Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie ubezpieczenia zawodowego i ubezpieczenia wypadkowego obejmujące rentę wypadkową

Napisany przez Manuel96
Cześć wszystkim,

Obecnie jestem studentem i planuję rozpoczęcie pracy zawodowej od połowy czerwca. Obecnie interesuję się tematami związanymi z ubezpieczeniami i prywatnym funduszem emerytalnym.

doradca ubezpieczeniowy mojej rodziny zalecił mi zakupienie ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków (BU) oraz dodatkowo ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków z miesięczną rentą.
Czy jest sens zawierania ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków z rentą, jeśli mam już ubezpieczenie BU? W przypadku wypadku, który ogranicza moją zdolność do pracy, w normalnych okolicznościach powinno działać ubezpieczenie BU.

Dziękuję z góry.

Re: ubezpieczenie ubezpieczenia zawodowego i ubezpieczenia wypadkowego obejmujące rentę wypadkową

Napisany przez Marc2512
No cóż, teoretycznie jest możliwe nadal wykonywanie obecnego stanowiska pracy nawet po poważnym wypadku (wózek inwalidzki), co oznacza, że nie jest się niezdolnym do pracy. Niemniej jednak nadal ponosi się koszty związane z wypadkiem (przebudowy itp.). Jedno nie wyklucza drugiego. W ramach ubezpieczeń od ryzyka wszystko powinno być zachowane w umiarze. Życie niesie ze sobą pewne ryzyko. Więc nie ubezpieczaj się za bardzo...

Napisany przez 2titan1981
To jest również kwestia koncepcji i indywidualnych warunków ramowych.

Zazwyczaj ubezpieczenie rentowe płaci do ustalonej ugodą wieku emerytalnego, obecnie 67 lat.

Rentę spowodowaną wypadkiem wypłaca się dożywotnio.

Jako student, zalecam najpierw sprawdzenie Twojego stanu zdrowia, co można uzyskać przez lekarzy prowadzących za pośrednictwem zapytania. Wtedy zostanie ujawnione, jakie nieznane diagnozy masz. Następnie jako student musisz wiedzieć, ile będziesz mógł zarabiać w przyszłości oraz ile mógłbyś dodatkowo zarobić, mając pewne wymagania wobec siebie. Wtedy odpowiedni specjalista będzie już wiedział, jakie ubezpieczenie rentowe w zależności od Twojego rzeczywistego stanu zdrowia jest możliwe. Ponieważ przez ubezpieczenie rentowe musisz zarządzać swoim życiem zawodowym do czasu emerytury, obecnie 67 lat, oraz dodatkowo móc zająć się swoim zabezpieczeniem emerytalnym przy użyciu renty z ubezpieczenia rentowego... które zostanie zawieszone w wieku 67 lat.

Możesz dodatkowo wykupić ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, aby w przypadku wypadku, który z reguły z malejącym stopniem wykształcenia wiąże się z malejącym prawdopodobieństwem, ale nigdy nie może być wykluczony... Takie ubezpieczenie na wypadek nieszczęśliwych wypadków w odpowiedniej podstawowej sumie ubezpieczenia, progresji i odpowiednim stopniowaniu pomoże Ci otrzymać jednorazową sumę w przypadku trwałego uszczerbku, która pozwoli na dostosowanie własnego mieszkania do nowych wymagań lub zapewni dodatkową rentę, abyś mógł żyć w pożądanym standardzie życia. W przypadku potwierdzonego stopnia inwalidztwa powyżej 50%, otrzymałbyś dodatkową pełną wypłatę renty do emerytury.

Renta z tytułu nieszczęśliwego wypadku byłaby wypłacana dożywotnio. Cena tego rozszerzenia i korzyści z niego, które wypłacają się tylko w przypadku wypadku, są tutaj decydujące. ubezpieczenie rentowe zawsze wypłaca, gdy zostaje uznane, że osiągnąłeś 50% niezdolności do pracy, niezależnie czy z powodu wypadku czy z innych przyczyn.

Przeliczyłem sobie, że dzięki ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków na 4-krotność rocznego dochodu, progresji 350 i dobrej skali stopniowania w połączeniu z więcej niż jednym ubezpieczeniem rentowym, które w przyszłości również przez możliwe dynamiki wypłaci 70% mojego dochodu netto, będę w stanie sobie poradzić i dodatkowo kontynuować moje zabezpieczenie emerytalne przy obniżonym standardzie życia. Zrezygnowałem z renty w przypadku wypadku, uważając, że dużo prawdopodobniej ulegnę niezdolności do pracy niż przetrwam wypadek, który spowoduje płatność renty, i nie mogłem docenić dodatkowych kosztów związanych z tym dodatkowym elementem budowy.

Ale to jest kwestia koncepcji i intuicji.

Napisany przez Manuel96
Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź.
Obecnie także skłaniam się w tym kierunku. Planuję wykupić wystarczającą polisę ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz dodatkowo ubezpieczenie wypadkowe, które w razie wypadku wypłaci mi jednorazową kwotę. Najprawdopodobniej nie wykupię dodatkowej renty wypadkowej, ponieważ w razie konieczności powinna wystarczyć polisa od następstw nieszczęśliwych wypadków. Jakie korzyści mogę osiągnąć, jeśli przejdę wcześniej badanie lekarskie? W moim przypadku firma ubezpieczeniowa Bayern zainteresowała się jedynie moim wiekiem, wagą i wzrostem.

Napisany przez Peter Wolnitza
"

Super dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Także moim obecnym kierunkiem myślenia jest. Myślę, że będę zawierać odpowiadające mi wystarczające [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek inwalidztwa (BU) oraz dodatkowo [url]ubezpieczenie[/url] od następstw nieszczęśliwych wypadków, które w razie wypadku wypłaci mi jednorazową kwotę. Dodatkowe rentowe [url]ubezpieczenie[/url] od następstw wypadków prawdopodobnie nie zawrę, gdyż w razie konieczności [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek inwalidztwa powinno wystarczyć. Jakie korzyści mogę uzyskać, jeśli najpierw przejdę badania lekarskie u lekarza? W moim przypadku bawarskie [url]ubezpieczenie[/url] zażyczyło sobie jedynie mojego wieku, wagi i wzrostu.

Tendencja dobrego wyboru.

Ubezpieczenie na wypadek inwalidztwa (BU) zapewnia comiesięczną rentę w przypadku utraty dochodu - bez względu na to, czy przyczyną jest choroba, niedołężność czy wypadek. [url]ubezpieczenie[/url] od następstw nieszczęśliwych wypadków powinno dodatkowo wypłacić jednorazową kwotę, aby przezwyciężyć pierwszy finansowy szok i ewentualnie dokonać kilku zakupów. [url]ubezpieczenie[/url] rentowe od następstw nieszczęśliwych wypadków, które wypłaca dopiero od 50% stopnia niepełnosprawności (nie ma to nic wspólnego z 50% BU!!), spełnia ten cel tylko w bardzo ograniczonym zakresie, jest ponadto bardzo drogie i statystycznie rzecz biorąc, ponad 90% wszystkich przypadków niepełnosprawności mieści się poniżej 50% ... dlatego [url]ubezpieczenie[/url] od następstw nieszczęśliwych wypadków powinno zawierać jedynie jak najwyższą sumę niepełnosprawności (ewentualnie z progresją, aby w przypadku wyższych stopni niepełnosprawności otrzymać znacznie wyższe odszkodowanie) oraz około 20-30.000.- € w przypadku zgonu w wyniku wypadku. Wszystko inne to zazwyczaj ""wyciąganie pieniędzy z kieszeni"" w ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków, tylko podnosi składkę.

Jeśli chodzi o [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek inwalidztwa (BU): Bayerische w tym momencie wydaje się być dość przystępnym dostawcą, ale niekoniecznie pierwszym wyborem. Jak doszło do wyboru...? Jakie kryteria zadecydowały? Należy też koniecznie uprzednio dokładnie sprawdzić i przygotować dane zdrowotne. (Wizyta u lekarza na razie nie jest konieczna, wręcz odwrotnie). Nigdy nie należy po prostu złożyć wniosku u jednego towarzystwa ubezpieczeniowego, zawsze wcześniej dokładnie wyjaśnić przez zapytania dotyczące ryzyka, jak dany ubezpieczyciel reaguje na historię zdrowotną - wtedy można zdecydować, porównując różne warunki umów.

Warto poświęcić kilka godzin na temat ubezpieczenia na wypadek inwalidztwa (BU): Musi ono obowiązywać przez całe życie zawodowe (gwarancja rozbudowy? gwarancja dodatkowego ubezpieczenia? itd. itp.) błąd jest bardzo trudny do naprawienia."

Oh, Peter jest tutaj, więc właściwie nie muszę nic więcej mówić poza wypożyczeniem.

Napisany przez Manuel96
Szczerze mówiąc, bawarskie ubezpieczenie było moim pierwszym wyborem, ponieważ cała moja rodzina jest tam ubezpieczona od lat, a doradca ubezpieczeniowy udziela nam porad około raz w roku. Wiem, że to bardzo słaby argument - dlatego chcę się jeszcze dodatkowo zasięgnąć informacji i nie polegać tylko na jednym zdaniu. Moim zdaniem, nie można lekceważyć osobistego opiekuna. W zasadzie Bawarska oferuje mi miesięczne ubezpieczenie w wysokości 1800 € do wieku emerytalnego 67 lat za 77,73 € miesięcznie. Mam możliwość zwiększenia mojego ubezpieczenia bez konieczności ponownego sprawdzenia zdrowia przy ślubie, narodzinach, finansowaniu nieruchomości i skoku w pensji. Ale widzę, że muszę tu jeszcze trochę czasu poświęcić, aby móc podjąć uzasadnioną decyzję. Czy masz jakieś sugestie, które inne firmy ubezpieczeniowe powinienem jeszcze rozważyć?

zleć to specjalistycznemu doradcy, ubezpieczenie przeciwko utracie zdolności do pracy to coś, co trudno jest później dostosować w trakcie życia. Czy kwota 1800 € do 67 roku życia przy inflacji 2% rocznie w ogóle będzie wystarczająca? Jako student zarobisz później znacznie więcej niż 1800 € miesięcznie... Czy nie powinno to być bezowocnym wysiłkiem....

Napisany przez bruno68
@Manuel96,

Mówisz dużo, za dużo! Ale o rdzennej problematyce niewiele! Jaki zawód jest planowany? A po drugie: Czy w przyszłości planowany jest przeprowadzka ze względu na podjęcie pracy?
Zawód głównie determinuje wysokość składki! Jeśli obecnie dostajesz ofertę jako student, jest to bezwartościowe, jeśli przenosisz się do grupy ryzyka B! Oznacza to: „Albo podwaja się składkę, albo obcina się świadczenie na pół!“

Inne pytanie dotyczy samego przyszłego zawodu! Czy w tej branży zwykle pracuje się do 67 lat? Ile kolegów nadal pracuje w wieku 63, 65 lub 67 lat?
Jako punkt odniesienia można ustalić średnią wieku kolegów w danym branży, w jakim stopniu różni się od średniej krajowej? Młodsi, tacy sami czy starsi?

Jeśli rozmawiamy o dochodach, jak wysokie są lub będą? Ile chcesz zabezpieczyć? 70%, 80% czy 100%?

Jak wygląda opodatkowanie? Pełne opodatkowanie czy opodatkowanie częścią przychodów renty z ubezpieczenia sumą ubezpieczeniową (SBU)? Czy ta renta SBU jest uznawana za obowiązkowo objętą ubezpieczeniem społecznym? Co się stanie w ciągu pierwszych 5 lat?

Czy do renty SBU będą dodawane składki na ubezpieczenie zdrowotne GKV? Czy mogę zawrzeć ubezpieczenie zdrowotne PKV?

Po drugie: Czy ubezpieczyciel w ogóle oferuje rentę SBU w wysokości 3-4 000 €? Jaka jest konfiguracja przez pierwsze 6 miesięcy?
Miej na uwadze, że Hartz IV jest dodatkowym świadczeniem i nawet jeśli świadczenie zostanie wypłacone! Nie pokryje ono pełnych kosztów!

Również świadczenia GKV jako KG i GG są ograniczone czasowo i finansowo przez BBG!
Wynagrodzenie chorobowe płatne przez pracodawcę kończy się po 42 dniach.
Od 43. dnia GKV wypłaca jedynie 63% netto i kończy się to po 78 tygodniach!
Następnie wchodzi w grę renta, o ile okres minimalny ubezpieczenia wynoszący 60 miesięcy został spełniony!
Jak myślisz, jak wysoka będzie renta? Przez wiele lat pozostaje jedynie Hartz IV jako minimalna renta!

Więc raczej konieczne jest odpowiedzenie na pytanie o PKV lub GKV! Jeśli nie uzyskasz PKV z powodu pytań o G!
Tak samo nie otrzymasz świadczenia z SBU w przypadku wystąpienia szkody, z powodu podważenia.

Pomyśl także o kimś, kto przez wiele lat otrzymywał 4 000 € miesięcznie netto, a nagle jutro otrzymuje tylko 2 200 € brutto. Finansowo będzie to trudne! Zwłaszcza w przypadku umów czasowych!

Bez tego czy bez tego nie zrobisz w ogóle kariery?

Z drugiej strony ubezpieczenie od wypadków z rentą wypadkową jaki jest związek i dlaczego?

Po pierwsze, płaci tylko w przypadku wypadku, ale kiedy? Być może dopiero rok po wypadku? Przeczytaj

ubezpieczenie od wypadków nie może być zaliczone na poczet zadośćuczynienia za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym
Martin Thaler
Posiadacze prywatnego ubezpieczenia od wypadków nie muszą obawiać się, że w przypadku padnięcia ofiarą przemocy, zadośćuczynienie za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym zostanie zaliczone na poczet możliwego zadośćuczynienia za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym. Tak orzekł Sąd Socjalny w Kassel.
Osoby padające ofiarą przemocy mogą mieć prawo do zadośćuczynienia za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym.
Koniecznym warunkiem jest, że dochody poszkodowanego zostały zmniejszone z powodu doznanego w wyniku przemocy uszczerbku na zdrowiu, na przykład dlatego, że poszkodowany mógł wykonywać swój zawód tylko w ograniczonym stopniu lub w ogóle.
Przed Sądem Socjalnym (Nr. Az: B 9 V 1/20 R) toczyło się pytanie, czy ofiara musi doliczyć do zadośćuczynienia za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym świadczenia z prywatnego ubezpieczenia od wypadków.
Co się stało?
Kobieta w wieku 60 lat, pracująca jako referentka ds. handlowych, została w Nowy Rok 2010 zaatakowana przez pijanego mężczyznę i poważnie ranna - m.in. doznała uszkodzenia mózgu. Ponieważ nie mogła już w pełni wykonywać swojego zawodu, otrzymała zadośćuczynienie za straty majątkowe.

Jednak mąż kobiety wcześniej zawarł dla niej prywatne ubezpieczenie od wypadków, z którego otrzymywała miesięcznie rentę wypadkową w wysokości 990 euro.
Lokalny Związek Socjalny Saksonii chciał od 2013 r. wliczyć to do zadośćuczynienia za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym.
Powoływał się przy tym na paragraf 8 ustęp 2 pkt 3 rozporządzenia dotyczącego zadośćuczynienia za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym:
Prywatna renta wypadkowa to dochód podlegający wliczeniu w majątek powódki, który został stworzony z dochodów z jej wcześniejszej działalności zawodowej, w celu zabezpieczenia utrzymania po opuszczeniu życia zawodowego.

Kobieta wniósła sprzeciw, który ostatecznie trafił przed Sąd Socjalny.

Decyzja
Sąd Socjalny odrzucił stanowisko organu dostarczającego świadczenia.

Sąd w Kassel orzekł, że prywatna renta wypadkowa nie może zostać uznana za dochód podlegający wliczeniu przy ustalaniu wysokości zadośćuczynienia za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym.
W konkretnym przypadku przemawia już samo to, że:

• kobieta nie płaciła składek na ubezpieczenie od wypadków ze swoich własnych dochodów -
• a zamiast tego płacił jej mąż.
• Dlatego kobieta nie musi zaliczać swojej prywatnej renty wypadkowej do zadośćuczynienia za uszczerbek na zdrowiu na tle zawodowym.

To, co brzmiało dobrze, trwało tylko 11 lat, 132 miesiące mniej renty! Może też za późno! Bo głodowała!

Z drugiej strony, oto rozważenia podatkowe

Pułapka podatku od renty wypadkowej
23.4.2018 - Z renty inwalidzkiej wypłacanej miesięcznie dożywotnio pobierane jest do 28 procent podatku dochodowego i składki solidarnościowej. Dla większości ubezpieczonych obciążenie podatkowe jest niższe, a czasami wynosi zero. Pomimo obniżonych stóp procentowych, ich fikcyjne obciążenie podatkowe pozostaje niezmienione.
W prywatnym ubezpieczeniu od wypadków klienci mogą wybrać opcję otrzymania jednorazowej wypłaty kapitału lub dożywotniej renty. Poza wieloma innymi różnicami, opodatkowanie świadczeń ubezpieczeniowych obu wersji różni się od siebie.
Jednorazową wypłatę kapitału otrzymuje prywatny klient ubezpieczenia zwolniony od opodatkowania. Tylko jeśli to...

Cześć Bruno,
już kilka razy prosiłem Cię, abyś przestał pisać cokolwiek na temat ubezpieczeń na życie.
Dlaczego nie słuchasz mojej prośby?

To, co napisałeś powyżej, trudno nawet nazwać nonsensem. Przepraszam, totalna bzdura.
Oszczędzam sobie wyszczególniania poszczególnych punktów, bo moim zdaniem mój czas jest na to zbyt cenny.

Naprawdę zaskakują mnie Twoje umiejętności nadmuchiwania prostych spraw poprzez bełkot i fantazjowanie,
tak że nawet specjalista nie wie, czy ma się śmiać czy płakać.

Kto powoduje maksymalne poczucie niepewności, ten według swojego modelu generuje 3 klientów i jednego doradcę, z których tylko 25% może odnieść sukces. W tym modelu jest oczywiste, kto wygrywa, a kto przegrywa... Nie trzeba dodawać nic więcej.

Napisany przez bruno68
Ja, ja, to same stare gadanie.

Ktoś kto odwiedzi stronę internetową i zainteresuje się jej głąbszymi warstwami zauważy, że może być trochę inaczej, niż jest przedstawione!

Wynika z tego następująca kalkulacja:

Jeśli przyjmiemy, że osoba o nicku Manuel96, powinna obecnie mieć 26 lat. W takim razie mógłby być zainteresowany SBU Young. Ale co jeszcze wiemy? Że jeden SBU kosztuje 1.800 €, a składka wynosi 77,73 €! Ale czy zrozumiał on, że ta składka jest jednocześnie ceną końcową?

Nic z tego, bo według strony internetowej składka ta stanowi jedynie cenę początkową!

Przedstawiono to w sposób następujący: 1.800 € z 77,73 € do 67. roku życia
Według tego koszty za 41 lat x 12 miesięcy x 77,73 € wyniosłyby 38.243,16 €, co przy maksymalnym świadczeniu 885.600 € wydaje się być dość tanie, być może zbyt tanie! Nawet niecałe 4% ryzyka!

Ale czytając dokładnie stronę internetową, otrzymujemy zupełnie inny obraz!

Pierwsza składka obowiązuje zaledwie przez 5 lat!

Więc 60 miesięcy x 77,73 € = 4.663,80 €, po czym składka wzrasta o 40% do 70%, co oznacza wzrost składki o 75%!
Składka wzrasta zatem do 136,03 € miesięcznie przez 60 miesięcy = 8.161,65 €

Następnie występuje kolejne podwyższenie o 70% do 100%, od 121 miesiąca do końca 67 roku życia. Co znowu oznacza 42%!
77,73 € plus 150% = 194,33 €
Według tego Manuel96 w wieku 36 lat do 67 lat, czyli przez 31 lat x 12 miesięcy x 194,33 €, otrzyma sumę 72.290,76 €.
Sumując kwoty 4.663,80 € + 8.161,65 + 72.290,76 €, otrzymujemy kwotę do zapłaty 85.116,21 €.

Zatem koszty za 41 lata wyniosłyby 85.116,21 €, co przy maksymalnym świadczeniu 885.600 € stanowi niewiele mniej niż 10% ryzyka!
Dlatego zawód zostałby przyporządkowany do grupy B i przy pracy biurowej istniałoby dość powszechne zagrożenie zespołem wypalenia.

Dla pośrednika nie ma to znaczenia, ponieważ najprawdopodobniej idzie on na emeryturę w ciągu najbliższych 10 lat. A jako klient przy każdym nowym zawarciu umowy SBU, macie Państwo prawo do rezygnacji!

Faktem jest, że nie ma tu mowy o błędnej radzie, ponieważ podane dane są poprawne, gdyż w momencie wzrostu składki o 75% kończy się zawarcie pierwszej umowy.
Od tego momentu zaczyna obowiązywać druga umowa na podstawie nowej umowy w 2027 roku.
To samo ma zastosowanie przy trzeciej umowie, w latach 2032 aż do emerytury! Umowy te nie zapewniają sobie nawzajem żadnych praw. Z wyjątkiem uchylenia ich z powodu błędnych informacji!
Ponieważ za każdym razem zawierana jest nowa umowa, obowiązuje nowy termin uchylenia wynoszący 10 lat!

Poprzez tę możliwość, ubezpieczyciel może zwolnić klienta z umowy w 60. i 120. miesiącu bez konieczności zapewnienia dalszego ubezpieczenia.
Ponadto nie oznacza to konieczności zwolnienia z opłat składkowych w przypadku SBU w ciągu pierwszych 10 lat! Ponieważ składki obowiązujące i tak nie mogą pokrywać kosztów! [

Może więc warto, aby dwaj poprzedni autorzy wykorzystali to do przemyślenia

OLG Drezno: Pośrednik ponosi odpowiedzialność także za ustną radę
Dla pośredników ubezpieczeniowych odpowiedzialność za doradztwo może wystąpić nawet w przypadku udzielania ustnych porad i nawet jeśli nie udzielono konkretnej rekomendacji. Szczegóły podaje postanowienie wskazówkowe przekazane przez OLG Drezno, na które wskazuje kancelaria Michaelis.
Taki przypadek wcale nie jest rzadkością: Kandydat na urzędnika rozważa przejście do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV). W trakcie przeprowadzania badań online zainteresowany przekazuje swoje dane kontaktowe poprzez stronę internetową pośrednika ubezpieczeniowego. Później niezależny pośrednik, współpracujący z witryną internetową, dzwoni i prosi m.in. o dokumentację dotyczącą stanu zdrowia zainteresowanego, który cierpi na zespół Wolff-Parkinsona-Whitea. Po przeprowadzeniu analizy rynku pośrednik informuje, że z powodu wcześniejszej choroby nie ma możliwości zawarcia umowy PKV...

To po prostu boli.

To, co tu wygadujesz, fantazjujesz i podejrzewasz, nie ma sensu.

Dla specjalisty może to być nawet zabawne w niektórych miejscach, ze względu na nonsens wypisany.
Jednakże dla laika to, co stworzyłeś, wydaje się dość niejasne.

Wygłaszasz tam rzeczy, przy których naprawdę można albo z siebie śmiać, albo włosy stają dęba...
Po prostu przestań.

Proszę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata