Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kiedy możemy spłacić kredyt z ratą odsetkową.

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry wszystkim,

Mamy 2 kredyty w Sparda Bank. kredyt odsetkowy i kredyt ratalny.

Podpisane w sierpniu/wrześniu 2015.

Data dla celów podatkowych przyjęta na 11.09.2016.

Wypłacone w całości: 19.05.2016 (zgodnie z wyciągiem z konta).

Okres obowiązywania oprocentowania do 30.07.2025 (a po nim w przypadku różnicy wynoszącej co najmniej 0,25% od pierwotnej stopy procentowej, obowiązywać będzie średnia stopa trzymiesięcznego EURIBOR ogłaszana przez Deutsche Bundesbank. Jeśli nie zostanie zawarta umowa dotycząca oprocentowania, to 3,50% dodatkowo do EURIBOR.

Czas obowiązywania umowy: 30.07.2030.

Czy jesteśmy w pułapce oprocentowania w tej umowie, czy w którym momencie możemy spłacić wszystko w 2025 roku? (Posiadamy środki na rachunku lub umowę oszczędnościową, ale na razie nie będą one tematem tej dyskusji).

Kredyt odsetkowy w wysokości 100 tysięcy bez spłat kapitału; Oprocentowanie 1,55%, skuteczna stopa 1,58% = pozostałe zadłużenie 100 tysięcy.

Kredyt ratalny w wysokości 18 tysięcy, z odsetkami od 2% i możliwością dodatkowej spłaty w wysokości 10%; Oprocentowanie 1,55%, skuteczna stopa 1,58% = zero zadłużenia dzięki spłatą kapitału i corocznej dodatkowej spłacie.

Istnieje możliwość, że moja żona zmieni pracę lub przejdzie dalsze szkolenie, ponieważ jej obecny zawód nie jest na stałe. Dlatego mam pewne obawy.

Załączone dokumenty (2 strony)

Czas obowiązywania umowy podany na kolejnej stronie jako 30.07.2030.

W tym czasie nie byłem jeszcze zbyt obeznany i prawdopodobnie nie uwzględniłbym opcji dodatkowej spłaty kapitału lub dodatkowej spłaty.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia, Martin

Napisany przez NaTwoim13
10 lat po pełnej spłacie, z okresem wypowiedzenia półrocznym, czyli najwcześniej 10 lat i pół po pełnej spłacie, jeśli czas wiążący oprocentowania nie jest określony lub jest dłuższy niż 10 lat.

Oznacza to, że masz czas wiążący oprocentowania do 30.07.2025???? Co jest niejasne?

Napisany przez Martin79HN
Cześć,
zablokowanie oprocentowania obowiązuje do 30.07.2025 r.
Jednak po tym terminie elastycznie, zgodnie z warunkami Euribor, dlatego też czas trwania umowy do: 30.07.2030 r.

Dlatego pytanie, kiedy mogę zrezygnować. Idealnie byłoby 30.07.2025 r.

Pozdrowienia, Martin

Napisany przez NaTwoim13
Klauzula dotycząca Euroiboru jest zawarta we wszystkich umowach kredytowych i obowiązuje, jeśli nie zostanie przedłużona. Napisaliście ją samodzielnie elastycznie, dlatego nie może być okresu wiązania oprocentowania!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata