Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wynik Schufa po zapytaniu poprzez portal porównawczy gorszy.

Napisany przez Steve
Cześć, jakiś czas temu porównałem oferty kredytowe na kwotę 10 000 zł za pośrednictwem bardzo znanego portalu porównawczego. Wkrótce potem mój wynik kredytowy spadł, a na moim raporcie kredytowym pojawiła się masa zapytań. Czy to tylko przypadek, czy normalne zjawisko? Obecnie mój wynik został przywrócony do stanu prawidłowego. Uważam jednak, że jest to bardzo dziwne i dość bezczelne.

Napisany przez ZehWeh
Czy przeczytałeś warunki zapytania? Na ogólnodostępnych portalach takich jak Check24 czy Verivox zazwyczaj pytają, czy zgadzasz się na sprawdzenie w Schufa. Jeśli tego nie zaznaczysz, nie otrzymasz żadnych spersonalizowanych ofert (no bo jak, skoro nikt nie wie, jak kredytobiorca jest zdolny kredytowo).

To, że wynik w Schufa reaguje na to, jest też w jakiś sposób logiczne, bo ktoś, kto bierze pożyczkę, może nie mieć gotówki!

Napisany przez Steve
Zaznaczyłem wtedy specjalnie, że chodzi tylko o zapytanie warunków.

Napisany przez 2titan1981
Z tego powodu warto upewnić się, że albo nie ma się potrzeby małego kredytu, albo że jest się dobrze przygotowanym, mając dostępną odpowiednią linię kredytową z debetem i kartami kredytowymi, aby móc pokryć nagłe wydatki, które nie mogą być opłacone z zwykłych oszczędności.

Napisany przez ZehWeh
Ale bez sprawdzania w Schufa się nie obejdzie. A jak inaczej? Bank powie udzielamy 50 000€ na 3%, wnioskodawca powie chętnie, dopiero wtedy bank sprawdzi Schufa i stwierdzi ten nie jest godny kredytu?! Tak naprawdę to nie ma sensu.

Napisany przez Steve
To ma sens, ponieważ na razie chcę mieć tylko orientację. Można również sprawdzić zdolność kredytową w drugim kroku.

I można wziąć mały kredyt, chociaż ma się pieniądze. Dlaczego miałbym wydawać swoje pieniądze i rezygnować z zysków z akcji w wysokości 10 do 20%, gdy mogę otrzymać kredyt w wysokości 2 lub 3%?...

Napisany przez NaTwoim13
Steve pisze:
Macht schon Sinn, weil ich ja erstmal nur eine Orientierung haben möchte. Kreditwürdigkeit prüfen kann man auch im zweiten Step.

Und man kann auch nen Kleinkredit aufnehmen, obwohl man das Geld hat.
Warum sollte ich meine eigene Kohle ausgeben und auf Aktiengewinne in Höhe von 10 bis 20% verzichten, wenn ich einen Kredit für 2 oder 3% bekommen kann?…

Wiesz już teraz, masz orientację, ale również kilka pozycji w rejestrze dłużników (Schufa).

Jeśli będziesz tak jeździć z twoimi spekulacjami, to nie będzie to historia sukcesu, będziesz mieć nie tylko kilka wniosków kredytowych w Schufa, ale także zamknięcie kredytu, z którego nic nie zostało.

Napisany przez Steve
noelmaxim pisze:
Wiesz teraz, masz orientację, ale także kilka wpisów w Schufa.

Jeśli jeździsz tak również w swoich spekulacjach, to nie będzie to historia sukcesu, wtedy nie będziesz mieć tylko kilku zapytań kredytowych w Schufa, ale również zamknięcie kredytu, którego nie ma już nic.

Nie martw się tak bardzo o moje zdolności inwestycyjne. To już działa.

Właśnie od takich ekspertów jak ty można by oczekiwać w takich forach, że odniosą się do właściwego pytania...

Napisany przez NaTwoim13
Przynajmniej to zauważyli dobrze

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Steve, zasadny zarzut, jednak nie jestem pewien, czy duże portale porównawcze rzeczywiście przeprowadzają tylko zapytanie o warunki zamiast zapytania kredytowego w obszarze kredytów ratalnych. Myślę, że czasem mówią ci to, co chcesz usłyszeć, a w drobnym druku, jeśli chodzi o Twoją zgodę, sprawdza się Twoje życzenie wśród wszystkich powiązanych banków.

Napisany przez 2titan1981
Fakt jest taki, że wszystko, co wymaga podpisania lub postawienia krzyżyka online, oznacza, że należy się liczyć z tym, że może to mieć trwałe konsekwencje dla Schufy. Wiarygodność kredytowa jest zawsze chwilową oceną, gdy dane są pobierane, następnego dnia wszystko może wyglądać zupełnie inaczej, ponieważ wtedy bank sam przeprowadza sprawdzenie przed udzieleniem kredytu komuś. Można argumentować, że nie potrzebuje się kredytu, ale zazwyczaj kredyt jest potrzebny wtedy, gdy się tego akurat nie planuje, i w rezultacie można znaleźć się z wieloma wpisami, co skutkuje albo brakiem kredytu, albo otrzymaniem go na niekorzystnych warunkach.... Dlatego zaleca się dbać o czystość swojej Schufy itp., aby w razie rzeczywistej potrzeby kredytu otrzymać go na akceptowalnych warunkach.... Dlatego najlepiej zorganizować drobne kredyty za pomocą lokat terminowych, kredytów ramowych i debetu.... Są one dostępne krótkoterminowo lub można stopniowo je rozwijać w taki sposób, żeby w razie jakiegoś większego niezaplanowanego wydatku można było radzić sobie bez konieczności informowania Schufy lub działu debetowego banku...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata