Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu/ Ocena finansowania

Napisany przez Kaufwahn
Cześć razem,

po przeszukaniu w ciągu ostatnich tygodni wszelkich możliwych forum finansowych, nadszedł czas, aby poznać Wasze zdanie na temat naszego potencjalnego finansowania, ponieważ ten krok jest dla nas bardzo ważny, a każda konstruktywna opinia oraz doświadczenia są bezcenne.

Oto najważniejsze informacje:
Mamy 30 i 35 lat,
Dochód netto gospodarstwa domowego: 6.700€ + Dodatkowe wpłaty w wysokości 10.000€ netto
Brak wkładu własnego, ale poręczenia od spłaconych nieruchomości o wartości co najmniej 600.000€.

Obiekt zakupu:
Dom jednorodzinny cena zakupu 1.000.000€, plus koszty renowacji 50.000€.

Dostępna oferta kredytowa w wysokości 1.100.000€ obejmuje:
1. kredyt 700.000€, okres 20 lat, oprocentowanie 1,26%
2. kredyt 300.000€, okres 20 lat, oprocentowanie 1,26%,
Miesięczna spłata kapitału razem 2.988,34€, Dodatkowe wpłaty w wysokości około 7.000€ rocznie.
-> po 20 latach pozostały dług wyniesie około 460.000€.

Jak oceniacie tę ofertę? Oczywiście aktualnie porównujemy oferty różnych banków / kredytodawców, ale sprzedająca osoba wywiera na nas dość duże naciski, i powinniśmy wkrótce podjąć decyzję.

Z góry dziękujemy za wszelkie rady, opinie i wszelką pomoc.

Pozdrowienia,
Szaleni kupujący

Napisany przez NaTwoim13
Czyli zastępcze zabezpieczenia, hipoteki mogą być zabezpieczone na nieruchomości wartej 600 000 euro?

Napisany przez Kaufwahn
Tak, nieruchomość teściów zostanie zabezpieczona jako zabezpieczenie, w przypadku gdybyśmy z jakiegoś powodu przestali spłacać kredyt i popadli w długi.

Napisany przez NaTwoim13
Który bank złożył ofertę?

Napisany przez Kaufwahn
Ta oferta pochodzi od ING.
Czy brzmi rozsądnie dla Ciebie?

Napisany przez NaTwoim13
W jakim obszarze kodów pocztowych (ze względu na odliczenia regionalne i uwzględnienie regionalnych banków) ma być dokonane zakupienie? Jaka stopa amortyzacji jest preferowana?

Napisany przez Kaufwahn
Obiekt znajduje się pod adresem 86391 Stadbergen, a nasza stopa spłaty wynosi 2%, obecnie nie możemy zaoferować wyższej stopy.

Z góry dziękujemy za Państwa odpowiedzi!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć @Kaufwahn
Czy otrzymałeś ofertę od partnera bankowego bezpośrednio czy poprzez platformę lub pośrednika?
Ponieważ ten partner bankowy oferuje oczywiście bezpłatną zmianę oprocentowania od 1% do 10%.
Jednak nasza wiedza sugeruje, że przy obliczaniu budżetu domowego uwzględniono oprocentowanie w wysokości 3%.
A przecież kwota kredytu przekracza EUR 1 mln. Jaka jest dokładna wysokość kredytu?
Czy otrzymujesz kwotę dodatkową w wysokości EUR 10 000 co miesiąc czy raz w roku? Jeśli co miesiąc, to rzeczywiście budżet domowy wygląda dobrze przy całkowitych dochodach wynoszących niemal EUR 16 700 miesięcznie.
Dziękuję za wyjaśnienie.

Napisany przez Kaufwahn
Cześć @Bankkaufmann, Dziękuję za Twój udział. Warunki ramowe zostały już przeze mnie przedstawione. kredyt w wysokości 1.100.000€, spłata kapitału w wysokości 2%, oferta od partnera bankowego, możliwe dodatkowe wpłaty do 7.000€ rocznie.

Ok, kredyt w wysokości 1.100.000 EUR na 2 obiekty o wartości rynkowej łącznie 1.700.000 EUR (1.100.000 i 600.000 EUR) powinien umożliwić osiągnięcie oprocentowania od 1,26% w górę na 20 lat.

Napisany przez Kaufwahn
Okej, jeszcze raz dla zrozumienia: Co dokładnie rozumiesz przez „przewyższenie górnych 1,26%”? Czy uważasz, że stopa procentowa jest za wysoka przy naszych warunkach?

@Kaufwahn
Jeśli kupisz nieruchomość za kwotę powyżej 1.100.000 EUR, posiadasz nieruchomość bez obciążeń o wartości rynkowej 600.000 EUR i miesięczny dochód wynoszący prawie 16.700 EUR, istnieje możliwość uzyskania oprocentowania poniżej 1,26% przy 20-letnim okresie wiązania.
Jednak ze względu na wysokość kredytu byłoby nierzetelne sugerować się tylko oprocentowaniem.
Wymagane jest wiele dokumentów, włącznie z informacjami dotyczącymi dodatkowej nieruchomości.
Czy naprawdę masz już zobowiązującą umowę kredytową na 20 lat z oprocentowaniem 1,26%?
Jak długo ważna jest oferta kredytowa?

Napisany przez Kaufwahn
Jeszcze raz: Nie mamy miesięcznych dochodów w wysokości 16.700 €! Miesięczny dochód netto gospodarstwa domowego wynosi 6.700 €, a roczne premie do 7.000 € są możliwe, co oznaczałoby około 7.280 € miesięcznie.

Przy moim pytaniu chodziło jedynie o to, jak inni użytkownicy lub doradcy finansowi oceniają ofertę na podstawie doświadczenia. Czy miesięczna spłata jest zalecana przy tym dochodzie netto gospodarstwa domowego. Obecnie porównujemy oferty i złożymy wniosek o pierwsze sprawdzenie zdolności kredytowej.

Cześć, w kwestii dochodu, czy to kwota 6 700 EUR czy 16 700 EUR, pytaliśmy już wcześniej.
Przy dochodzie w wysokości 6 700 EUR trudno mi sobie wyobrazić ofertę umowy kredytowej od ING, nawet z coroczną premią.
Dlatego proszę powtórzyć pytanie: czy posiadają Państwo zobowiązującą umowę kredytową, czy tylko coś od pośrednika bankowego?

Napisany przez Beachlifestyle
Podstawowo powiedziałbym, że w okresie 20 lat stawka procentowa pasuje do sytuacji wyjściowej.

To, co wskazuje doradca bankowy, i moim zdaniem nie powinno zostać pominięte, to z pewnością fakt, że pośrednik nie tylko zaproponował ofertę, ale rzeczywiście została ona zaakceptowana przez bank lub jest ona wiążąca.

Miałem to kilka tygodni temu, że w systemie wyglądało to dobrze i oferta była dostępna, ale gdy dokumenty zostały przekazane bankowi, po kilku dniach nadeszło odrzucenie.

Dlatego koniecznie sprawdź, czy oferta jest faktycznie wdrożona przez bank i ewentualnie pracuj z dwoma niezależnymi źródłami, aby nie tylko mieć różne opcje, ale również wprowadzić pewną konkurencję. Wprowadzenie danych do systemu nie jest trudne, ale ważne jest również rozważenie alternatywnych pomysłów i opracowanie koncepcji, aby być może coś, co na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe, okazuje się ostatecznie decydujące.

@Beachlifestyle, tak właśnie było to myślane.
Oczywiście jest całkowicie niestosowne twierdzić, że pożyczka została zatwierdzona tylko dlatego, że system wygląda dobrze lub sygnalizacja jest zielona.
Występowało już wiele przypadków, gdzie pośrednicy wysyłali klientów do notariusza, a ci potem byli pozostawieni na lodzie w przypadku odmowy.
Istotne jest tylko to, co otrzymasz od działu wewnętrznego banku.

Napisany przez Freeliner
... teraz prawie żaden wpis nie upływa bez myśli: czy pan Hillermann czyta te wpisy naprawdę/w ogóle?

Jeśli zdarza się to już często w tych 3-4 liniach, to jak będzie w przypadku rzeczywistej i skomplikowanej finansowania?

Czy słucha pan też swoich klientów?

W ten sposób na pewno nikomu nie służy. Kto chciałby podjąć takie finansowanie?

Napisany przez Kaufwahn
Więc dzisiaj oferta zostanie przekazana bankowi i oczywiście nie będziemy umawiać terminu notarialnego bez wypracowania ustalonego finansowania o odpowiednich warunkach i zatwierdzenia go w sposób zobowiązujący przez bank kredytujący. Chciałem tylko początkową ocenę warunków i realistycznej wykonalności w odniesieniu do naszych dochodów. Oczywiście BEZ zarabiania 16.700€ miesięcznie (ciągle się śmiejemy.. choć miło by było, gdyby wtedy miało się jeszcze czas na cieszenie się własnym domem..). Czy dostaniemy kredyt w tej formie, to jeszcze nie wiadomo, oczywiście mamy nadzieję na najlepsze, ponieważ bardzo chcemy mieć tę nieruchomość. Dziękuję za liczne odpowiedzi i miłego początku tygodnia!

Napisany przez Elex85
Czy ktoś w ogóle dokładnie przeczytał!?
Chce się tu pożyczyć około 7500€ (premia roczna rozłożona na cały rok) 1,1 mln na Dom bez wkładu własnego.
Pozdrawiam rodziców, którzy mogą od razu ogłosić Dom tutaj na licytację komorniczą.
Ktoś, kto nie zaoszczędził ani grosza wkładu własnego, przy takich proporcjach, musiał bardzo ponad swoje możliwości żyć albo po prostu nie potrafi poradzić sobie z pieniędzmi.
Rata w wysokości 3000€ + 500-600€ kosztów uzyskania kredytu, czyli 3600€ tylko na chatę... 50% dochodu idzie na to.

Zwłaszcza po 20 latach prawie połowa długu nadal otwarta, kiedy zostaje tylko 12/17 lat na spłatę.

Brak mi słów... Mam nadzieję, że odpowiedź będzie tylko jedna - odrzucenie!!! Harakirifinansowanie!

@freeliner, Dziękuję za kwiaty. Czytam każdy post, na który odpowiadam.
Oczywiście słucham także moich klientów.
Są oni bardzo zadowoleni, co wynika z recenzji mojej firmy na Google.

Co do postu autora forum, w początkowym poście NIE jest jednoznacznie napisane, czy kwota 10 000 EUR jest miesięczna czy roczna.
Dlatego zapytano o to.

Na tym koniec!

@Kaufwahn, Dodatek. Jeszcze raz wyjaśnienie dlaczego wcześniej zapytano, czy miesięcznie zarabiasz 6 700 EUR czy 16 700 EUR. Teraz jest jasne, że zarabiasz 6 700 EUR i dodatkowo roczną premię w wysokości 10 000 EUR. ING jako partner, jak piszesz, oferuje Ci poprzez pośrednika oprocentowanie w wysokości 1,26%. Z tego co wiem, oprogramowanie ING zakłada minimalną spłatę w wysokości 3%. Zatem łącznie oprocentowanie i spłata wynosi 4,26%. Oznacza to, że przy kwocie 1 100 000 EUR miesięczna rata wyniesie 3 905 EUR. Teraz rozumiesz dlaczego zadałem to pytanie? Przy dochodzie w wysokości 6 700 EUR plus premia, możliwe, że otrzymasz od banku negatywną odpowiedź na wniosek kredytowy. Z dochodem zrównoważonym w wysokości 16 700 EUR miesięcznie byłoby inaczej. Jednak ten dochód został wyjaśniony, że nie występuje miesięcznie. Podsumowując, masz 6 700 EUR miesięcznie plus premię. To jednak może okazać się niewystarczające dla bankowej weryfikacji dochodów. Ciekawe będzie ostateczne rozstrzygnięcie. Byłoby miło, gdybyś opublikował tutaj wynik po weryfikacji przez bank.

Napisany przez KingRollo
W rzeczywistości od niedawna czytam tylko jako obserwator. Ale czasami trochę mnie to zastanawia.

Nasze dochody domowe są na tym poziomie, ale nie przychodziłoby mi do głowy, żeby się tak zadłużyć. Nawet mając zabezpieczenia na 600 000, trzeba by było spłacić te 1,1 miliona.

Również nie rozumiem, jak można zaoferować jako rodzic tak wartościowy Dom jako poręczenie. Aktualnie wszystko może być w porządku w związku i rodzinie, ale to się może zmienić, a wtedy chatka poleci.

Ważne jest też pytanie, jak zmieni się sytuacja rodziców. Być może sami będą potrzebowali pieniędzy albo będą musieli sprzedać Dom, bo opieka w późniejszym wieku jest kosztowna.

Jako banker zastanowiłbym się, dlaczego do tej pory przy takich dochodach i braku dzieci nie udało się odłożyć własnych środków. Miałbym poważne wątpliwości czy jesteście w stanie obsłużyć tak wysoki kredyt w tak długim okresie czasu.

Mój przepis:

Rozważcie coś w innej cenie. Nie zadłużajcie się. Nie ma sensu obracać każdym groszem i ciągle myśleć o kredycie, bo to się stanie. Wiele rzeczy nieprzewidywalnych i kosztownych może się wydarzyć, dlatego dobrze mieć finansowe rezerwy.

Jak chcecie to osiągnąć, skoro nie udało wam się zaoszczędzić bez kredytu?

Może trochę brutalnie to zabrzmi, ale w mojej ocenie to gorzka rzeczywistość. Wiem, że ciężko jest zachować realistyczne spojrzenie na całość, mając chatkę marzeń, ale czasem trzeba się do tego zmusić.

Napisany przez Kaufwahn
Cześć KingRollo,

Dzięki za Twój wkład.

Czy mogę zapytać, z jakiego regionu pochodzisz?
U nas w Bawarii to niestety już zwykłe ceny za taką nieruchomość. A jeśli doliczymy do tego wysoką opłatę za czynsz, to również nic nie zyskujemy.

Napisany przez KingRollo
Cześć,

jestem z Nadrenii Północnej-Westfalii. Obszar metropolitalny Kolonii. Tutaj również jest drogo. W Bawarii ceny są naprawdę wysokie, zdaję sobie z tego sprawę. Mam krewnych mieszkających w Monachium.

Jednak nie zmienia to warunków ramowych dla kredytu w wysokości 1,1 miliona. Tylko dlatego, że dany region jest drogi, nie mogę zaciągnąć kredytu, który znacznie przekracza moje możliwości (realistycznie patrząc).

Niestety, w obecnych czasach jest to pułapka, zdaję sobie z tego sprawę. Jest niewiele nieruchomości, a potencjalni nabywcy muszą czasami prześcigać się nawzajem i szybko podejmować decyzje. Dla kupujących to katastrofa.

Moje własne mieszkanie jest już od jedenastu lat, a obecnie musiałbym zapłacić za nie znacznie więcej niż wtedy, kiedy je kupowałem (szacunkowo o 25% więcej). Ostatnio zauważyłem to po wartości, jaką moje bank finansujący wskazał.

Może się zdarzyć, że Państwa upragniona nieruchomość uzasadnia tę wysoką cenę, ale moim zdaniem przy takich dochodach przynajmniej 200 000 EUR gotówki byłoby rozsądnym własnym wkładem.

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie w wysokości około 1% - 1,05% zdaje się być osiągalne.

Napisany przez Kaufwahn
Myślimy też, że 1.100.000€ to ogromna suma. Ale kiedy spojrzymy na to, że obecnie płacimy 2.000€ czynszu, to spłata 3.000€ raty kredytowej nie wydaje się już tak straszna. Jesteśmy również młodzi, więc nasza pensja ma jeszcze trochę możliwości wzrostu.

Bądźmy szczerzy, ceny nieruchomości nie będą spadać w najbliższych latach, ale raczej będą rosły (nawet jeśli wzrost nie będzie tak ekstremalny jak w ostatnich 5 latach).

Jeśli wszystko zawiedzie i będziemy mieli tylko bóle głowy z powodu kredytu, po prostu sprzedamy nieruchomość i w najgorszym przypadku wyjdziemy na 0.

Uważam, że wymiana zdań z innymi jest oczywiście niezmiernie ważna, ale pojawiają się tylko pesymistyczne komentarze. Gdzie się podziewają ryzykanci w biznesie?

Poza tym mamy tylko jeden samochód, który jest zarejestrowany na firmę mojego chłopaka. Nawet jeśli będziemy mieli dziecko, nadal będziemy mieli około 1200€ miesięcznie. Miejmy nadzieję, że nie zginie z głodu, co myślicie, czy zwariowaliśmy?

Po prostu nie mogę dłużej patrzeć, jak wyrzucam swoje pieniądze w błoto na wynajem... A jeśli już kupujemy, to zróbmy to mądrze, aby przy sprzedaży ponownie uzyskać wysoką sumę.

Ale poczekajmy, może bank uzna, że jesteśmy szaleńcami. A jeśli nie, to wygląda na to, że uważają nas za godnych kredytobiorców, więc chyba tak ma być.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, kaufwahn, osobiście nie uznałbym komentarzy za pesymistyczne, ale raczej za realistyczne. Chodzi o to, że chodzi o dużo pieniędzy w porównaniu do dochodu, a teraz wszystko wydaje się możliwe do zrealizowania. Jednak spłata ciągnie się miesiąc za miesiącem, rok za rokiem... Z technicznego punktu widzenia wszystko się zgadza.

Napisany przez NaTwoim13
Otóż, w końcu to ich decyzja, której nie możemy ocenić indywidualnie, i jeśli podane przez nich liczby się potwierdzą, a nieruchomość nie zostanie kupiona zdecydowanie zbyt drogo, to banki (choć odważę się wątpić w ING) powinny sfinansować ich plan.

Jednak jedno powinni szybko zapomnieć - możliwość sprzedaży i wyjścia na zero, to nie powinno i nie może być żadną gwarancją. Jeżeli po 2 latach dojdą do wniosku, że to jednak zbyt duży gruz albo będą musieli się wymóc ze względu na utratę dochodu albo dlatego, że któryś z partnerów uzna, że druga strona nie spełnia już wymagań, to będą musieli przewidywać cenę sprzedaży, która przynajmniej zrekompensuje karę za wcześniejsze spłacenie kredytu - a ta u nich jest wysoka.

Ponadto są ludzie, którzy pozostali szczęśliwi, płacąc czynsz. Czy było to ekonomicznie mądre? To również pozostaje pod znakiem zapytania, ale nabycie własności nie jest obowiązkowe dla każdego człowieka.

W przeszłości nabycie nieruchomości pod kątem opłacalności było dla wielu rodzin właściwą decyzją, i być może w przyszłości to się nie zmieni, ale jest wiele rzeczy do przemyślenia, uwzględnienia i rozważenia.

Napisany przez IsNichWahr
Kaufwahn pisze:
Gdzie są tu przedsiębiorczy biznesmeni i bizneswomen gotowi na ryzyko?

Jaka związek ma masowe zadłużenie na cele mieszkaniowe z przedsiębiorczością?

Napisany przez 2tneub
Kaufwahn pisze:
Jest nam również świadome, że 1 100 000 € to ogromna suma. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę, że obecnie płacimy 2 000 € wynajmu, to spłata w wysokości 3 000 € nie wydaje się już takim szaleństwem. Jesteśmy też jeszcze młodzi, więc wciąż mamy pewne marginesy wzrostu dochodów.

W Niemczech są już miejsca, gdzie bardziej opłacalne jest wynajmowanie niż kupowanie.
Cena zakupu w wysokości 1,1 mln EUR przy rocznej opłacie wynajmu 24 000 EUR to taki właśnie przypadek.

https://www.postbank.de/themenwelten...neigentum.html

Napisany przez EgonO
Jakie jest wiek nieruchomości? Obecnie oszacowaliście koszty remontu w wysokości 50 000 €. Co czeka Was w ciągu kolejnych 10 lat? Czy może dojść do zaległości remontowych, które ewentualnie przeoczyliście? Czy zatrudniliście rzeczoznawcę?

Napisany przez 2utopus
Przy kosztach pobocznych zakupu w wysokości około 100 000€ i czynszu 2 000€, można płacić czynsz dłużej niż 4 lata... do tego dochodzą jeszcze odsetki i koszty nieuwzględniane w czynszu, których najemca nie ma.

Oczywiście jest to spekulacja - dopóki ceny nieruchomości będą rosnąć, można na tym dobrze zarobić.

Ale jeśli na przykład z powodu wzmożonej pracy zdalnej/zmian demograficznych itp. popyt na nieruchomości spadnie, ceny mogą również spaść...
a jeśli sytuacja się skomplikuje, zabezpieczenie hipoteczne nie będzie wystarczające dla banku, który zażąda dalszego zabezpieczenia -
i jeśli nie będziecie w stanie tego zapewnić, możecie być zmuszeni do sprzedaży przymusowej.

I oczywiście pamiętajcie o funduszu remontowym - ile pieniędzy chcecie na ten cel odkładać co miesiąc?

Napisany przez Kaufwahn
Dom ma 22 lata i jest w doskonałym stanie. W kosztach renowacji uwzględnione są nowe łazienki i nowa kuchnia. Cena jest również nie do pobicia ze względu na lokalizację. Planujemy przeznaczyć 300-500€ miesięcznie na fundusz remontowy, ale możemy również dostosować wysokość dodatkowej spłaty w zależności od potrzeb renowacyjnych.

Napisany przez KingRollo
Jeśli chodzi o tak dużą inwestycję życiową, zdecydowane podejście do ryzyka jest nieodpowiednie. Przecież to ma być własny Dom. Duże ryzyko jest bardzo złym partnerem.

Podejście do ryzyka można przyjąć, gdy wszystko inne jest uregulowane i ma się wystarczająco pieniędzy.

Wracamy zatem do realistycznego podejścia.

Napisany przez Kaufwahn
@KingRollo: Dlaczego nazywa się to wysokie ryzyko, gdy po opłaceniu comiesięcznej raty pozostaje ci 3,700€ na całą resztę?

Napisany przez NaTwoim13
Ponieważ wystarczy im to tylko na czas, gdy oba dochody są dostępne!!

Gdzie tak naprawdę są wszystkie oszczędności przy tych dochodach? Jeśli dopiero niedawno zaczęli zarabiać tak dużo, byłoby to kolejnym dowodem na to, że są gotowi na podjęcie znacznego ryzyka!

Napisany przez BenniG
To po prostu nie jest mądre, gdy ma się 30 i 35 lat i nie ma się kapitału własnego - albo nie można podać sensownego uzasadnienia tego stanu rzeczy.
Gdy dodatkowo zobowiązuje się do nieruchomości, która na początku generuje ponad 1 000 € miesięcznie.
Wasza nieruchomość kosztuje 68 czynszów miesięcznie waszego obecnego mieszkania.
Które mieszkanie jest bardziej komfortowe?

Napisany przez guest
pisze:
I bądźmy szczerzy, ceny nieruchomości nie spadną w najbliższych latach, ale będą nadal rosły (choć być może nie tak jak w ostatnich 5 latach, gdy rosły ekstremalnie).

Kto tak mówi? Obecnie przewiduje się powolne wzrosty stóp procentowych, co może spowodować, że ceny nieruchomości będą rosnąć znacznie wolniej lub w ogóle nie będą rosnąć. W zależności od tego, jak rosną stopy procentowe, ceny nieruchomości, zwłaszcza nieruchomości użytkowane przez właściciela, mogą spaść. (Nieruchomości wynajęte / możliwe do wynajęcia mają dodatkowy efekt w postaci dochodu z najmu, który jest decydujący dla ewentualnych cen zakupu osób trzecich).

Cytat z Kaufwahnu

Jeśli wszystko zawiedzie i będziemy mieć same bóle z powodu kredytu, sprzedamy po prostu obiekt i w najgorszym przypadku wyjdziemy na zerze.

Oznacza to wzrost ceny zakupu o 20% + koszty renowacji. Przyjmuję przy tym, że pośrednik, notariusz i urząd skarbowy nie zrezygnują z twoich pieniędzy. Do tego dochodzi wspomniana przez noelmaxin Buhmann opłata za wcześniejszą spłatę. Nie jest ona uwzględniona w tych 20%.

Cytat z Kaufwahnu

Uważam, że współpraca z innymi jest oczywiście ogromnie ważna, ale pojawiają się tylko pesymistyczne komentarze. Gdzie są tu odważni biznesmeni i bizneswomen gotowi na ryzyko?

Nie w tym miejscu: udaj się na forum pośredników i daj się wyśmiać za swoją decyzję.

Cytat z Kaufwahnu

Ale poczekajmy, być może bank myśli, że jesteśmy szaleńcami. A jeśli nie, to widocznie uznają nas za godnych kredytu i tak powinno być.

Ponieważ nie mam dostępu do finansowania od pośredników, zakładam, że bankier Hillermann ma rację twierdząc, że ING mówi nie.

Nikt tu zresztą nie mówi: nie kupujcie - wszyscy mówią: kupujcie to, na co was stać. Jeśli więc jest to nieruchomość tak małej wartości, że w niej mieszkają teściowie, rachunek wygląda zupełnie inaczej - na pewno także komentarze tutaj.

Ponieważ i tak każdy robi tutaj to, na co ma ochotę, można tylko życzyć powodzenia wszystkim. Szanse na to mogą nie być tak duże jak w innej sytuacji finansowej.

gość

Napisany przez bruno68
Przyjmuję, że finansowanie nie dojdzie do skutku!

Oprócz 1 mln € pożyczki, trzeba także sfinansować dodatkowe 50 000 € plus koszty dodatkowe. Ponieważ dochód wynosi około 7 500 € miesięcznie! Granica 40% wartości wkładu własnego musiałaby zapewnić środki w wysokości około 3 000 € miesięcznie na spłatę odsetek i kapitału!

Należy również wziąć pod uwagę orzeczenie BGH dotyczące współodpowiedzialności, zgodnie z którym więzy rodzinne mają konsekwencje, a dodatkowe zabezpieczenia nie mogą być wymagane.

Wnioskując z tego, w przypadku bankructwa likwidacja domu rodziców mogłaby z przyczyn prawnych zakończyć się niepowodzeniem. Ponadto rodzice musieliby umówić się na osobną wizytę u notariusza. W celu poinformowania, że wszystko, co posiadają, zostanie utracone w upadłości dzieci!

Przed podpisaniem umowy należy również wyjaśnić rodzicom skutki uboczne: Mianowicie utratę świadczeń opiekuńczych w razie potrzeby opieki w ciągu pierwszych 121 miesięcy!

W tym przypadku należy wpisać prawo do zamieszkania (użytkowanie) w celu zapewnienia możliwości pozostania w domu pomimo upadłości.

Wiele osób ma rację, twierdząc, że ze względu na zbyt niską wartość wkładu własnego finansowanie nie powinno być możliwe! W szczególności z uwagi na zwiększenie wymagań dotyczących wkładu własnego przez bank udzielający pożyczki, co spowodowałoby wzrost oprocentowania pożyczki dla dłużnika!

Oczywiście można to osiągnąć przy oprocentowaniu 3,% rocznie i spłacie kapitału w wysokości 2,5%. Istnieje wiele sposobów, w jaki dział ryzyka może odmówić finansowania, nie odstraszając pośrednika!

Należy pamiętać, że to, co rodzice oferują, to tylko substytut gotówki, a nie gotówka.

bruno68

Cześć Bruno68, Prawo do zamieszkania w hierarchii po wpisaniu hipoteki z zasady nadal jest ogólnie w porządku i zawsze jest dobrym pomysłem dla wszystkich stron zaangażowanych.

Napisany przez meth
TE miał okazję spłacić swoje Dom częściowo w ciągu 20 lat, płacąc miesięcznie 3000€, czyli 50% dochodu gospodarstwa domowego, co odpowiada całkowicie normalnemu obciążeniu wynajmem w okolicy. Pozostały dług w wysokości 460 tys. € jest znikomy:
- po pierwsze, będzie on należny za 20 lat, gdy inflacja nawet przy kalkulacyjnych 2-3% (wiemy dziś, że będzie inaczej) zdeprecjonuje tę sumę o 35%;
- po drugie, stanie się to wobec wartości około 1600 tys. €, więc poziom obciążenia hipoteki jest znikomy; i
- po trzecie, nawet przy oprocentowaniu 4% ten pozostały dług zostanie spłacony w całości w ciągu 12 lat, płacąc ratę w wysokości 4000€.

Dzisiaj, mogąc płacić miesięcznie 3000€, mógłby sobie pozwolić tylko na 600 tys. € (czyli na mieszkanie za 550 tys. €) przy takim samym miesięcznym obciążeniu i podobnym łącznym koszcie odsetek w wysokości 300 tys. € na przestrzeni całego okresu kredytowania.

Z jednej strony zawsze rozumiem nawoływanie do ostrożności. Z drugiej strony należy również uwzględnić ryzyko związane z niepodjęciem działań (i być może pozostanie uzależnionym od rynku wynajmu na całe życie).

I jeśli chodzi o pytanie, gdzie są wszystkie oszczędności przy takim wynagrodzeniu, powiem tylko: u właściciela, na przykład.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata