Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Nieruchomość tylko do zamieszkania czy inwestować w kamienicę?

Napisany przez BenzDriver
Cześć,

jestem nowym użytkownikiem tego forum i już przeczytałem wiele bardzo interesujących postów, jednak nie znalazłem 100% pasującej odpowiedzi, dlatego chcę zapytać innych.

Krótko o mojej sytuacji: Mam 25 lat, moje miesięczne dochody to 2000€ netto, oraz dodatkowe dochody (różniące się od 100 - 800€ miesięcznie), mam 20.000€ kapitału własnego, żadnych długów i nigdy w swoim życiu nie miałem kredytu (samochód kupuję używany i generalnie nigdy nie czułem potrzeby finansowania dóbr konsumpcyjnych kredytem). Moje miesięczne koszty są aktualnie niskie, ponieważ mieszkam u rodziców.
Chciałbym jednak to zmienić. Wynajem mieszkania nie wchodzi w grę, po prostu nie mogę przekonać się do wydawania połowy mojej pensji na 3-pokojowe mieszkanie, zwłaszcza że jestem wielkim fanem posiadania własnego domu i po prostu potrzebuję miejsca na moje hobby (z którego czerpię wspomniane dodatkowe dochody).

Teraz mam dwie opcje:

1.) Spróbuję znaleźć nieruchomość o wartości do 200.000€ i wezmę na nią kredyt. Zamieszkam w tej nieruchomości i spłacę kredyt w ciągu następnych lat.

2.) Lub podejmę ryzyko zakupu domu wielorodzinnego za kwotę do 500.000€ (lub więcej?) w celu dodatkowych dochodów z najmu.
Właściwie nie boję się tego ryzyka, po prostu zastanawiam się, czy jest to mądre (w obecnym momencie).

Z niecierpliwością czekam na wasze opinie!

Pozdrawiam
Tobi

Napisany przez 2titan1981
W zależności od lokalizacji za 500 000 € nie dostaniesz nawet mieszkania. Jeśli nie możesz sam pokryć nagłych napraw w wysokości 50 000 €, powinieneś się trzymać z dala. 2000 € netto to niewiele na samodzielne utrzymanie wielorodzinnego domu. Kiedy norma najmu, ogrzewanie jest zepsute, masz problem. Masz za dużą kulę u nogi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć BenzDriver, naprawdę opcja 1 powinna być brana pod uwagę. Opcja 2 - zakup domu wielorodzinnego - prawdopodobnie ze względów majątkowych raczej nie wchodzi w grę. Zazwyczaj - nie ma reguły bez wyjątku - bank zazwyczaj wymaga wkładu własnego na pokrycie kosztów zakupu (10% przy 500 000 EUR = 50 000 EUR) ORAZ około 20% wolnego majątku z kwoty zakupu po zakupie, czyli 100 000 EUR, aby móc zrekompensować ewentualne straty z wynajmu. Prawdopodobnie ta opcja będzie mniej wykonalna. Opcja 1 z chęcią, ale proszę nie kupować z nadwyżką cenową.

Napisany przez BenzDriver
Cześć,

Dziękuję za waszą ocenę. Szukam domu na południowym zachodzie Niemiec, raczej na wsi niż w mieście. Za 200.000 - 300.000 € można faktycznie dostać dość przyzwoite nieruchomości. Pytanie tylko do jakiej kwoty powinienem szukać, ponieważ chciałbym spłacić Dom w przewidywalnej przyszłości, a nie dopiero gdy będę na emeryturze.

Możesz obliczyć swoją ratę i tym samym czas trwania finansowania. Oczywiście, nie zapominaj o odsetkach, w zależności od potrzeb finansowych, proponuję teraz przyjąć 1,5% odsetek. W ten sposób zobaczysz, na co cię stać

Banki obliczają dla ciebie „stałą kwotę” od twojego dochodu podlegającego opodatkowaniu, zazwyczaj musi pozostać dla ciebie 1100€. Reszta teoretycznie może być wykorzystana na finansowanie...

Napisany przez Sellicando
Cześć, na początek chciałbym sam zacząć od mieszkania ([url]Dom[/url] prawdopodobnie będzie kosztować więcej niż 200 tys. EUR), które następnie spłacę tak szybko, jak to możliwe, ewentualnie kupię dodatkowe większe mieszkanie i wynajmę to pierwsze itp.... Jeśli wiesz, jakie miesięczne raty są dla Ciebie akceptowalne, możesz skorzystać na przykład z kalkulatora kredytowego lub kalkulatora hipotecznego dostępnego na stronie www.zinsen-berechnen.de (to właściwie nie jest moja strona :-) ). Po prostu wpisz kwotę raty, okres kredytowania, wartość [url]kredytu[/url] lub inne istotne informacje, aby znaleźć warunki odpowiednie dla Ciebie. Oczywiście później warto skorzystać też z usług doradcy finansowego, ale na początek kalkulator powinien wystarczyć do pierwszego wglądu. Podobnie działa strona interhyp.de - ale tam od razu z konkretnymi stopami procentowymi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Titan1981, powinieneś być w stanie pokryć koszty dodatkowe związane z zakupem w kwocie 20 000 EUR lub swoim kapitałem własnym.
W przypadku pełnego finansowania w kwocie 100% jest możliwe uzyskanie lepszych warunków niż w sytuacji, gdy trzeba jeszcze finansować koszty dodatkowe.
W naszej ocenie zakres cenowy dla nieruchomości wynosi od 200 000 do 220 000 euro.
Jeśli znajdziesz odpowiednią nieruchomość na południowym zachodzie, powinna być gotowa do zamieszkania bez konieczności przeprowadzania większych remontów.
Myślę, że nie będzie to łatwe. To zależy od tego, gdzie dokładnie szukasz.

Szukam niczego, BenzDriver szuka

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata