Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bank Monachijska odmawia zakończenia 2021 i potwierdzenia uiszczonej nadwyżki.

Napisany przez Krolock
Cześć, jestem tutaj na forum,
od jakiegoś czasu czytam, teraz mam problemy z monachijskim bankiem i chciałbym poznać wasze zdanie.
Mamy dwa kredyty w banku, i każdego roku otrzymywaliśmy zestawienie odsetek i spłaty dla urzędu skarbowego. Tylko w 2021 roku coś nie działa. Chcemy złożyć dokumenty w urzędzie skarbowym, ale nie otrzymujemy ich od banku. Już dzwoniliśmy i zostaliśmy poproszeni o złożenie pisemnego wniosku. Zrobiliśmy to, ale nie ma żadnej reakcji ze strony banku. Następnie złożyliśmy dodatkową spłatę, również tutaj zwykle dostawaliśmy potwierdzenie otrzymania oraz nowy harmonogram reszty spłaty.
Teraz wysłaliśmy list polecony do banku z żądaniem odpowiedzi na nasze pismo w ciągu 21 dni, bez sukcesu.
Dlatego moje pytania: Czy roczne zestawienie sald jest w ogóle wymagane i czy istnieją jakieś terminy. To samo dotyczy dodatkowej spłaty, czy powinniśmy oczekiwać potwierdzenia od banku, być może mamy prawo do nowego planu spłat? Bank już raz popełnił poważny błąd w obliczeniach, dlatego chcemy sprawdzić roczne zestawienie kont...

Re: Bank Monachijska odmawia zakończenia 2021 i potwierdzenia uiszczonej nadwyżki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Krolocku, sądzę, że nie ma konieczności prawnej otrzymywania potwierdzenia od banku za dodatkową spłatę. Jednak roczne zestawienie lub wyciąg roczny z rachunku z wykazem spłaconych odsetek i kapitału - czy to miesięcznie, czy łącznie - jest absolutnie standardowe. Ponieważ po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania możesz przenieść swoje zobowiązania do innego partnera bankowego. Nowy partner bankowy zawsze będzie potrzebował dowodu, że przez ostatnie lata regularnie regulowałeś płatności. Dlatego też otrzymanie takiego dokumentu jest koniecznością. Jeśli bank nie odpowiada, może to być spowodowane błędnym adresem lub adresem skrytki pocztowej. Jeśli wykluczymy te opcje i pracownicy banku nie odpowiadają po odpowiednim czasie, napisz do zarządu banku i zasygnalizuj sprawę, sugerując skontaktowanie się z Bafin w celu wyjaśnienia, dlaczego bank nie przesyła ci wyciągu rocznego z konta. Doświadczenie pokazuje, że tego rodzaju działanie pomaga dość szybko.

Napisany przez Krolock
Super odpowiedź, jasne - nadzór nad bankami. Może być problem z dokonaniem wpłaty na własne konto jako dodatkowej spłaty, jeśli pieniądze faktycznie nie wpłynęły. Być może sprawa ta mogłaby zostać wyjaśniona tylko poprzez roczne zestawienie, które jednak jest tworzone dopiero w kolejnym roku. Oznacza to, że prawo do dodatkowej spłaty w poprzednim roku już wygasło. Jednakże teraz znalazłem coś, ponieważ dodatkowa spłata została uzgodniona z bankiem, a harmonogram spłat uległ zmianie, z pewnością bank musi go dostosować...
Wprowadzenie do Kodeksu Cywilnego
§ 14 Harmonogram spłat
(1) W przypadku gdy kredytobiorca żąda, zgodnie z § 492 ust. 3 zdanie 2 Kodeksu Cywilnego, harmonogramu spłat, musi z niego wynikać, jakie płatności mają być dokonane w jakich odstępach czasu i jakie warunki obowiązują te płatności. Należy wyjaśnić, w jakiej wysokości kwoty częściowej są przeznaczane na kredyt, odsetki obliczone według oprocentowania odsetkowego oraz inne koszty.
(2) Jeśli oprocentowanie odsetek nie jest stałe lub inne koszty mogą być dostosowane, w harmonogramie spłat należy jasno i zrozumiale podać, że dane z harmonogramu spłat obowiązują tylko do następnej adaptacji oprocentowania odsetek lub innych kosztów.
(3) Harmonogram spłat musi być udostępniony kredytobiorcy na trwałym nośniku danych. Prawo to nie wygasa, dopóki istnieje stosunek umowny.
Kodeks Cywilny (BGB) § 492 Forma pisemna, Treść umowy
(3) Po zawarciu umowy kredytodawca udostępnia kredytobiorcy odpis umowy. Jeśli określony jest termin spłaty kredytu, kredytobiorca może w każdym czasie żądać od kredytodawcy harmonogramu spłat zgodnie z art. 247 § 14 wprowadzenia do Kodeksu Cywilnego.
Dobrze, myślę, że to pasuje i nie jest to dla banku całkowicie niespodziewane, ponieważ praktykował on już tak przez ponad 10 lat, więc oczywiście przy uzgodnionej dodatkowej spłacie mogą pojawić się zmiany w harmonogramie spłat i czasie spłaty kredytu...

Napisany przez NaTwoim13
Tyle bzdur, tyle zamieszania!!
.
Bank jest zobowiązana do wydawania rocznego wyciągu z konta kredytobiorcy, co oznacza, że nie jest to wykonywane automatycznie, jak to robi wiele banków. Jeśli Kredytobiorca to żąda, Bank musi udostępnić to raz bezpłatnie.

Inna sprawa dotyczy potwierdzenia dodatkowej spłaty, tutaj Bank nie ma obowiązku, ponieważ można to sprawdzić i skontrolować na podstawie obowiązkowego rocznego wyciągu z konta!

Napisany przez Krolock
Cześć noelmaxim, czekałem tylko na Twój komentarz.

Wygląda na to, że nie byłeś w stanie zrozumieć mojego postu, ponieważ wtedy zauważyłbyś, że nie było reakcji na telefony oraz listy polecone. Za dużo zamieszania dla Ciebie? Może tak, ale takie są właśnie przepisy.

Chodziło mi tutaj nie o proste twierdzenia ani osobiste doświadczenia, które każdy ma pod hasłem tak jest, ale o wiedzę fachową, gdzie i jak to jest uregulowane umownie lub prawnie. Jeśli Utrzymujesz takie twierdzenia jak raz i obowiązkowy, to powinno się je potwierdzić w sposób fachowy...

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli czekałeś na mój post, przeczytaj go, przeczytaj go jeszcze raz, aż zrozumiesz, jak powinieneś postąpić w swojej sprawie.

Napisany przez NaTwoim13
Ooo, jeszcze jedno, czy mógłbyś podać nazwę banku, dzięki.

Napisany przez Krolock
... dokąd to ma prowadzić? Ty na pewno nie jesteś w stanie udowodnić fachowo nic mądrego w tej kwestii. Pozostawmy to więc...

Napisany przez NaTwoim13
noelmaxim pisze:
Tyle bzdur, tyle bałaganu!!
.
Bank jest zobowiązany co roku przekazać pożyczkobiorcy roczne zestawienie konta, czyli nie robi tego automatycznie, jak wiele banków. Jeśli PB poprosi o to, bank musi udostępnić to raz za darmo.

Inna sprawa dotyczy potwierdzenia dodatkowej spłaty, tutaj bank nie jest zobowiązany, ale można to sprawdzić i skontrolować na podstawie obowiązkowego rocznego zestawienia konta!

Fachowo nie można tego inaczej ocenić.

Może być kilka powodów, dlaczego nie otrzymali Państwo swojego rocznego zestawienia konta, pytanie, jak można pomóc, poza informacją, że bank musi wysłać Państwu roczne zestawienie konta, co wiele banków robi z własnej inicjatywy co roku w styczniu. Dlatego zapytałem o bank, wtedy co najmniej mogłem im powiedzieć, że roczne zestawienie konta zostało do nich wysłane i ewentualny błąd nie leży po stronie banku, a po ich stronie, poczty lub innych czynników.

Zwłaszcza, jeśli bank jest jeszcze bankiem (jest ich już niewiele), i robi to tylko na żądanie, to również musiało do nich dotrzeć, skoro wygląda na to, że je żądali.

Uważam, że dla nas trudno jest dodatkowo ocenić, dlaczego tego nie dostali, co banki mają im wydać i co im wydały. Brak otrzymania informacji o dodatkowej spłacie, mimo że zawsze ją otrzymywali, nie zobowiązuje banku do kontynuowania tego w przyszłości. Być może doszło do zmiany warunków umowy, którą wtedy również im przekazano, i która przestała być oznaczona jako bezpłatne, automatyczne wysyłanie zgodnie z warunkami umowy.

Napisany przez Krolock
... myślę, że wystarczy - wszyscy tutaj w forum zrozumieli

Napisany przez Krolock
BAFI pomógł. Rachunek nadszedł, ale zapomniano o dodatkowej spłacie. To może się zdarzyć w banku - muszą przecież żyć. Niedługo potem bank dokonał korekty. W zamian za potwierdzenie nowej dodatkowej spłaty otrzymałeś/am też nowy plan spłaty...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata