Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Za wcześnie: Dyspozycja dotycząca korzyści z majątku.

Napisany przez ADMCI4
Trzy lata temu, kiedy podpisywałam umowę oszczędnościową na budowę, nie przewidywałam, że dzisiaj będę bez pracy. Przez pół roku starowałam, aby nadal opłacać składki, ale miesięczne obciążenie jest po prostu zbyt duże. Czy mam możliwość wypowiedzenia tej umowy oszczędnościowej na budowę, bez żadnych potrąceń od zgromadzonej sumy? Bezrobocie powinno być wystarczającym powodem... Pozdrowienia, Anita

Napisany przez ADMCI4
Cześć Anjo, bezrobocie jest ustawowo określonym powodem do wypowiedzenia swoich VL bez potrąceń i kar. Jednak będziesz musiała ponieść koszty związane z zakończeniem. Zazwyczaj zostały one zatrzymane z góry. Pozdrowienia F.T

Napisany przez ADMCI4
Zgodnie z moją wiedzą, samo bezrobocie nie wystarcza, musi trwać przynajmniej rok - o ile się nie mylę.

Napisany przez Mike Spezi
Hej, być może wcale nie jest konieczne dokonywanie wypowiedzenia!Nie ma obowiązku kontynuowania wpłat na umowę budowlaną. Oznacza to, że kapitał po prostu pozostaje na koncie i nadal jest oprocentowany.Bezrobocie nie jest powodem, który miałby wpływ na kształt umowy kredytu budowlanego. Dotychczasowe oszczędności były odprowadzane z wynagrodzenia netto zgodnie z ustawą o rozwoju majątkowym. W zależności od sytuacji pracodawcy ten brał w tym udział bardziej lub mniej lub w ogóle nie brał udziału w wynagrodzeniu brutto.Wypowiedzenie umowy kredytu budowlanego przed upływem okresu wiążącego zwykle wiąże się z obniżkami. Istnieją duże różnice między kasami budowlanymi. Od 0,5% do 3% obniżki jest powszechne,co jednak w przypadku pilnej potrzeby finansowej nie jest naprawdę znaczące.Mój tip: Zapytaj w kasie budowlanej, czy jest możliwe częściowe rozwiązanie umowy. Dotychczasową kwotę oszczędnościową zostanie wówczas podzielona, a później będę mógł kontynuować umowę, bez ponownego naliczania opłaty za otwarcie, niezależnie od sytuacji finansowej. Ponieważ dopiero po upływie czasu przeniesiona zostanie premia mieszkaniowa, także w tym przypadku podział jest korzystny.Mam nadzieję, że to było pomocneMike

Napisany przez ADMCI4
Cześć Mike, dziękuję bardzo za Twój obszerny i miły odpowiedź. Dzięki również dla FinanzToma. Zapytamy w Bausparkasse czy możliwe jest częściowe wypowiedzenie umowy. Pozdrowienia, Anita

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata