Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt przedemerytalny na model budowlany // spłata kredytu budowlanego po przydz

Napisany przez lewis_1983
Uwielbione Forum Finansowe, drodzy czytelnicy,

W ramach finansowania budowy mam kilka podstawowych pytań dotyczących powyższego modelu finansowania i mam nadzieję, że otrzymam tutaj pomoc.

Chciałbym krótko opisać przypadku.
kredyt jest finansowany poprzez tzw. natychmiastowy kredyt hipoteczny u kasy budowlanej w Hameln. Oznacza to, że płacimy stałe odsetki (okres oprocentowania 15 lat) od kwoty kredytu. Jednocześnie oszczędzamy środki w ramach umowy oszczędnościowej budowlanej jako produkt zastępczy dla spłaty kapitału.
Gdy w umowie oszczędnościowej budowlanej zostanie oszczędzona określona suma, kredyt zostanie przyznany (również w ciągu 15 lat, zgodnie z okresem oprocentowania). Stan konta w ramach oszczędności budowlanej zostanie następnie użyty na spłatę części kredytu. Różnica pomiędzy kwotą kredytu a saldem konta działa dalej jako kredyt ratalny, który ma już ustaloną stopę procentową i wysokość miesięcznych rat.

Mam nadzieję, że opisałem ten model poprawnie i zrozumiale.

Moje pytanie brzmi więc: Czy jest możliwe, że w ramach tego modelu finansowania po przyznaniu kredytu resztowego można przenieść go do innego banku z innymi warunkami? Czy można również w ramach tego procesu uzgodnić kredyt „forward” z innym bankiem?

Powodem jest po prostu następujące: Po pierwsze, zdałem sobie sprawę, że ten model finansowania budowy jest dla nas dość niekorzystny. Wyjaśnienie, dlaczego zdecydowaliśmy się na niego wówczas i jaka konstelacja do tego doprowadziła, przekroczyłoby ramy tej wiadomości.
Drugim powodem jest to, że mieliśmy raczej fatalne doświadczenia z doradcą finansowym w Postbanku. Podczas opracowywania finansowania istniała praktycznie stała linia komunikacyjna między nami a doradcą. Obecnie nasze liczne próby kontaktu telefonicznego, przez WhatsApp i e-mail są kompletnie ignorowane, a my czujemy się pozostawieni samym sobie. Oznacza to także, że nie możemy już zadawać takich pytań jak powyższe. Szkoda, że takie czarne owce rzucają cień na reputację tej branży.

Dlatego zarejestrowałem się tutaj i chciałem powierzyć moje pytania w Państwa ręce. Mam nadzieję, że otrzymamy tutaj niezależną pomoc lub wsparcie.

Dziękuję z góry wszystkim, którzy przeczytali ten wątek i nawet odpowiedzieli!
Serdeczne pozdrowienia
Lewis

Re: kredyt przedemerytalny na model budowlany // spłata kredytu budowlanego po przydz

Napisany przez NaTwoim13
To właśnie po to służy forum i uwierz mi, że mimo jak smutne to brzmi, ale ty nie jesteś jednostkowym przypadkiem!! Kiedy minie 10 lat od pełnej wypłaty?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Lewis_1983, możesz natychmiast przesunąć kredyt budowlany do innego partnera bankowego.
W tym przypadku możesz poczekać do alokacji umowy oszczędnościowej i wtedy sprawdzić możliwość refinansowania z obecnymi oprocentowaniem bankowym.
Alternatywnie, sensowne jest także sprawdzenie kredytu z góry, jeśli do alokacji umowy oszczędnościowej pozostało tylko kilka lat.

Dzień dobry,

Dziękuję za obie odpowiedzi.

@noelmaxim
Całe finansowanie jest jeszcze bardzo młode, pochodzi z tego roku. To oznacza, że 10 lat minie dopiero w 2031 roku. Czy ten moment ma znaczenie lub czy wtedy będą dostępne opcje działania?

@Bankkaufmann
Czy natychmiast oznacza bezpośrednio po przydziale, tak?

Jak będzie przebiegać proces związany z hipoteką w przypadku refinansowania? Czy również jest to standardowa procedura?

Chciałbym jeszcze dodać coś uzupełniającego. Już teraz zastanawiam się i łamię głowę nad tym, co się stanie po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania lub po przydziale, ponieważ ignorowanie tego przez doradcę finansowego sprawia, że czuję dodatkowe niepokojące uczucie. Najpierw mieliśmy poczucie, że mamy najlepszego przyjaciela u boku. A teraz, po podpisaniu wszystkich umów, czujemy się bardzo pozostawieni sami sobie. To po prostu dla nas nie do zaakceptowania.

Pozytywem jest to, że jesteśmy bardzo zadowoleni z samej nieruchomości, a miesięczne obciążenie do planowanego przydziału jest dla naszej rodziny łatwe do udźwignięcia.

Jednak zachowanie doradcy finansowego pozostawia niesmak, który odbija się również na samej finansowaniu. Chciałbym być również przygotowany, gdy wspomniany doradca finansowy ponownie się odezwie i zaoferuje nam kolejne produkty lub tak fascynujące opcje finansowania w dalszych fazach.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Serdeczne pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
To już nie do zmiany, niestety nie mogę im zabrać złego uczucia, wybrany wariant finansowania był niestety nieroztropnie wybrany.

Działalność mogą podjąć najwcześniej 5 1/2 roku po pełnej wypłacie, ponieważ wówczas - jeśli ma to wtedy sens, co rynnek będzie decydował - będą mogli podpisać kredyt forwardowy, który spłaci resztę zadłużenia po odjęciu salda z rachunku oszczędnościowego na cele budowlane.

Dziękuję za szczere oszacowanie. Ostatecznie również zdałem sobie sprawę, że forma finansowania jest niekorzystna. Pomaga przynajmniej, jeśli również tak to widzisz.

Było dla mnie ważne zrozumienie jakie opcje działania mam co najmniej po okresie wiązania/zuteilung. Ale jeśli dobrze Cię rozumiem, mogę działać wcześniej lub refinansować. A ten moment wydaje się nastąpić po 10 latach, czyli niezależnie od zuteilung/związania odsetek?

To konkretnie oznacza, że nie muszę pozostać w BHW aż do całkowitej spłaty całego kredytu, szczególnie po zuteilung? Czy mogę również zredukować kwotę z Bausparera, jeśli zerwijemy finansowanie po 10 latach? To już mi pomaga, bo przynajmniej wtedy - z odpowiednim doradcą - będę mógł podjąć się lepszej budowy nieruchomości.
Bardzo Ci dziękuję, jeśli potwierdzisz jeszcze raz moje obecne zrozumienie.

Serdeczne pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
@lewis_1983 poprawne!
Zgodnie z BGB 489 można również wcześniej spłacić istniejące pożyczki pośrednie banku hipotecznego po upływie 10 lat z wypowiedzeniem 6 miesięcy.
W tym momencie nadal oszczędzasz na umowie oszczędnościowej i płacisz odsetki od pożyczki pośredniej.
Następnie, zgodnie z BGB 489, spłacasz pożyczkę pośrednią po 10 latach i okresie wypowiedzenia w inny bank.
Możesz także spłacić saldo umowy oszczędnościowej lub nawet pozostawić ją nienaruszoną i spłacić tylko pożyczkę pośrednią.
Rozsądnym jest jednak oczyścić wszystko i zrekompensować saldo oszczędnościowe.

Napisany przez NaTwoim13
Nie muszą brać kredytu mieszkaniowego ani czekać na przydział.

10 1/2 lat po wypłacie pełnej kwoty mogą spłacić wcześniej pożyczkę, pomniejszając ją o wartość oszczędności w banku budowlanym.

5 lat przed najwcześniejszym terminem spłaty powinni przeprowadzić analizę rynku. Jeśli odsetki są wtedy niższe od poziomu kredytu w banku budowlanym, należy zaciągnąć kredyt z góry, w przeciwnym wypadku pozostawić go bez zmian, ponieważ teraz nie mogą już wpłynąć na istniejący kredyt, a raczej powinni zdecydować się na długoterminowy kredyt ratalny. kredyt w banku budowlanym może stanowić - chociaż drogą - ochronę, jeśli odsetki - w co nie wierzę - wzrosną znacząco w ciągu najbliższych lat.

Dziękuję serdecznie za szybkie odpowiedzi oraz wyczerpującą pomoc tutaj na forum. Jestem przynajmniej zadowolony z faktu, że mamy perspektywę działań średnio- i długoterminowych oraz lepsze, bardziej sprawiedliwe finansowanie.

Życzę udanych Świąt!

Napisany przez hallo_spencer
Albo wpłacić więcej, aby oszczędności budżetowe były uzupełnione szybciej i możliwe było wcześniejsze spłacenie kredytu. W ten sposób udało mi się zaoszczędzić 2,5 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata