Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania Bausparvertrag WHEN BSV) lub kredyt

Napisany przez Black_goku
Cześć wszystkim,

moja żona i ja mamy na oku mieszkanie. Niestety musimy szybko podjąć decyzję, ponieważ odczuwamy presję od dewelopera. Jest to budynek wielorodzinny z kilkoma mieszkaniami, z których większość została już sprzedana (oddanie do użytku dopiero w przyszłym roku).

Kilka podstawowych informacji:
Oboje po 30 lat
Zarobki mężczyzny: 2,5 tys. € netto
Zarobki kobiety: 560 € (zasiłek rodzicielski)
Wkład własny: 70 tys. €
Cena zakupu: 380 tys. € + 20 tys. € koszty dodatkowe
Suma kredytu: 330 tys. €
Poprzez KFW55 można otrzymać dodatkowo około 15-18 tys. €

Oferta 1: kredyt ratalny
Rata: 960 €
Oprocentowanie: 1,49 %
Okres zabezpieczenia oprocentowania: 15 lat

Oferta 2: kredyt łączony z BSV (FI2N)
Rata: 770 €
Oprocentowanie: 1,59 %
Okres zabezpieczenia oprocentowania: 20 lat
Przypisanie po 20 latach: ok. 75 tys. €

Chcielibyśmy, aby rata była w miarę możliwości jak najniższa i będziemy próbować odciążyć kredyt poprzez dodatkowe spłaty.

Kredyt ratalny jest zrozumiały. Jednak nie mam szczegółowej wiedzy na temat kredytów związanych z BSV. Czy oferta 2 ma sens? W Internecie czyta się głównie negatywne opinie na temat kredytów BSV. Faktem jest, że rata tutaj jest bardzo niska. Ktoś mi powiedział, że poprzez dodatkowe spłaty można wpłacać w sumę kredytu i w ten sposób zmniejszać obciążenie odsetkami oraz więcej wpłacać w sumę Bausparvertrag, ponieważ rata pozostaje stała. Po kilku latach może to przynieść efekty, w zależności od tego, ile spłaci się kredytu. Ponadto zaletą jest zapewnienie stałego oprocentowania. Co to konkretnie oznacza dla mnie? Czy odsetki pozostaną takie same do spłacenia ostatniego euro, czyli 1,59%, zakładając że oprocentowanie znacząco wzrośnie po 20 latach? Nie potrafię sobie tego wyobrazić.

Bardzo przejąłbym się odpowiedziami, zwłaszcza dotyczącymi BSV.

Serdeczne podziękowania

Napisany przez bruno68
Cześć Black_goku, po pierwsze, nie daj się zmusić! Istnieje rozporządzenie dotyczące deweloperów, dlatego istnieje ustawowe wymaganie dotyczące płatności, które nie jest zmienne ani negocjowalne! Każdy wierzyciel jest prawnie zobowiązany do przestrzegania tego! 0) Zapytaj w Urzędzie Gospodarczym, czy inwestor ma zezwolenie dewelopera. 1) Maksymalnie 33% ceny zakupu zostanie płacone, gdy działka zostanie zarejestrowana na twoje imię! Dlatego jeśli zapłacisz z góry, zniknie! Jak już powiedziałem: Jeśli płacisz z góry, zazwyczaj oznacza to gwarancję utraty pieniędzy. Daję ci radę, lepiej znajdź pośrednika, który pomoże ci w tej finansowej sytuacji! Faktycznie, twoje dochody na cztery osoby są już zbyt niskie! Bruno68

Jesteśmy trójką i oferty pochodzą od doradcy finansowego. Czy rzeczywiście jest tak źle? Moja żona chce wrócić do pracy już w przyszłym roku.

Czy są jakieś wskazówki i sugestie dotyczące umowy oszczędnościowej?

Napisany przez NaTwoim13
W przypadku umowy oszczędnościowo-kredytowej, lub modelu z kredytem ostatecznym, tzw. kredytem wstępnym, zawsze płacą Państwo takie same odsetki od kwoty kredytu, podczas gdy spłata w umowie oszczędnościowo-kredytowej ma zapewnić finansowanie uzupełniające. W tym przypadku oszczędności z umowy oszczędnościowo-kredytowej (zakumulowany kapitał spłaty) zostaną wykorzystane do spłacenia kredytu z umowy oszczędnościowo-kredytowej, w najlepszym przypadku obie te kwoty (zwane sumą oszczędności z umowy oszczędnościowo-kredytowej = kwota kredytu wstępnego) spłacą kredyt wstępny w określonym (lub stałym terminie, obliczonym dokładnie).

Oprocentowanie, jakie muszą Państwo płacić, wynosi na przykład 1,59%, jednak kapitał spłaty jest inwestowany tylko z oprocentowaniem 0,1% w umowie oszczędnościowo-kredytowej, co dodatkowo podwyższa cenę modelu opłatą za aktywację. Efekt spłaty jest oczywiście znacznie większy w przypadku kredytu spłacanego równomiernie, należy również zauważyć, że model pełnej spłaty (okres kredytowania równy okresowi obowiązywania oprocentowania) czyni umowę oszczędnościowo-kredytową zbędną pod względem zabezpieczenia przed zmianami oprocentowania. Należy porównać oba modele, wtedy zazwyczaj szybko staje się oczywiste, który jest lepszy.

Warunki oferowane Państwu są również o wiele zbyt wysokie, o wiele zbyt złe!

Dziękuję za odpowiedź. Niestety, doradca finansowy nie mógł przedstawić lepszej oferty. Warunki mi się również nie podobają :/, ale jeśli nie ma innego wyjścia, musimy przyjąć to, co jest. Czy oferty mogą znacząco się różnić, jeśli zapytamy innego doradcę? Sam zapytałem również w dwóch bankach, które mają podobne warunki. Czy istnieją alternatywne możliwości, gdzie można jeszcze złożyć zapytanie?

Napisany przez peer
Black_goku pisze:
gdzie można ewentualnie zapytać?

?? spójrz na post użytkownika Noelmaxim. A następnie zastanów się, gdzie jeszcze można zapytać.

Napisany przez Beachlifestyle
Black_goku pisze:
Dziękuję za odpowiedź. Niestety doradca finansowy nie był w stanie przekazać lepszej oferty. Warunki nie są zbyt dobre :/, ale w razie wątpliwości musimy po prostu zaakceptować to, co jest. Czy oferty mogą się znacznie różnić, jeśli zapytamy innego doradcę? Sam zapytałem się również u dwóch banków, które mają podobne warunki. Czy istnieją alternatywne możliwości, gdzie można jeszcze złożyć zapytanie?

Ogólnie rzecz biorąc, warto zasięgnąć opinii 2-3 pośredników. Jesteśmy również na ostatniej prostej zakupu i podpisania umów kredytowych, a obaj przeze mnie skontaktowani pośrednicy mieli zarówno różne pomysły, jak i warunki.
Ostatecznie różnica między najlepszą ofertą pośrednika A i pośrednika B wynosiła 0,17%. Warto zauważyć, że przy 2 gotowych do podpisania ofertach kredytowych, przy czasie trwania 10 lat i więcej, może to wynosić nawet 10-20 tys. €, a w naszym przypadku jest to prawie 19 tys. €.

Na koniec jeszcze jedna wskazówka, warto zapytać również na miejscu w Sparkasse, PSD Bank i/lub VB.
Nasza ostatnia oferta kredytu hipotecznego sprzed 4 lat była znacznie niższa niż ta pośrednika, który także wymienił dokładnie Sparkasse.

Uważam, że ważne jest szczerze i uczciwie rozmawiać z ludźmi, nikt nie będzie miał ci za złe, jeśli zapytasz różnych firm i zdecydujesz się na najlepszą ofertę. To powinno być wystarczające zachęta dla pośrednika, aby zaakceptował dla ciebie najlepsze rozwiązanie. Doświadczenia z mniejszymi, regionalnymi pośrednikami były zresztą zawsze lepsze niż z dużymi firmami typu Dr. Klein, Interhyp itp.

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
W zasadzie sensowne jest, aby zasięgnąć ofert od 2-3 pośredników. Jesteśmy również na ostatniej prostej zakupu i podpisania umów kredytowych, a obaj przez mnie skontaktowani pośrednicy mieli różne pomysły i warunki.
Ostatecznie różnica między najlepszą ofertą pośrednika A i pośrednika B wynosiła 0,17%. W przypadku 2 gotowych do podpisania ofert kredytowych, przy okresie spłaty 10 lat i więcej, może to wynosić 10-20 tys. euro, a u nas jest to prawie 19 tys. euro.

Na zakończenie mała wskazówka, warto również zasięgnąć informacji na miejscu w Sparkasse, PSD Bank i/lub VB.
W przypadku naszego ostatniego kredytu mieszkaniowego sprzed 4 lat oferta Sparkasse była znacznie korzystniejsza niż pośrednika, który również wymienił właśnie Sparkasse.

Uważam, że ważne jest uczciwe i otwarte podejście do ludzi, nikt nie może Ci zrobić nic złego, jeśli zadajesz różne pytania i ostatecznie decydujesz się na najlepsze rozwiązanie. To powinno być wystarczającym motywem dla pośrednika, aby zaakceptować najlepsze rozwiązanie dla Ciebie. Moje doświadczenia z mniejszymi, lokalnymi pośrednikami były zawsze lepsze niż z dużymi graczami typu Dr. Klein, Interhyp itp.

Dobry post, zasadniczo podzielam tę opinię, ale przede wszystkim, najpierw liczy się indywidualna koncepcja, a potem dopiero warunki, a zazwyczaj koncepcja przewyższa początkowe warunki, które w końcowym produkcie zazwyczaj muszą być lepsze (i będą), niż to, co początkowo było generowane.

Czy chcą Państwo udostępnić swoje obecne warunki i bazę wyjściową tutaj?

noelmaxim pisze:
Dobra publikacja, zgadzam się z nią w całości, zwłaszcza że najpierw powinna być opracowana indywidualna koncepcja, a dopiero potem kondycja, przy czym najczęściej koncepcja okazuje się być lepsza od początkowej kondycji, która w rezultacie powinna być lepsza (i będzie) niż to, co pierwotnie miało być osiągnięte.

Czy chcieliby Państwo przedstawić swoją aktualną kondycję i wyjściową bazę danych tutaj?

Warto zauważyć, że w tej publikacji nie ma nic ważnego i dla innych zapewne jest to raczej nieistotne, ponieważ sytuację zawsze należy rozważać indywidualnie.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Beachlifestyle pisze:
Gra w tym wpisie nie gra roli i dla innych na pewno też jest raczej nieinteresująca, ponieważ sytuacja zawsze musi być oceniana indywidualnie.

Pozdrowienia

Dlaczego nieinteresująca? Wydaje się, że jesteś bardzo dobrze poinformowany, twój wpis sugeruje, że wiele zrobiłeś, aby uzyskać dobrą ofertę, więc uważam, że jest to bardzo interesujące także dla innych użytkowników/konsumentów/potencjalnych klientów kredytowych, aby zobaczyć, co dobrze poinformowany konsument zrobił i czy można to jeszcze - zwłaszcza przez kogo - zoptymalizować.

Czy parametry wyjściowe to:

1) Cena zakupu
2) Koszty nabycia
3) Koszty modernizacji

A) Kapitał własny
B) Praca własna

są znane, a zapotrzebowanie na finansowanie dotyczące kwot, okresów zabezpieczenia i oprocentowania jest określone, to wtedy natychmiast można otrzymać kciuka w górę lub przedstawioną najlepszą ofertę

Ponieważ uważam za niestosowne dyskutowanie i ujawnianie własnych propozycji/koncepcji na dany temat, gdy twórca prosi o pomoc lub radę. Wyraziłem pomoc, jaką mogłem udzielić, dalsze zagłębianie się w temat za pośrednictwem mojej osobistej oferty nie przyniesie twórcy żadnych korzyści. Trochę wiedzy z wieloletniego doświadczenia w bankowości oraz z odbytego szkolenia przetrwało, dziękuję za miłe słowa.

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc i porady szuka również TE w odniesieniu do warunków, które generuje, co również przedstawia, dlatego nie byłoby całkowicie nieuzasadnione, aby pokazać - również na podstawie ich oferty/stworzonego przez nich planu finansowania - jak ulepszyć warunki, które są uważane za dobre.

Oczywiście akceptuję, że nie chcą Państwo tego, to była jedynie moja oferta, aby pomóc w przejrzysty sposób.

Doświadczenie bankowe bardzo pomaga zrozumieć zagadnienie, opracować koncepcję, co zdecydowanie nie jest równoznaczne z generowaniem najlepszych warunków.

PS: TE ma już dość porządne warunki, które można przyporządkować do górnej trzeciej części, zamiast nominalnych 1,49% na 15 lat stałych (mówię tylko o kredycie z ratami kapitałowo-zadłużeniowymi), można generować nominalne 1,33%.

Pomoc i poradnictwo są również poszukiwane przez TE w odniesieniu do warunków generowanych przez niego, które również przedstawia, więc nie byłoby niczym złą refleksją zauważyć - również na podstawie ich oferty/stworzonego konceptu finansowania - w jaki sposób warunki, które są uznawane za dobre, można dalej ulepszyć.

Oczywiście akceptuję, że tego nie życzą sobie Państwo, to była jedynie moja oferta, aby pomóc transparentnie.

Doświadczenia bankowe niezwykle pomagają zrozumieć sprawę, opracować koncepcję, to jest o wiele więcej - piszę to z długoletnich doświadczeń - niż generowanie najlepszych warunków

PS: TE ma już całkiem niezłe warunki, które można przyporządkować do górnej trzeciej części, zamiast nominalnych 1,49% na 15 lat stałych (mówię tutaj tylko o pożyczce spłacanej ratalnie) można otrzymać nominalne 1,33%.

Przepraszam, widocznie źle się zrozumieliśmy. Ja zrozumiałem to tak, że moja oferta ma pomóc twórcy (co dla mnie nie było jasne) i nie zrozumiałem oferty pomocy ze strony Państwa, aby otwarcie i transparentnie dyskutować o mojej ofercie i wymieniać się zdaniami na ten temat.

O ile mogę ocenić to moimi skromnymi możliwościami i doświadczeniem oraz na podstawie dostępnych nam danych ramowych, obie oferty były dobre... Jedna dobra, a druga bardzo dobra.

Nawiasem mówiąc, jest Państwu obu znane, a jeden z Państwa ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Załóżmy, że bardzo dobrze jest ode mnie

Nie mogłem tego przewidzieć, zazwyczaj przypisuję pseudonim do prawdziwego imienia, ale w Państwa przypadku nie było mi to możliwe.

Proszę podaj mi swoje dane poprzez wiadomość prywatną, WhatsApp lub e-mail.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata