostaje stała. Po kilku latach może to przynieść efekty, w zależności od tego, ile spłaci się kredytu. Ponadto zaletą jest zapewnienie stałego oprocentowania. Co to konkretnie oznacza dla mnie? Czy odsetki pozostaną takie same do spłacenia ostatniego euro, czyli 1,59%, zakładając że oprocentowanie znacząco wzrośnie po 20 latach? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.
Bardzo przejąłbym się odpowiedziami, zwłaszcza dotyczącymi BSV.
Serdeczne podziękowania