Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Nieruchomości generujące dochód - dyskusja na temat wyboru WHEN lokalnych) obiektów

Napisany przez slovenly
Cześć wszystkim,
szukam forum dyskusyjnego do wymiany poglądów na temat wyboru nieruchomości inwestycyjnych pod kątem zwrotu z inwestycji.
Interesują mnie przede wszystkim opinie dotyczące aspektów regionalnych (np. wschód-zachód, duże miasto-średnie miasto-wieś, kraj-zagranica).

Czy ktoś zna jakieś interesujące forum, czy może nawet tu jestem we właściwym miejscu?

Informacji na temat kwestii prawnych czy ogólnego funkcjonowania rynku jest mnóstwo, jednak trudno znaleźć konkretne obiektywne oceny.

Zacznę od konkretnego przykładu:
Temat WSCHÓD:
Obszar Bernburg/Saale
dostępne są różne podobne oferty:
Mieszkanie, kompleksowo wyremontowane, 58m², 55.000,--, wynajęte, czynsz 350,--, niezawodny najemca.
Bezpośrednio przy autostradzie Halle-Magdeburg, różne przemysły, jak się zdaje, stopa pustostanów w okolicy nie jest szczególnie wysoka (jak przeprowadzacie tu badania?).

Już się domyślacie: uważam coś takiego za dość interesujące.
Co przemawia przeciwko temu??

Jeśli chodzi o temat zagraniczny, zainteresowane są np. opinie na temat Polski. Ale po kolei...

Dziękuję z góry i pozdrowienia z okolic Stuttgartu.

Re: Nieruchomości generujące dochód - dyskusja na temat wyboru WHEN lokalnych) obiektów

Napisany przez StGe1973
Uważam to za trudne, ponieważ rynek nieruchomości może wyglądać zupełnie inaczej już 30 km dalej. Potrzebowałbyś formularza z bardzo, bardzo wieloma uczestnikami, aby pokryć każdy mały region lub otrzymać wiarygodne informacje.

Nieruchomość z pełną renowacją i ponad 7% zwrotem inwestycji uważałbym u nas tutaj (okolice Ulm) za definitywnie niemożliwe. U nas, w przypadku nieruchomości z istniejącą renowacją, nawet 5% to już utopia.

Trudno mi sobie wyobrazić, czy w tym obszarze wschodnim normalne jest osiąganie takich zwrotów... byłyby to fantastyczne możliwości inwestycyjne z marzycielskimi zwrotami dla zabezpieczenia nieruchomości...

Napisany przez slovenly
Według moich badań takie stopy zwrotu są całkiem normalne, ale tylko pod warunkiem, że mieszkanie jest wynajęte.... Istnieje ryzyko pustostanu.... to po prostu premia za ryzyko. Jednak to ryzyko jest regionalnie bardzo zróżnicowane. A według mojej wiedzy, w moim przykładzie może być ono akceptowalne.

Napisany przez 2tneub
Co według mnie należy wziąć pod uwagę w tej sprawie, to że koszty naprawy są podobne, niezależnie od tego, czy wynajmuję za 8€ czy za 4,50€. Ale przy 4,50€ ma to znacznie większy wpływ niż przy 8€.Tutaj także ryzyko dla Bernburga:https://www.mdr.de/nachrichten/bevoe...reise-100.html

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata