Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy certyfikat energetyczny jest już konieczny do ogłoszenia sprzedaży?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

mam bardzo proste pytanie:
Czy jako prywatny sprzedawca potrzebuję już przed zamieszczeniem ogłoszenia sprzedaży (na Ebay Kleinanzeigen/Immoscout) posiadać certyfikat energetyczny czy mogę już teraz zamieścić ogłoszenie i przedstawić go najpóźniej podczas wizyty?

Napisany przez Elex85
Więc wiele ogłoszeń, które przeczytałem, mówiło, że można to dostarczyć później lub jest jeszcze w wystawie.
Nie powinno to na razie stanowić problemu.

Niestety przeczytałem, że musi on już pojawić się w ogłoszeniu, lub dane z niego....
W związku z tym na razie usunąłem ogłoszenie.

Myślałem też, że dopiero przed zawarciem umowy....

Napisany przez BenniG
Cześć, moim zdaniem wielu postępuje z zasadą: gdzie nie ma skarżącego, tam nie ma sędziego! Na Haufe jasno napisano: Brak obowiązkowych informacji dotyczących certyfikatu energetycznego w ogłoszeniach dotyczących nieruchomości może być karany grzywną od maja 2015 r. ... To się teraz zmieniło: od 1.5.2015 r. ogłoszeniodawcy, którzy nie przestrzegają obowiązkowych informacji, muszą się liczyć z karą grzywny. Może ona wynieść nawet do 15 000 EUR.

Czy potrzebujesz certyfikatu zużycia czy zapotrzebowania? Dla domu jedno/dwurodzinnego, wielorodzinnego czy domu podzielonego zgodnie z ustawą WEG?

Kiedy brałem udział w sprzedaży domu jednorodzinnego moich zmarłych pradziadków po stronie mojej żony, za 20 € w internecie w 20 minut uzyskałem certyfikat zużycia. Więc jeśli potrzebujesz tylko certyfikatu zużycia, moim zdaniem nie będziesz mógł usprawiedliwić się tym, że jest w trakcie przygotowywania, jeśli dojdzie do oskarżenia.

Hm, rok BJ 1955, dawniej był MFH, kupiliśmy go jako EFH i mieszkamy w nim sami.
Czy przepisy dotyczące izolacji cieplnej z 1977 r. są spełnione, niestety nie mogę powiedzieć.....

Napisany przez BenniG
Założyłem po prostu, że pierwsze rozporządzenie dotyczące ochrony cieplnej zostało spełnione, zwłaszcza że uzyskanie świadectwa zużycia energii jest o wiele mniej uciążliwe niż uzyskanie świadectwa zapotrzebowania. Jeśli ogólnie dostarczysz świadectwo, szanse na pojawienie się powoda są znacznie mniejsze, ponieważ początkowo musi przypuszczać, że budynek nie spełnia pierwszego rozporządzenia dotyczącego ochrony cieplnej.

Więc mamy na przykład wszędzie okna z podwójną szybą z tworzywa sztucznego i taką obudowę z płyt pseudo-eternitowych....

BenniG pisze:
Przyjąłem po prostu, że pierwsze rozporządzenie dotyczące ochrony cieplnej zostało spełnione,

Jednakże, jeśli po sprzedaży okaże się coś innego, to byłoby to kłopotliwe z punktu widzenia usterek...

Napisany przez BenniG
Wartość z dowodu jest poprawna. Na moją wiedzę przy wystawianiu dowodu nie trzeba specjalnie wymieniać, że spełniono pierwsze rozporządzenie dotyczące ochrony cieplnej. Jeśli bank nie mówi, że potrzebuje innego dowodu, to nie wiem, gdzie tkwiłby problem.

Napisany przez 2titan1981
Warto byłoby najpierw sporządzić certyfikat zużycia energii, wtedy przynajmniej masz coś do ręki. Najlepiej podać zużycie przez kilka lat i poprosić lokalnie uprawnioną osobę o podpisanie i opieczętowanie dokumentu, jeśli zna się na budynku. Przy zakupie mojego domu jako zainteresowany rozmawiałem z nimi i pytałem o szczegóły. Dlaczego zalecana jest renowacja tego i tamtego. W ten sposób zauważyłem również niezgodności, jeśli coś nie było właściwie skoordynowane. Czy masz jeszcze jakiś opis budowy?

Ist BJ1955....

Jest tylko jedyny plan poszczególnych pięter, nic więcej.

Jeśli teraz wypełniam to online..... mam mały problem....

Muszę teraz podać 2018, 2019 i 2020 rok.
2020 jest jasne, 30.100 kWh
2019 jest problematyczny, ponieważ musieliśmy dopłacić 6.000 EUR.... podczas przejścia z pelet na gaz, przedsiębiorstwo energetyczne źle obliczyło zaliczkę i musiałem szacować pierwsze 2 lata.

Mam więc następującą sytuację:

W 2019 roku zużyte zostało 141.565 kWh, ale praktycznie rozłożyło się to na lata 2017/2018/2019. Dodatkowo wtedy w sytuacji awaryjnej podłączono stary kocioł gazowy z 1984 roku (instalacja peletów była kiepska) i naturalnie zużycie było znacznie zbyt wysokie. Pod koniec 2018 roku zamontowano nowy kocioł gazowy. Jego zużycie zostało teraz oficjalnie ustalone po raz pierwszy w 2020 roku na 30.100 kWh.

Dlatego wydaje mi się, że wyższe zużycie z lat 2018/19 nie musi być uwzględnione, czyż nie ?

Napisany przez BenniG
No cóż, dodanie certyfikatu energetycznego jest po prostu obowiązkiem. To, czy dane są wiarygodne, to inna sprawa. Ale poczekanie z sprzedażą do momentu uwzględnienia danych z lat 2020, 2021 i 2022 nie ma sensu. Jeśli wytłumaczysz potencjalnym kupcom tę wysoką wartość, prawdopodobnie nikogo to nie odstrasi.

Generalnie pytanie brzmi, kto naprawdę interesuje się takim certyfikatem energetycznym i kto woli Dom z mniejszym zużyciem kWh, pomimo tego, że twój Dom jest lepiej zlokalizowany, piękniejszy lub bardziej pasuje pod względem układu pomieszczeń.

W czwartek przyjdzie do nas kominiarz i wystawi nam certyfikat (zużycie). Koszt wynosi nieco ponad 100 EUR, ale jest to gwarantowane jakość przez specjalistę.

Napisany przez 2titan1981
czy jest fachowcem, czas pokaże, ale ten, kto jest w dobrych relacjach z kominiarzem, czasem osiągnie więcej niż ten, kto nimi nie potrafi manipulować.

Poprzedni właściciel mojego domu prawdopodobnie miał dobre relacje z kominiarzem....

To inteligentny specjalista. To nie jest komiwojażer okręgowy, bo wpuszczamy go teraz tylko do inspekcji kominków, a sprząta wolny (ma również okręg, ale sprząta także poza nim). To było naprawdę doświadczenie zobaczyć, jak oni tam bronią swojego monopolu....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata