Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Anulować umowę doradczą, ale zachować konto.

Napisany przez julia46447
Mam konto funduszu inwestycyjnego w ffb z doradcą. Ostatnio coraz bardziej jestem niezadowolony z doradcy i chciałbym zrezygnować z umowy z nim. Czy mogę
a) zachować konto w ffb wraz z funduszami? Czy muszę
b) rozwiązać wszystko i założyć na nowo?

Na pewno nie jestem jedyną osobą z tym pytaniem, ale nie znalazłem odpowiedzi w forum. Z góry dziękuję.

Napisany przez 2titan1981
Możesz na przykład przełączyć się na dyskontujący fundusz, który może również zarządzać kontami depozytowymi z ffb, ale zazwyczaj nie będzie już świadczonego doradztwa, ponieważ zazwyczaj działają one bez niego.

Napisany przez 2utopus
Dlaczego chcesz tak bardzo pozostać w FFB?

Prowizja za prowadzenie rachunku wynosi powyżej 25 000 € - poniżej kwoty tej płacisz 25-50 € rocznie - a wykonanie oszczędności w ramach planu ETF kosztuje 2 € każde - można to zrobić taniej ... dla Twoich funduszy byłoby interesujące sprawdzenie, jakie są roczne opłaty TER - tutaj często obsługa ETF jest tańsza. (Mam nadzieję, że nie zapłaciłeś prowizji przy zakupie ... jak wysokie były opłaty za doradztwo rocznie?)

Napisany przez julia46447
@titan1981: Dziękuję bardzo!
@utopus: Tak, wydaje mi się, że muszę zmienić bank, jeśli chcę samodzielnie zarządzać moim portfelem. Obecnie płacę kilkaset euro opłaty rocznie mojemu doradcy. Dzięki również za informację!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata