Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Outsourcing WHEN Offshore) jako wydatki

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Mimo intensywnych poszukiwań nie udało mi się dowiedzieć, o co właściwie chodzi: Chciałbym jako niemiecki przedsiębiorca zlecić innej firmie (specjalizującej się w programowaniu oprogramowania i usług sieciowych) część pracy i dostarczyć mi rozwiązania oprogramowania jako produkt w bardzo atrakcyjnej cenie. Wiem, że praktyki tego rodzaju są powszechne, ale moje pytanie brzmi, czy te wydatki można uznać za koszty. Firma programistyczna nie znajduje się w Indiach, lecz w Belize, uważanym za kraj offshore. W związku z tym na fakturze nie ma podatków, i nie mam zamiaru odliczać tych wydatków ani czegoś podobnego. Chodzi mi tylko o to, czy takie wydatki mogą sprawić problemy z urzędem skarbowym. Przecież nie wyobrażam sobie, żeby uzasadnione było zatajanie tych wydatków lub płacenie za nie prywatnie! Niestety, słyszałem o przypadku, w którym niemieckie przedsiębiorstwo zostało zasypane przez urząd skarbowy pytającym katalogiem pytań. To nie powinno być takie skomplikowane! Outsourcing i Freelancing za granicę, zwłaszcza w dziedzinie developmentu internetowego, są ważne dla zachowania konkurencyjności na rynku. Czy istnieją wytyczne, które należy sprawdzić przed zawarciem relacji biznesowych z firmą w kraju offshore lub zagraniczną lub z korzystaniem z ich usług? Pozdrowienia słoneczne!

Napisany przez Finance2010
Cześć Alex, miałam podobną sytuację jak ty i również poszłam na offshor. Otrzymałam wsparcie od szwajcarskiej firmy specjalizującej się w tego typu przypadkach. Warto byłoby się z nimi skontaktować. Firma nosi nazwę Swiss Financial Yard AG z siedzibą w Zug. Pozdrowienia,

Napisany przez Regen
Nawet jeśli wątek jest już trochę stary: należy pamiętać, że outsourcing ma nie tylko zalety! Na przykład firma traci wiele know-how.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata