Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zaliczka podatkowa zmarłego do ogłoszenia egzekucyjnego

Napisany przez Tobi6806
Cześć!

Pod koniec marca 2021 zmarł mój bliski wujek.
Zajmowałem się w dużej mierze kwestiami związanymi z jego majątkiem, w tym również podatkami.
Cyklicznie co kwartał pobierano z jego nadal aktywnego konta zaliczkę podatkową w wysokości 132 euro. Ostatnie obciążenie miało miejsce na początku września 2021 roku.
We wrześniu 2021 złożyłem zeznanie podatkowe za rok 2020 wraz z przesłaniem aktu zgonu. W odpowiedzi otrzymałem pismo informujące, że każdy spadkobierca musi się zgodzić na warunki, co również uczyniliśmy.
Spodziewana była zwrotka w wysokości ponad 500 euro. Następnie długo nie dostawaliśmy żadnych informacji.

W grudniu otrzymałem pismo od urzędu skarbowego w sprawie monitu o brakujący podatek dochodowy i podatek kościelny za czwarty kwartał 2021 roku.
Po tym telefonowałem do urzędu skarbowego we Frankfurcie. Podano mi dwa numery telefonów osób odpowiedzialnych za te sprawy. Zadzwoniłem tam setki razy, ale nigdy nikogo nie połączyłem.

W związku z tym ponownie przesłałem akt zgonu po 2-3 tygodniach informując, że osoba zmarła już w marcu. Prawie od razu dostałem oznajmienie o egzekucji. Zadzwoniłem ponownie do centrali urzędu skarbowego. Podano mi dwa inne numery telefonów, gdzie po wielu próbach udało mi się skontaktować i wyjaśnić sytuację.

Po kolejnych 2-3 tygodniach otrzymałem wreszcie decyzję. Zawierała ona dokładnie kwotę obliczoną przez mnie MINUS podatek dochodowy i kościelny IV kwartał 2021 roku oraz opłaty za upomnienia.

Moje pytanie brzmi, dlaczego urząd skarbowy nadal żąda zaliczki podatkowej, mimo że osoba nie żyje, i dlaczego nie została ona automatycznie pobrana z konta, jak to miało wcześniej miejsce?
W końcu nie miała żadnych dochodów, emerytura przestanie być wypłacana dokładnie w dniu śmierci, a następnie będzie wniesiona z powrotem, więc dlaczego nadal żąda się zaliczki podatkowej?

Jutro pewnie znów będę musiał usiąść do telefonu.

Napisany przez brainy
Tobi6806 pisze:
Następnie zadzwoniłem do urzędnika skarbowego we Frankfurcie. Podano mi tam dwie numery telefonów osób, które mieli to załatwić. Tam dzwoniłem z pewnością ze 100 razy, jednak nigdy nie udało mi się skontaktować z nikim.

To są urzędnicy, czyli ludzie pierwszej klasy, jak można było zauważyć w trakcie pandemii. Wszyscy są mało wydajni pracując w trybie zdalnym.

Śmierć nie zwalnia z płacenia podatków. One są dziedziczone. Więc musisz odrzucić spadek albo zapłacić.

Napisany przez Tobi6806
brainy pisze:
To są urzędnicy, czyli ludzie pierwszej klasy, jak łatwo zauważyć było podczas pandemii. Wszyscy są mało wydajni pracując zdalnie.

Śmierć nie zwalnia z płacenia podatków. One są dziedziczone. Więc albo odrzucasz spadek, albo płacisz.

To już jasne, ale jeśli urząd skarbowy dostanie informację o śmierci osoby, to również płatność zaliczki podatkowej nie powinna być już konieczna, zwłaszcza gdy konto nadal istnieje, z którego urząd skarbowy pobierał płatności za pośrednictwem SEPA.

Napisany przez bruno68
Twoje stwierdzenie, @Tobbi6806, niestety nie jest prawdziwe. To jest jasne, ale jeśli organowi skarbowemu zgłoszono zgon osoby, to również nie powinno być więcej zaliczek podatkowych koniecznych, zwłaszcza gdy konto, z którego organ skarbowy pobierał płatności za pośrednictwem SEPA, nadal istnieje. To jest właśnie błąd! Czy przedstawiłeś również bankowi akt zgonu? Jeśli tak, czy bank anulował wszystkie obciążenia, aby zabezpieczyć majątek? Teraz pojawia się pytanie: czy podatek był zaliczkowy, czy zaległy? W ten sposób zachowanie organu skarbowego staje się zrozumiałe. Wygląda na to, że ingerencja w działający system jest bardzo trudna, a praca jest wykonywana prawdopodobnie przy zamknięciu kasy! Ponieważ organs skarbowy faktycznie posiada informację o zgonie, dzięki anulowaniu obciążeń! bruno68

Napisany przez Tobi6806
bruno68 pisze:
@Tobbi6806,

Jetzt stellt sich die Frage: War die Steuer eine Vorauszahlung oder eine nachschüssige Steuerpflicht?W

bruno68

Gdzie jest różnica?

Generalnie uważam, że nie jest w porządku, że mimo braku dalszych dochodów nadal pobierane są zaliczki podatkowe (lub jakkolwiek). Zwłaszcza w takim przypadku organ fiskalny powinien być świadom, że bank wtedy zatrzyma pozwolenie na obciążenie rachunku.
Ponadto organ fiskalny mógłby już w pierwszym upomnieniu poinformować, że brakuje tu 1. zezwolenia na obciążenie rachunku i że nadal pobiera podatek za cały rok.
Ale myślę, że to zbyt wiele inteligencji oczekiwanej od urzędu...

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
Ponieważ informacja o zgonie jest faktycznie znana nawet urzędowi skarbowemu poprzez anulowanie obciążenia już dawno.

Znowu nonsens.
Nie istnieje żadny kod dla zwrotu z powodu śmierci. Prawdopodobnie każdy inspektor ochrony danych byłby oburzony.
https://gocardless.com/de/handbuch/s...ten-empfangen/

@Tobi
z jakich dochodów został dokonany zaliczkowy zaliczkowy na podatek dochodowy?

Napisany przez Tobi6806
tneub pisze:
@Tobi
na podstawie jakich dochodów dokonano zaliczki na podatek dochodowy?

Cóż, prawdopodobnie dlatego, że musiał uisz­czyć roczną nadpła­tę podatku, zanim trafił do do­mu opieki.

Napisany przez 2tneub
Ok, także prawdopodobnie ze względu na dochody emerytalne.
Mogły to być również inne dochody, na przykład z wynajmu.

Zaliczka podatkowa jest ustalana raz i zasadniczo jest płatna.
Zaliczka jest ustalana na podstawie poprzednich lat.
Jeśli dochody różnią się od poprzedniego roku, można złożyć wniosek o jej obniżenie. Śmierć i tym samym utrata dochodów może być przyczyną.
Jednak nie wystarczy tylko przesłać aktu zgonu, trzeba także poinformować lub udokumentować, jakie dochody można oczekiwać w 2021 roku.
Ważne są słowa Wniosek o obniżenie zaliczek na podatek dochodowy za rok 2021

Równocześnie powinieneś również złożyć wniosek o Zawieszenie wykonania zaliczki na podatek dochodowy IV/2021 do czasu rozpatrzenia powyższego wniosku. Tylko w ten sposób zatrzymasz dalsze egzekucje. Alternatywnie możesz zapłacić te kwoty. Ponieważ zakładam, że wniosek o obniżenie zostanie zatwierdzony, egzekucja również powinna się zakończyć.

W przypadku ewentualnych dodatkowych kar za zwłokę możesz również złożyć wniosek o Umorzenie. Musisz wytłumaczyć, dlaczego wszystko poszło niezgodnie z planem. (np. Bank anulował zlecenie zapłaty bez twojej wiedzy... nie zostało ci to powiedziane itp.). Jeśli to pierwszy przypadek opóźnienia płatności, urzędy skarbowe zazwyczaj są ugodowe.

Powinieneś to wszystko zawrzeć w długim piśmie, ale powinieneś działać szybko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata