Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wysokość dopłaty spłaty KfW 55.

Napisany przez Foxy
Cześć drogie forum!

Jestem trochę niepewny i mam pytanie do ronda.

W 2019 roku podpisaliśmy finansowanie budowy wraz z programem KfW-Programm 153.

Dom został ukończony na początku 2021 roku, potwierdzenie KfW 55 zostało przekazane do finansującego budowę w tym roku.

Teraz poinformowano, że do uwzględnienia będzie zwrot w wysokości 5 000 euro.

Mam w pamięci, że wtedy było o 10 000 euro. Nie mogę znaleźć nic w dokumentach na ten temat.

Czy ktoś wie, jaka jest poprawna kwota zwrotu?

Dzięki z góry!

Foxy

Napisany przez bruno68
To nie jest takie proste, Foxy,

w programach KfW istnieje wiele różnych możliwości maksymalizacji!

Na przykład maksymalne dofinansowanie w wysokości 150 000 €, z czego 50% zostaje wypłacone. Czy to jest jednorazowa dopłata do rachunków, czy też przekazywana jest w formie oszczędności odsetkowych na przestrzeni czasu, tego nie jestem w stanie powiedzieć!

To również stawia pod znakiem zapytania, czy wybraliście właściwy program. Ponieważ istniało wiele innych środków pomocowych, które mogłyby być także brane pod uwagę.

Na przykład, w przypadku poniesienia dodatkowych kosztów w wysokości 150 000 €, mogłoby zostać wypłacone dofinansowanie w wysokości 75 000 €. Byłaby to prawdopodobnie bezpośrednia pomoc przy składaniu rachunku za dodatkowe koszty.

Jednakże konieczne byłoby umieszczenie znaku krzyża przez architekta i/lub zarejestrowanego doradcę energetycznego nadzorującego budowę.

Jednakże w przypadku niskiej kwoty zrezygnowano z tego i przekazano ją klientowi jako obniżenie kosztów poprzez zmniejszone odsetki.

Jest również możliwe, że jeśli przy zakupie nieruchomości była już norma KfW 55 i tylko kocioł, drzwi lub okna zostały wymienione.

Przy odpowiednim i wszechstronnym doradztwie nie powinno być takich pytań! Niestety obecnie (02.2022) nie można już ustalić, czy nie przekazaliście dodatkowych dotacji.

Radujcie się z otrzymanego dofinansowania. Nie martwcie się o możliwe utracone dodatkowe środki pomocowe.

Bruno68

Napisany przez KingRollo
Myślę, że nikt znowu nie zrozumie komentarza Brunona.

Napisany przez NaTwoim13
Skąd on nagle znowu się pojawił?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata