Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Co oznacza Entgelt na koncie oszczędnościowym?

Napisany przez Neufinanz
Cześć,

Od pewnego czasu zastanawiam się, czy nie otworzyć konta oszczędnościowego. Jednak nadal nie rozumiem zbyt dobrze tematu opłata za przechowywanie depozytów. Czy oznacza to, że jeśli na koncie oszczędnościowym mam więcej niż 0 €, muszę regularnie płacić opłatę za przechowywanie, która wynosi 0,50% wpłaconej kwoty? Wydaje mi się, że to całkowicie zaburzyłoby sens możliwości oszczędzania, czy źle to rozumiem?

Napisany przez StGe1973
Niektóre banki blokują konta oszczędnościowe dla nowych klientów, inne postępują w ten sposób.Tak to rozumiem, że dla nowych klientów od 01.03. opłata za przechowywanie od 1 euro zostanie nałożona, czyli identycznie jak blokada dla nowych klientów na konto oszczędnościowe od 01.03.Przynajmniej ja nie potrafię sobie wyobrazić, że od 01.03. ktoś tam otworzy konto oszczędnościowe.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Od 01.03.2021 r. stawka w tym banku partnerskim wynosi 0,5% w skali roku od kwoty 1 EUR, dlatego nieopłacalne jest tam lokowanie środków.

Napisany przez BenniG
@StGe und Bankkaufmann: Skąd macie złotówkę, przecież nawet przy posiadaniu zaledwie jednego centa na koncie, musisz już coś zapłacić.

Teraz zależy to oczywiście od tego, ile inne banki czy produkty inwestycyjne pobierają odsetek karnej opłaty. Jeśli ten sam bank na koncie oszczędnościowym pobiera prowizję w wysokości 1%, to konto oszczędnościowe faktycznie byłoby tańsze w tym przypadku.

Osobiście odwróciłbym się od takiego banku. Jest przecież wystarczająco wielu banków, w których konto oszczędnościowe i nawet konto osobiste są bezpłatne - choć czasami tylko przy określonych wpływach pieniężnych.

Napisany przez peer
O rany, nigdy wcześniej nie widziałem takiej sytuacji od kwoty 1 €. Który to bank? Zazwyczaj opłaty odnotowywano dopiero od kwoty 50 000 € w wielu instytucjach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata