Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka z zawieszeniem spłaty BHW 20J z oszczędnościami budowlanymi

Napisany przez P987c
Hej wszystkim,

Mam zamiar sfinansować nieruchomość i podpisałem następującą ofertę, ale nadal (jak na razie) jestem w okresie odstąpienia od umowy i zastanawiam się, czy to może jednak była niewłaściwa decyzja.

Dane dotyczące nieruchomości: Dom kosztuje 375.00€, szacujemy około 20.000 euro na koszty modernizacji.
Oferta BHW:
359.000€ kredyt hipoteczny na 20 lat/z karencją w spłacie z oprocentowaniem nominalnym 1,97% / efektywnym 2,45%
Raty w wysokości 1094€ miesięcznie
36.000€ na 10 lat z programu KFW z oprocentowaniem nominalnym 1,65% / efektywnym 2,71%, również z karencją w spłacie
Rata w wysokości 178€ miesięcznie

Po przydzieleniu oba programy oszczędnościowe będą miały stopę oprocentowania nominalnego 2,35%.

Po 20 latach lub w momencie przydzielenia (120k + 14k KFW) miesięczna rata wzrośnie do 1450€

Argumentowano mi, że jest to oferta zapewniająca pewność względem oprocentowania (dobrze?). Jednak obciążenie odsetkami w ciągu tych 20 lat jest już ogromne...
Niestety, nie mam obecnie podobnej oferty od innego dostawcy. Oferty kredytów ratalnych sprzed dwóch, trzech tygodni na pewno były jeszcze trochę lepsze niż to, które można teraz szybko otrzymać, ale mimo wszystko rodzi się pytanie, czy jednak nie warto byłoby rozważyć kredytu ratalnego, tym bardziej, że po zapoznaniu się z informacjami widzę samą negatywną opinię na temat takiego kredytu z programem oszczędnościowym...

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
To jest zła i droga forma finansowania, którą tam zaproponowaliście! W różnych wątkach omówiliśmy to tutaj.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć P987c, na pewno warunki były lepsze 2 tygodnie temu. Zwłaszcza, że KfW znowu podnosi stopy procentowe.
Ale czy nie możesz podzielić kredytu na EUR 295.000 na 20 lat i KfW 124 na EUR 100.000 na 10 lat stałego oprocentowania?
Dodatkowo opcja wpłaty dodatkowej do kredytu EUR 295.000 i gotowe.
Według obecnej sytuacji stopy BHW można przebić.
Gdzie mieszkasz?
Jaka jest Twoja miesięczna pożądana rata odsetek i kapitału?

Napisany przez Martin79HN
Cześć Rankingu987,
najlepiej napisz prywatną wiadomość do użytkowników noelmaxim albo Bankkaufmann, podając informacje o wielkości, lokalizacji, dochodach i kapitale własnym domu, aby mogli sobie wyrobić opinię. Dodatkowo podaj, ile czasu masz na zapłacenie ceny zakupu i czy istnieje ryzyko, że później nie uda Ci się dostać domu. Zapytaj też, kiedy odbędzie się termin notarialny.

Lepiej dowiedz się wcześniej niż zaciągnij drogie kredyty i potem być może tylko wycofać się. W razie wycofania, zalecałbym wysłanie listem poleconym i ewentualnie dodatkowo faksem z protokołem nadania. Ale eksperci mogą powiedzieć więcej na ten temat.

Najważniejsze jest teraz zastanowić się, jak wygląda alternatywa i czas ucieka.

Mogę polecić Noelmaxim lub Bankkaufmann, którzy prawdopodobnie będą mogli szybko zareagować.

Powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata