Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: ubezpieczenie emerytalne staje się wymagalne

Napisany przez Ralph1962
Cześć,

W 1990 roku zawarłem ubezpieczenie bezpośrednie z coroczną opłatą wówczas w wysokości 3000,-- DM. Ponieważ stałem się niezdolny do pracy w 2002 roku, zawiesiłem ubezpieczenie. Teraz ubezpieczenie staje się płatne. Ile podatku muszę zapłacić przy wypłacie i jak jest z opłatami na rzecz ubezpieczenia zdrowotnego? Dziękuję za odpowiedzi.

Re: ubezpieczenie emerytalne staje się wymagalne

Napisany przez 2utopus
Co na to powiedzą towarzystwo ubezpieczeniowe, kasa chorych i doradca podatkowy/organizacja pomocy podatkowej?Przypuszczalnie zależy to od wielu czynników.Z reguły dobrze jest płacić dużo podatków - oznacza to bowiem, że zarabiasz/bierzesz dużo pieniędzy. Niemniej jednak moim prywatnym zdaniem przy ubezpieczeniu emerytalnym nie trzeba płacić podatków, ponieważ w fazie oszczędzania zostały one już opodatkowane w formie ryczałtu. Niemniej jednak prawdopodobnie będzie trzeba płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne - jednak będą one obliczane na okres 10 lat - nie jestem pewien, czy trzeba zapłacić je jednorazowo czy rozłożyć na 120 miesięcy.Przykładowo: Jeśli otrzymujesz 100 000 € z ubezpieczenia emerytalnego - i masz ubezpieczenie zdrowotne, które ma stawkę składki 16% - wtedy składki na ubezpieczenie zdrowotne wyniosą 16 000 € - rozłożone na 120 miesięcy, oznaczałoby to 133,33 € każdego miesiąca.Jako że nie jestem profesjonalistą w dziedzinie ubezpieczeń społecznych/podatków, mogę wyrazić jedynie moje prywatne zdanie - co nie może być traktowane jako porada.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata