Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wohnriester LBS

Napisany przez Dschingo
Cześć drodzy fachowcy finansowi,

w ciągu ostatnich dni czytałem tutaj kilka wątków na temat Wohnriester, i ja mam w tej sprawie problem i będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

W ramach finansowania naszego domu, ja i moja żona mamy każdy BSV Wohnriester w LBS.

Oba umowy trwają od kilku lat, z uwzględnieniem transferu kapitału początkowego Riester-Renten i dofinansowania dla nas i dzieci. Oba umowy zostaną przyłączone w ciągu najbliższych dwóch lat, co automatycznie otworzy konta dofinansowania mieszkaniowego.

W warunkach umowy jest nieodwołalnie uzgodnione, że kapitał BSV będzie wykorzystany do spłaty kredytu przedfinansowania. Według LBS pełna spłata jest dopuszczalna tylko w przypadku rezygnacji z samodzielnego użytkowania nieruchomości.

Chcemy jednak koniecznie zrezygnować z Wohnriester i jesteśmy gotowi zwrócić wszystkie otrzymane dofinansowania wraz ze zwrotami podatkowymi.

Czy według Was istnieje jakiś sposób, aby to osiągnąć?

Dziękuję bardzo & Pozdrawiam
Dschingo

Napisany przez bruno68
Życzę Ci wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia, Dschingo,

prawdziwa odpowiedź na to? Brak reakcji ze strony żadnego z rzekomych doświadczonych pośredników pokazuje, jak głęboko tkwi ten problem!
Wszystkie istotne dokumenty są nieznane, podobnie jak dane techniczne i inne kwoty, daty,..

Na co więc oczekujesz odpowiedzi?

Zakładam, że chodzi o zobowiązanie finansowe z zaliczką z ustaloną kwotą i terminem spłaty.
I że finansowanie było możliwe tylko do ostatniego euro poprzez skomplikowane i kosztowne rozwiązanie finansowe.

Istnieją rozwiązania, ale bez dostępu do dokumentów? Nie, nie można ponosić za to odpowiedzialności.

bruno68

Napisany przez hallo_spencer
Co najmniej w Schwäbisch Hall tak nie będzie. Trzeba się z tym pogodzić i dobrze. Zaleta polega na tym, że teraz masz wsparcie natychmiast w gotówce z powodu wsparcia, także to coś. W przypadku zwykłego programu emerytalnego Riester nie wiadomo później, ile się otrzyma.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie proszę to zrobić, nie korzystając z drogiego kredytu mieszkaniowego.

Według BGB §489, można wypowiedzieć wcześniejszy kredyt i odliczyć środki z tego kredytu przed przekazaniem. Nie mam informacji, że Sparkasse/LBS postępuje tak restrykcyjnie jak Schwäbisch Hall.

Rada: dowiedz się o najwcześniejszej możliwej dacie spłaty - 10,5 lat po pełnej wypłacie, jeśli termin wiązania (zazwyczaj do czasu przekazania) dla wcześniejszego kredytu nie jest określony - i już teraz zaciągnij kredyt forward. W przypadku LBS istnieje również możliwość wykorzystania środków z Riester, aby uwolnić je i przełożyć na inny produkt certyfikowany Riester, spłacając pełną kwotę wcześniejszego kredytu. W ten sposób można zachować dodatki rządowe i ewentualne ulgi podatkowe.

Napisany przez C. Andreas
Dschingo pisze:
Cześć drodzy eksperci finansowi,

W ciągu ostatnich dni przeczytałem tutaj kilka wątków na temat Wohnriester, również mam z tym problem i będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

W ramach finansowania naszego domu moja żona i ja zawarliśmy każdy osobno BSV Wohnriester w LBS.

Oba umowy trwają od kilku lat, wraz z transferem kapitału startowego Riester-Rente i dodatkami dla nas i dzieci.
Oba umowy zostaną przypisane w ciągu najbliższych dwóch lat, co automatycznie spowoduje otwarcie konta wsparcia mieszkaniowego.

W warunkach umowy jest nieodwołalnie ustalone, że zgromadzony kapitał BSV zostanie wykorzystany do spłaty kredytu przedfinansowania.
Według LBS pełna spłata jest możliwa tylko w przypadku zrezygnowania z samodzielnego użytkowania nieruchomości.

Chcemy jednak koniecznie zrezygnować z Wohnriester i jesteśmy gotowi zwrócić wszystkie otrzymane dodatki, w tym ulgi podatkowe.

Czy jest według was sposób na osiągnięcie tego celu?

Dzięki & Pozdrawiam
Dschingo

Skąd się bierze ich strach przed kontem wsparcia mieszkalnego?

Napisany przez Dschingo
Dziękuję za szybką odpowiedź. Oto treść listu od LBS, który otrzymałem w odpowiedzi na moje zapytanie dotyczące spłaty lub zabezpieczenia konta mieszkaniowego...

Napisany przez Dschingo
C. Andreas pisze:
Skąd pochodzi wasz strach przed kontem wspierającym zakup mieszkania?

W końcu to po prostu sprawa emocjonalna, nawet jeśli z racjonalnego punktu widzenia dzięki dopłatom w naszym przypadku może to być nawet lepsza oferta.
Chcielibyśmy po prostu spłacać „normalny” kredyt i jasno go zaklasyfikować oraz móc zakończyć ten temat raz na zawsze po spłacie - bez dalszych skutków lub konsekwencji wynikających z „małego druku” w umowie. Ten temat bardzo nas obciąża...

Napisany przez bruno68
To, co pisze LBS, jest całkowicie nieistotne!

Ponieważ prawo umów nie łamie żadnego prawa, a ustawodawca właśnie to pozwolił, aby każdą umowę Riestera można było przekształcić w dowolną inną kategorię Riestera!

W związku z tym umowę BS-Riester można przekształcić w czysty plan oszczędnościowy funduszy Riester lub funduszową polisę Riestera! Bez konieczności zniszczenia jej poprzez zastosowanie umowne!

Brak informacji o możliwości przekształcenia wynika zapewne z konfliktu interesów! Gdyby LBS wskazywała na możliwość przekształcenia, to zgodnie z prawem można byłoby jedynie wskazać na fundusze Deka i polisę Riester firmy SV. Nie ma potrzeby wspominać o kick backach, aby wywołać u klienta szkodę majątkową! Samo ustalenie nowej polisy dla przekształcenia powoduje ten problem wewnątrz koncernu Sparkasse! To jest wyzysk!

Jednakże konieczne jest posiadanie niezależnego pośrednika, który jednocześnie posiada uprawnienia określone w § 34i oraz §34d ust. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, a następnie za pomocą przepisu § 492 b Kodeksu cywilnego otrzymuje niezbędne ustawowe zezwolenie na przekształcenie.

Zgłoszenie tej podwójnej zgody wymagane jest w stosunku do nowego ubezpieczyciela, funduszu inwestycyjnego lub towarzystwa oszczędnościowo-kredytowego!

W jednym przypadku jedynie 47 000 maklerów ubezpieczeniowych lub 29 000 posiadających uprawnienia zgodnie z § 34f ust. 1 mogą dokonać przekształcenia tylko w związku z podwójnym lub potrójnym zezwoleniem, odpowiednimi kwalifikacjami i zakończyć procedurę zarówno konsultacji, jak i transakcji w ramach danej kombinacji lub potrójnej konsultacji.

Teraz możesz poszukać wolnego pośrednika, który pomoże Ci z tym problemem!

bruno68

Napisany przez C. Andreas
Dschingo pisze:
To po prostu emocjonalna sprawa, nawet jeśli pod względem racjonalnym dzięki dopłatom w naszym przypadku może to być nawet lepsza oferta.
Chcielibyśmy po prostu spłacić normalny kredyt, aby jasno go sklasyfikować i móc ostatecznie zakończyć ten temat po spłacie - bez żadnych dalszych skutków lub konsekwencji wynikających z małym drukiem w umowie. To już bardzo nas obciąża...

Matematycznie opłaca się mieszkanie Riester. Główne zapisy to rozwód i śmierć przed spłatą konta mieszkalnego.
konto mieszkalne jest otwierane po przyjęciu alokacji, w Państwa przypadku to spłata zaliczki.
Pożyczkę budowlaną możesz spłacić w dowolnym momencie bez opłat. Niemniej jednak jest to nierozsądne, ponieważ możesz odliczyć podatek w wysokości 2.100 euro.

Jeśli np. masz 50 lat, a twoje konto mieszkaniowe (twój stan środków) wynosi na przykład 40.000 euro, to te 40.000 euro zostaną zwiększone o 2% do Twojego wieku emerytalnego. 40.000 euro x (1,02)^15 = 53.834 euro w wieku 65 lat

Te 53.834 euro trzeba albo opodatkować natychmiast z rabatem 30%, albo rozłożyć do 85 lat.
Wtedy rachunek wynosi przez 20 lat po 12 miesięcy
czyli na papierze miałbyś wyższą fikcyjną emeryturę w wysokości 224 euro i z tą kwotą przejdziesz do opodatkowania
Jeśli miałbyś tylko stawkę podatkową 10%, byłyby to 22,40 euro miesięcznie podatku.

W trakcie trwania umowy możesz w dowolnym momencie skorzystać z rabatu 30% na od razu opodatkowanie, jeśli chcesz
zlikwidować konto mieszkaniowe. To dotyczy również np. 71 lat dotyczących wartości pozostałej.

Możesz odliczyć od tego 2.100 euro, które możesz aktywować podatkowo przez lata i w rezultacie otrzymasz zwrot podatku.

Napisany przez NaTwoim13
C. Andreas pisze:
Matematycznie opłaca się mieć Riester nieruchomość. Główne zawiłości dotyczą rozwodu i śmierci przed spłaceniem konta wspierającego mieszkanie.
konto wspierające mieszkanie (Wohnförderkonto) jest otwierane po zgodzie na przydział, tutaj u Państwa - spłata wcześniejszej pożyczki hipotecznej.
Pożyczkę z budowy mieszkania można spłacić w dowolnym momencie bez opłat. Jednak nie ma to sensu, ponieważ możesz odliczyć podatek w wysokości 2 100 euro.

Jeśli np. masz 50 lat i saldo Twojego konta wspierającego mieszkanie wynosi np. 40 000 euro, to te 40 000 euro zostanie zwiększone o 2% do Twojego wieku emerytalnego. 40 000 euro x (1,02)^15 = 53 834 euro w wieku 65 lat

Te 53 834 euro muszą zostać opodatkowane od razu z 30% rabatem lub rozłożone na raty do 85.
Obliczając przez 20 lat przez 12 miesięcy
oznacza to, że twój papierowy wyższy fikcyjny dochód emerytalny wynosiłby 224 euro i wtedy podatek
Jeśli miałbyś tylko stopę podatkową wynoszącą 10%, byłoby to 22,40 euro miesięcznie.

W trakcie trwania umowy możesz w dowolnym momencie skorzystać z 30% zniżki na natychmiastowe opodatkowanie, jeśli chcesz zlikwidować konto wspierające mieszkanie. Możesz to zrobić np. w wieku 71 lat od wartości resztkowej.

Musisz wziąć pod uwagę te 2 100 euro, które możesz aktywować podatkowo przez wszystkie te lata i w rezultacie zwrócić podatek.

Proszę również przedstawić, co na przykład może osiągnąć plan oszczędnościowy funduszu Riester - który jest współfinansowany równolegle do finansowania - pomimo ogólnych problemów związanych z Riesterem!

Naprawdę nie wiem, dlaczego mam infekować mój kredyt hipoteczny Riesterem i tym samym komplikować sprawy. Komplikacje, które mogą negatywnie wpływać, gdy zdarzą się rzeczy, które są naturalną częścią życia!

Pomijając fakt, że w przypadku wykorzystania własnego tego głupiego wcześniejszego kredytu hipotecznego (opłaty, brak bezpośredniej spłaty, itp.) w porównaniu do kredytu na raty, powoduje to negatywne tworzenie kapitału.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata