Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przyczynienie się do emerytury firmowej !!

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim Pracodawca musi zaoferować zabezpieczenie emerytalne, na przykład fundusz emerytalny, i co miesiąc wpłacać kwotę X. Czy istnieje minimalna kwota wpłaty? Czy różni się w zależności od stażu w firmie? Dziękuję

Napisany przez 2titan1981
Musi dodatkowo zapłacić 15%, zazwyczaj jest to co najmniej 40€ na np. PPK. Pracownicy płacą resztę. Jednak zdarza się, że pracodawca wpłaca stałą kwotę, a pracownik nic nie płaci

Napisany przez 2utopus
Moja firma od przyszłego roku nie będzie dodawała ustalonego 15% dla starych umów (ubezpieczenie bezpośrednie), ale będzie rozróżniała, czy leży się powyżej maksymalnej kwoty składki na ubezpieczenie zdrowotne i rentowe oraz przekaże jedynie swoją korzyść z oszczędzonych składek pracodawcy na ubezpieczenie społeczne. Ponieważ często nie jest możliwe po prostu zwiększenie składki, udział własny pracowników zostanie odpowiednio obniżony i uzupełniony składką pracodawcy. Dodatkowo firma oferuje własne zabezpieczenie emerytalne / fundusz emerytalny - tutaj można wpłacić 0,5% brutto, a pracodawca doda 1% brutto - dotyczy to kwoty maksymalnej składki rentowej - powyżej tej kwoty można wpłacić 4,5% nadwyżki i otrzymać 9% składki pracodawcy.

Mój pracodawca płaci od lat tylko 30€. Czy istnieje jakaś stawka lub coś, co skłoniłoby go do płacenia większej kwoty. Tutaj nie da się rozmawiać.....

Czy masz również obliczenia dotyczące skuteczności tych 30€? A jak szkodliwe dla Ciebie byłoby przekroczenie limitu na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne? W zależności od tego, czy byłoby to rozgrywka zerowa, dlatego wprowadzono 15%, aby saldo przeszło na pozytywną stronę, nawet jeśli znajdujesz się poniżej limitu. Niemniej jednak warto przeanalizować....

Pracodawca musi zaoferować emeryturę. Co miesiąc sumiennie wpłaca tam pieniądze. Tylko trochę mało, moim zdaniem. Składka emerytalna teraz wynosi 2,5-krotność tego, co zostało wpłacone. Mam również drugi filar emerytalny, którego mój szef nie chciał zaakceptować. Jak to obliczyć? Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Ale nie sądzę, że będę musiał coś dopłacać. Nic już chyba nie jest zwolnione z podatku. Czy 30 € nie jest poniżej minimalnej kwoty, jaką pracodawca musi wpłacić na emeryturę?

Pracodawca musi dołożyć 15% do tego, co wpłacasz. Ponieważ oszczędza, gdy wpłacasz do BAV. Jeśli sam nic nie wpłacasz, nie musi dodawać 15%, a 30 € miesięcznie byłoby w porządku.

Ja wpłacam 4% do maksymalnej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i dodatkowe 1% dla kwoty powyżej maksymalnej podstawy, dodatkowo mój pracodawca dopłaca około 114% do moich składek. Zawartość BAV jest oprocentowana o 3% powyżej stopy procentowej. Ponieważ przekraczam maksymalną podstawę, nie otrzymuję niższej emerytury z Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Jeśli ktoś zarabia poniżej maksymalnej podstawy, miesięcznie traci część swojej emerytury z ZUS, i wtedy trzeba obliczyć, czy stratę z tytułu emerytury z ZUS rekompensuje BAV, czy nawet ją przewyższa, bo tylko wtedy BAV się opłaca. Dla członków GKV trzeba doliczyć koszty ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ za BAV trzeba również płacić składki do GKV. Dlatego warto dokładnie policzyć, jakie są skutki BAV dla danej osoby.

Napisany przez BenniG
Jakie są faktyczne konsekwencje płacenia więcej do ubezpieczenia emerytalnego niż jest dozwolone zwolnione z obowiązku ubezpieczenia społecznego? Czy to zostanie zapisane do wypłaty, aby nie trzeba było ponownie płacić składek na ubezpieczenia społeczne?
W sierpniu tego roku, pomimo takiej samej kwoty brutto, otrzymałem niższe wynagrodzenie. Wynika to z faktu, że mój pracodawca wkłada 5,9% wynagrodzenia brutto do funduszu emerytalnego finansowanego przez pracodawcę, a dodatkowo płacę dodatkowe 140 € (119 € z pracownika, 21 € z pracodawcy) na dodatkowe ubezpieczenie emerytalne.

Nie wpłacam nic. On wpłaca tylko 30€ do funduszu emerytalnego, nic więcej. Wydaje mi się, że to trochę za mało.

A więc co dokładnie pokrywa twój pracodawca?

W ogóle nie stawiałbym wszystkiego na jedną kartę, jeśli można odpowiednio zadbać o zabezpieczenie.

To jest fundusz emerytalny. Pracodawca wpłaca tam tylko 30 €, nic więcej.
Pytanie nadal brzmi, czy istnieje minimalna kwota, którą pracodawca musi wpłacić do takiego funduszu.

titan1981 pisze:
Pracodawca musi dołożyć 15% od tego, co wpłacasz. Ponieważ oszczędza w ten sposób, gdy wpłacasz do prywatnego ubezpieczenia emerytalnego. Jeśli sam nie wpłacasz nic, to nie musi również dopłacać 15%. Wtedy 30€ każdego miesiąca darowane byłoby w porządku.

Odpowiedź nadal pozostaje taka sama, a on oferuje BAV, co oznacza, że spełnił on wszystkie obowiązki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata