Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zawrzyj teraz finansowanie budowy lub poczekaj.

Napisany przez ThorstenW
Cześć wszystkim,

oprocentowanie kredytów mieszkaniowych w ostatnich tygodniach niestety wzrosło.
Mam możliwość poczekać do około czerwca 2022 roku z zawarciem umowy (wtedy będę potrzebować potwierdzenia finansowania od banku).

Co myślicie, czy lepiej byłoby teraz podpisać umowę czy poczekać i spekulować, że odsetki znowu trochę spadną?

Chodzi o finansowanie domu z elementów prefabrykowanych w technologii szkieletowej z podwójnym garażem oraz oczywiście terenem zewnętrznym itp. Działka także jest częścią planu, została jednak już zakupiona ze środków własnych i od ubiegłego tygodnia jesteśmy w księdze wieczystej.

Całkowite koszty wynoszą około 550 000 EUR. Żądanie kredytu wynosi 250 000 EUR.

Z góry dziękuję

Pozdrowienia
ThorstenW

Napisany przez Marc2512
Trend wskazuje raczej w górę. Moim skromnym zdaniem, bez gwarancji.

Napisany przez ThorstenW
Marc2512, że nie ma żadnej gwarancji, jest jasne. Chciałem tylko usłyszeć kilka różnych opinii. Wśród wszystkich obecnych wiadomości, skłaniam się ku teraz zamykać. Buduję jednak moje pierwsze Dom i wcześniej nie zastanawiałem się nad tym tematem. Tutaj są zdecydowanie lepsi eksperci niż ja.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wygląda na to, że Rezerwa Federalna podniesie stopy procentowe, czy to w przyszłą środę czy w marcu, jednak tendencja jest wyraźnie wzrostowa.
Jeśli obecny poziom stóp procentowych jest dla Państwa odpowiedni, powinni Państwo podpisać umowę kredytową, jeśli posiadasz ją na piśmie.
Musisz też czuć się komfortowo w relacjach z bankiem.
Ponadto, zawsze masz 14 dni na odwołanie, jeśli zmienisz zdanie.

Napisany przez ThorstenW
Bankkaufmann pisze:
Wygląda na to, że Rezerwa Federalna podniesie stopy procentowe, czy to w przyszłą środę czy w marcu, jakkolwiek tendencja wyraźnie rośnie.
Jeśli teraz stawka procentowa pasuje do Państwa, powinni Państwo podpisać umowę o kredyt jeśli mają Państwo ustaloną umowę zobowiązującą.
Musi być również odpowiednie uczucie związane z danym bankiem.
W takim przypadku mają Państwo nadal 14 dni na odstąpienie od umowy, jeśli zmienią Państwo zdanie.

Dziękujemy za odpowiedź

Napisany przez BenniG
Bankowiec pisze:
Masz nadal 14 dni na odstąpienie od umowy, jeśli zmienisz zdanie.

Ale jak to postrzegają banki?
Czy jeśli ktoś raz odstąpi od umowy kredytu hipotecznego, to przez następne lata będzie traktowany jak czarna owca przez ten bank - albo być może przez kilka banków?
Jakie są tego konsekwencje dla rejestrów dłużników?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie, oczywiście można, a nawet trzeba odwołać umowę pożyczki, jeśli na przykład obiekt zostanie sprzedany innemu właścicielowi po udzieleniu pożyczki. Tak właśnie stało się w przypadku klienta w Hamburgu, wszystko było zarezerwowane, a jednak właściciel sprzedał obiekt innej osobie. Następnie ponowne sfinansowanie dla innego nieruchomości. Więc to nie był czarny biały. Klarowne krajowe biuro informacji kredytowej, przy nowej ocenie kredytowej biuro informacji kredytowej zwykle jest ponownie sprawdzane, gdy minie kilka tygodni po odwołaniu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata