- śr wrz 23, 2009 4:54 pm
Cześć,
Mimo intensywnych poszukiwań nie udało mi się dowiedzieć, o co właściwie chodzi: Chciałbym jako niemiecki przedsiębiorca zlecić innej firmie (specjalizującej się w programowaniu oprogramowania i usług sieciowych) część pracy i dostarczyć mi rozwiązania oprogramowania jako produkt w bardzo atrakcyjnej cenie. Wiem, że praktyki tego rodzaju są powszechne, ale moje pytanie brzmi, czy te wydatki można uznać za koszty. Firma programistyczna nie znajduje się w Indiach, lecz w Belize, uważanym za kraj offshore. W związku z tym na fakturze nie ma podatków, i nie mam zamiaru odliczać tych wydatków ani czegoś podobnego. Chodzi mi tylko o to, czy takie wydatki mogą sprawić problemy z urzędem skarbowym. Przecież nie wyobrażam sobie, żeby uzasadnione było zatajanie tych wydatków lub płacenie za nie prywatnie!
Niestety, słyszałem o przypadku, w którym niemieckie przedsiębiorstwo zostało zasypane przez urząd skarbowy pytającym katalogiem pytań. To nie powinno być takie skomplikowane! Outsourcing i Freelancing za granicę, zwłaszcza w dziedzinie developmentu internetowego, są ważne dla zachowania konkurencyjności na rynku.
Czy istnieją wytyczne, które należy sprawdzić przed zawarciem relacji biznesowych z firmą w kraju offshore lub zagraniczną lub z korzystaniem z ich usług?
Pozdrowienia słoneczne!