Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - Przydział po jednorazowym wpłaceniu

Napisany przez deanyoungblood
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące ewentualnej przydzielenia umowy oszczędnościowej na budowę, jeśli zostanie dokonana jednorazowa wpłata.

Dane podstawowe:
Umowa oszczędnościowa w BHW w taryfie DV3 na kwotę 7 000 euro.
Data rozpoczęcia umowy 2007
Bieżące saldo około 2 000 euro
Wskaźnik wyceny prawie 20

Przydział prawdopodobnie od wskaźnika wyceny 33,00.

Jak jest z wskaźnikiem wyceny i związana z nim gotowością do przydziału, jeśli teraz kwota umowy zostanie uzupełniona jednorazową wpłatą w wysokości 5 000 euro?

Napisany przez 2titan1981
Musisz zapytać bezpośrednio BHW, czy w ogóle akceptują jednorazową wpłatę i co wtedy się stanie. Czy to jest oszczędnościówka z oprocentowaniem czy też przeznaczona na kredyt? Przy tak niewielkiej sumie prawdopodobnie chodzi o pierwszą opcję.

Napisany przez BenniG
Cześć,

mam ten sam pakiet, tylko z nieco wyższą kwotą oszczędności (50 000 €) i rozpoczęciem umowy w 2011 roku.

W 2019 roku dokonałem wpłaty, która przekraczała standardową ratę, ale została mi ona zwrócona na konto.

Proces budowy oceny jest dobrze udokumentowany w warunkach umowy. Pamiętam, że rozwój oceny zależy od proporcji salda oszczędności do kwoty oszczędności na każdą zmianę kwartału. Z każdym kolejnym kwartałem ocena automatycznie rośnie.

Pierwsze przydzielenie miałem w październiku 2020 roku, potem złożyłem wniosek o wyższą stopę oprocentowania (niewiarygodne 1,5%), więc zostałem przydzielony ponownie w październiku 2021 roku. Aktualnie ocena wynosi 68,04, roczna opłata serwisowa wynosi 12 €, a w zeszłym roku przyniosła 224 € odsetek.

Stopa oprocentowania kredytu jest uzależniona od wartości spłaty, wynosząc od 3,75% do 1,75% - jeśli dobrze pamiętam.

Obecnie nie dokonuję żadnych wpłat, ponieważ chcę teraz zrealizować inne umowy oszczędnościowo-kredytowe.

Pozdrowienia
BenniG

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata