Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypłata związana z funduszem emerytalnym lub renta miesięczna.

Napisany przez Lightmaker
Cześć i dobry wieczór,

niestety nie mam czasu na konsultację.

Ponieważ od 01.01. przejdę na emeryturę i kilka dni temu dostałem list w sprawie decyzji dotyczącej wypłaty miesięcznej emerytury w wysokości 110 euro lub wypłaty oszczędności z kasy emerytalnej w wysokości 32 000 euro.

Decyzja ma zostać podjęta do 01.01.2022.

Miesięczne wpłaty do kasy emerytalnej wynosiły 360 euro (po 180 euro)

Niestety nie mam już możliwości skorzystania z usług doradcy podatkowego.

Klasa podatkowa na przyszły rok pozostaje taka sama - 4/4.

Z jakimi odliczeniami podatkowymi należy w przybliżeniu się liczyć?

Dochody w 2022 r. to szacowane zarobki mojej żony 40 000 + emerytura 16 000 + kasa emerytalna 32 000 = 88 000.

Napisany przez bruno68
Niestety jest już bardzo późno na szczegółowe konsultacje.

Problemem jest pytanie, jak długo jeszcze będziecie żyć? Jeśli masz teraz 67 lat i żyjecie do 90, a twa żona również, wychodzi 23 lata razy 12 miesięcy razy 110 € = 30.360 €

Jeśli ty lub twoja żona żyjecie dłużej, przekroczycie rentę i dostępne środki!

Z drugiej strony:

A) Dochód w 2022 r., szacowany dochód mojej żony 40.000 + emerytura 16.000 + fundusz emerytalny 32.000 = 88.000, do opodatkowania 2 razy 44.000 €. Podatek dochodowy wynosi: 7.103,00 €

lub

B) Dochód w 2022 r., szacowany dochód mojej żony 40.000 + emerytura 16.000 + fundusz emerytalny 01.320 = 57.300, do opodatkowania 2 razy 28.650 €. Podatek dochodowy wynosi: 2.334,00 €.

Może się zdarzyć, że w przypadku jednorazowego wypłacenia będziesz musiał zapłacić 10.000 € więcej podatku! Czy będzie to taki sam koszt czy nawet wyższy, może powiedzieć tylko doradca podatkowy. Proszę poproś o pisemne przedłużenie wypłaty związanej z drugim filarem emerytalnym do po wizycie u doradcy podatkowego, aby podjąć decyzję! I poproś o wypłatę renty z datą na 01.02.2022 z wstecznym wystawieniem faktury.

bruno68

Napisany przez ZoPol0896
Dzień dobry,
z pewnego powodu z zainteresowaniem czytam Pańską odpowiedź dla pytającego.
Czy nie należałoby wziąć pod uwagę ewentualnego przypadku konieczności opieki stacjonarnej.
Jeśli np. dziś otrzymam wypłatę w wysokości 50 tys. EUR zamiast miesięcznej renty w wysokości 200 euro, mogę bezpiecznie przekazać 50 tys. EUR jednemu z moich dzieci, podczas gdy dochody z renty będą potrzebne / zużyte na koszty pobytu w domu opieki.
Oczywiście, przekazanie musi nastąpić co najmniej 10 lat przed koniecznością opieki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata