Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: hipoteka/pożyczka/sprzedaż częściowa/pozyskiwanie kapitału

Napisany przez maxheadroo
Cześć, jestem właścicielem niespłaconej nieruchomości w Hiszpanii z odnowionym domem wakacyjnym. Wyceny agentów i banków wynoszą 280 000 €, chciałbym uzyskać kapitał w wysokości 90 000 € z tej nieruchomości w jakiejkolwiek formie. W rozmowach z wieloma niemieckimi bankami spotkałem się jednak z odmową, ponieważ ta nieruchomość nie może być wykorzystana jako zabezpieczenie, podobnie jak w przypadku wszystkich dostępnych ofert promowanych obecnie modeli sprzedaży częściowej. Banki hiszpańskie postępują podobnie, ponieważ mam główny adres zamieszkania w Niemczech. Czy ktoś może mieć pomysł, jak zrealizować planowany kapitał? Lub jakie inne możliwości istnieją. Dzięki

Napisany przez 2utopus
Czy sprzedać i zawrzeć umowę najmu notarialną z wyłączeniem wypowiedzenia z powodu własnego użytkowania?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Gdzie dokładnie znajduje się ten obiekt? W Hiszpanii czy w Niemczech? Również w Niemczech są domki letniskowe...

Przepraszam, że zapomniałem o tym w moim tekście, ale nieruchomość znajduje się w Hiszpanii, chociaż jest to kraj unijny, jest trudno uzyskać kapitał z nieruchomości bez długów i obciążeń, na przykład według w Niemczech często promowanych modeli jak sprzedaż częściowa, użytkowanie bądź dożywocie. Pojawia mi się pomysł na model dożywocia, który z odpowiednim rabatem od rzeczywistej wartości nieruchomości umożliwiłby mi korzystanie z niej do mojej śmierci. Dzięki za wskazówki

utopus
Tytuł: Doświadczony użytkownik od 20.01.2018
Podziękowania: 124
0
Czy mogę sprzedać nieruchomość i zawrzeć umowę najmu notarialnego z wyłączeniem możliwości wypowiedzenia z powodu własnego potrzeb/zwolnienia?

Dziękuję za wskazówkę, taki pomysł też mi się nasuwa, ale, ponieważ nieruchomość znajduje się w Hiszpanii, napotykam na trudności

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata