Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta debetowa lub kredytowa jako ryzyko bezpieczeństwa?

Napisany przez Datenklau
Cześć!

Oszustwa związane z kartami kredytowymi zdają się być dość powszechne. (Na szczęście mnie to jeszcze nie dotknęło.)

Wiele banków teraz przechodzi z karty bankomatowej + karty kredytowej na kartę debetową. Zastanawiam się, czy karta debetowa powiązana z głównym kontem nie niesie za sobą ryzyka.

Prawdziwe karty kredytowe mają oddzielne konto karty kredytowej. W przypadku oszustwa z kartą kredytową to konto zostanie zablokowane. konto bieżące będzie nadal działać normalnie. Z kartą debetową ryzyko polega na tym, że w przypadku oszustwa związanego z kartą kredytową może być opróżnione konto, co może skutkować np. niewykonaniem obciążeń (np. czynszu). W moim przypadku limit karty wynosiłby tylko 500€. Straty byłyby zatem akceptowalne.

-> Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógłby rozwiać moje obawy. Na ten temat nie znalazłem zbyt wiele informacji.^^

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Oczywiście można również opróżnić konto za pomocą karty EC, prawda?

Można dodatkowo korzystać z (darmowej) zwykłej karty kredytowej - niezależnie od banku domowego, również nie jest to wada.

Napisany przez Datenklau
Z kartą debetową możliwe jest to jedynie wtedy, gdy wyciekłeś PIN. Skopiowane karty debetowe nie działają również w bankomatach w DE. Ponadto karta debetowa nie ma funkcji online.

Ponieważ nie jestem oszustem kart kredytowych, nie wiem, jak działają. Ale oszustwa związane z kartami kredytowymi są często opisywane.^^

Napisany przez 2utopus
Ale teraz prawie wszędzie można płacić zbliżeniowo kartą EC ... a online można także płacić bez karty, korzystając z danych konta ... większość banków pozwala również zastosować limity do płatności kartami - oraz zablokować kartę jak najszybciej w przypadku kradzieży. (dotyczy to jednak wszystkich kart)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata