Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jak lub gdzie rozwiązać to szybko!

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim
Za około 2,5 roku kończy mi się pożyczka w wysokości około 15000 euro. Teraz stopniowo rosną stopy procentowe. Zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu ratalnego i spłaceniem go później.
1. Czy jest coś przeciwko temu?
2. Jeśli zaciągnę kredyt ratalny w tej samej banku, czy bank ma prawo do hipoteki? Mam na myśli to, że miałby on prawo do przymusowego sprzedania obiektu w przypadku niewywiązania się z terminów spłaty.
Czy ktoś ma inny pomysł na korzystne rozwiązanie tego?

Napisany przez 2tneub
Pomysł jest bez sensu. Oznacza to płacenie odsetek od drogiego kredytu ratalnego przez 2 lata niewłaściwie.
Albo spłacić od razu, jeśli to możliwe, albo skorzystać z opcji forward lub poczekać.

Napisany przez Sephir0th
Dlaczego płacić podwójne odsetki? Pieniądze, które mają teraz zostać przelane na dodatkowy kredyt ratalny, mogą równie dobrze być wykorzystane na (specjalną) spłatę kapitału lub oszczędzane, aby spłacić kredyt za dwa lata. Nie ma potrzeby zaciągania dodatkowego kredytu, który tylko generuje dodatkowe koszty.

Napisany przez BenniG
Ja bym nic nie robił, chyba żeby zaoszczędzić jak najwięcej pieniędzy i ograniczyć inne formy oszczędzania (np. emeryturę) lub niekonieczne inwestycje.
Jeśli masz dodatkowe 200 € na miesiąc i po 30 miesiącach pozostałoby tylko 9.000 € do spłacenia, to nie powinno być dla Ciebie dużym obciążeniem.

Napisany przez rheingeist
@BenniG
Tak też policzyłem. Tak naprawdę chodziło mi o szybkie zabezpieczenie tańszych odsetek. Ale jeśli tak to liczyć, to bez znaczenia. Muszę tylko oszczędzać.
Chyba postąpię w ten sposób.
Dzięki

Napisany przez 2utopus
Jeśli teraz bierzesz kredyt w wysokości 15 000 € - jak długo chcesz go spłacać?
A co zamierzasz zrobić z 15 000 € w ciągu najbliższych 2,5 roku?

kredyty ratalne zazwyczaj są znacznie droższe niż kredyty hipoteczne - jeśli na przykład zawrzesz teraz kredyt ratalny na kwotę 15 000 € z oprocentowaniem odsetkowym 3% i okresem spłaty 8 lat, będzie to wyglądać mniej więcej tak:

W ciągu 8 lat około 1800 € odsetek - 175 € miesięczna rata.
Czy możesz sobie pozwolić na miesięczną kwotę 175 €? Jeśli zaoszczędzisz tę kwotę przez następne 2,5 roku, to już będzie 5250 €, które możesz od razu spłacić, zmniejszając w ten sposób wartość pozostałego zadłużenia o tę kwotę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata