Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy ubezpieczyć aparaty słuchowe online czy w salonie firmowym?

Napisany przez kafka
Cześć wszystkim,

niestety nie mogę znaleźć żadnego tematu dotyczącego mojej sprawy, więc postępuję w ten sposób:

Stoję przed zakończeniem zaopatrzenia w aparaty słuchowe i zdecydowałem się na aparat marki Signia z akumulatorem i otoplastyką. Chociaż eliminuje to konieczność wymiany baterii, to martwię się o wytrzymałość akumulatora na przestrzeni lat. W internecie nie ma żadnych długoterminowych badań/analiz na ten temat, więc zakładam, że działa to podobnie jak w przypadku telefonów komórkowych, gdzie wydajność akumulatora maleje w miarę upływu lat, jeśli nie zostanie wymieniony.

Zapytałem mojego audiologa o ubezpieczenie i jego koszty, ale wskazał tylko na tzw. kartę ochronną (https://www.hoergeraete-aumann.de/kundenkarte), która wydaje mi się dość droga...

Dlatego rozejrzałem się samodzielnie za ubezpieczeniem poza moim audiologiem i zasięgnąłem informacji o ofertach na 2 różnych stronach internetowych (https://www.hoergeraeteversicherung-....de/vergleich/ & https://www.hoergeraete-kaufpreis.de...eversicherung/) i wolałbym ubezpieczyć swoje aparaty słuchowe na jednej z tych stron, ponieważ warunki dotyczące kosztów naprawy (tak jak w moim przypadku z akumulatorem) są lepsze.

Teraz mam pytanie, czy tacy tani internetowi dostawcy są wiarygodni i czy w przypadku rozliczenia kosztów związanych z naprawą wszystko przebiega gładko, czyli czy zaangażowany jest również audiolog. Wybierając kartę ochronną, miałbym przynajmniej wszystko pod jednym adresem..

Pozdrawiam

Napisany przez 2utopus
Z mojego punktu widzenia należy ubezpieczyć tylko zagrożenia egzystencjalne - w przypadku codziennych szkód, które można zapłacić z kieszeni (pęknięte szkło/telefon/urządzenia elektryczne/okulary), zazwyczaj nie ma to sensu - ponieważ ubezpieczyciel również musi przetrwać, lepiej więc odkładać kwotę ubezpieczenia na konto co miesiąc, żeby mieć coś w razie potrzeby.

Albo to jest po prostu SPAM.

Napisany przez kafka
Cześć utopus, pytanie nie dotyczyło sensowności ubezpieczenia słuchowego. Dla mnie większy remont aparatu słuchowego zdecydowanie nie jest codziennym uszkodzeniem, które mógłbym po prostu opłacić z kieszeni. Mój akustyk powiedział, że wymiana baterii kosztuje około 600€ (za jedno urządzenie). Jeśli stracę aparat słuchowy lub zostanie on nieodwracalnie uszkodzony w wyniku jakiegokolwiek innego zdarzenia, musiałbym zapłacić pełną cenę za nowy, która również nie mogłaby być wypłacona z kieszeni. Pytanie było raczej o to, czy ubezpieczenie przez akustyka słuchowego (polisa domowa) czy prywatne (internetowe), przy czym tendencja ze względu na cenę zdecydowanie skłania się w stronę ubezpieczycieli internetowych.

Napisany przez 2tneub
A czy w tej ubezpieczeniowej zawarte są straty?

Napisany przez kafka
Zarówno w polisie ochronnej, jak i w oferowanych ubezpieczeniach na aparaty słuchowe, utrata jest objęta ochroną. W zależności od ubezpieczyciela może być wymagane pokrycie udziału w wysokości X% lub udziału zgodnie z stopniowaną wartością czasu jako udziału własnego.

Napisany przez 2utopus
Mimo to 89€ rocznie nie jest o wiele droższe niż 6,95€ miesięcznie. Przy założeniu 6-letniego okresu użytkowania, oznacza to 89€ * 6 = 534€ lub 6,95€ * 12 * 6 = 500,40€. Jeśli następnie odliczymy 25% udziału własnego w koszcie naprawy w wysokości 600€ (150€), pozostanie tylko 450€ do pokrycia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata