Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW nie wypłaca odsetek premiowych.

Napisany przez hanauer
Cześć Guten Abend,

Mam nadzieję, że ktoś może mi doradzić, do kogo się zwrócić, albo czy warto udać się do prawnika.

W roku 2006 mieliśmy umowę oszczędnościową z BHW Dispomaxx 3,75 na kwotę 5000€. Umowa była przeznaczona na prawo jazdy dla naszej córki. Umowa była regularnie opłacana do początku 2022 r. w wysokości 15€ miesięcznie. Pod koniec 2021 r. stan konta wynosił 2965€. W lutym 2022 r. zdecydowaliśmy się zrezygnować z pożyczki i przyjąć przyznanie. Zgodnie z umową z 2006 r., w przypadku rezygnacji z pożyczki umowa miała być oprocentowana wstecznie od początku umowy stawką 3,5%. Wypłacona kwota nie obejmowała premii. Niestety, brakuje również wyciągu z konta, z którego można by było dowiedzieć się, jak została wyliczona wypłata. Na nasze pytania do BHW otrzymaliśmy odpowiedź, że nie otrzymamy już premii. Zauważyłem również, że umowa nie została nawet oprocentowana o ustaloną stopę podstawową 1,5% na koniec roku.

Saldo na 31.12.2020 r. = 2.757,49€
Wpłacone 12x 15€ = 2.739,49€
Odsetki = 28,40€
Stopa procentowa około 0,996%

Przejrzałem wyciągi z ostatnich lat i niestety muszę zauważyć, że w żadnym roku saldo nie zostało oprocentowane według ustalonej stawki 1,5%. Zamiast tego było między 0,85 a 0,96%.

Czy istnieje tutaj możliwość podjęcia jakichś działań? Czy Bausparkasse może po prostu zatrzymać ustaloną premię? Do dzisiaj nie otrzymaliśmy żądanej specyfikacji.

Pozdrowienia
Stefan

Napisany przez 2utopus
Oczywiście, pytanie brzmi, co ogólnie nie zostało opłacone, a w przeciwieństwie, ile kosztuje usługa adwokata.

Jednak, o ile mi wiadomo, istnieje również Rzecznik Finansowy, do którego można się zwrócić.

Czy odsetki zostały potrącone w związku z podatkiem od zysków kapitałowych/autostrady/kirchhoffnii? Czy zostało wystawione upoważnienie do zwolnienia?
Czy poszczególne warunki dotyczące odsetek po terminie zostały spełnione?

Napisany przez hanauer
Dzień dobry,

przez 5 lat nie mieliśmy dyspensy od podatku. Przeliczyłem odsetki na cały okres trwania, które wynosiły między 0,85 a 0,96%, pomniejszone o podatki. W 2016 roku zerwaliśmy starszą umowę, gdzie premia odsetkowa została uwzględniona na końcu. Niestety BHW jest niezbyt komunikatywne jeśli chodzi o rozliczenia. Mojej żonie powiedziano przez telefon, że dostaniemy wyciąg z konta w 2023 roku. Dla rozliczenia poprzedniej umowy została wysłana potwierdzenie wypłaty. Jakby teraz celowo chcieli coś ukryć.

Według moich obliczeń brakuje prawie 750€. Nie jestem jednak pewien, czy premia odsetkowa jest dodawana do salda, czy też odjęte zostały już wypłacone odsetki i umowa zostanie przeliczona na nowo z 3,5%.

Warunki zostały spełnione.

W 2011 roku doszło do zmiany Regulaminu, jednak tylko dotyczyła ona umów zawartych po 2009 roku. Nasza umowa nie jest przez to dotknięta.

Pozdrawiam,

Stefan

Napisany przez 2utopus
Czy w BHW nie ma możliwości sprawdzenia konta oszczędnościowego online? Na przykład w LBS jest to możliwe bez problemu. Czy na dotychczasowych wyciągach bankowych nie ma podanego ustalonego oprocentowania i odpowiednich odsetek? Dlaczego to nie zostało zauważone znacznie wcześniej? Czy w przypadku rezygnacji z pożyczki istnieje możliwość zwrotu opłat za zawarcie umowy? Czy cała umowa została anulowana, czy też została wcześniej podzielona i anulowano tylko jej część?

Napisany przez hanauer
Czy istnieje możliwość sprawdzenia konta oszczędnościowego BHW online? Na przykład w LBS jest to możliwe bez problemu. Niestety nie mamy dostępu online. Czy na dotychczasowych wyciągach bankowych nie ma podanego uzgodnionego oprocentowania oraz odpowiadających mu odsetek? Nie, stopa procentowa nie jest tam wyszczególniona. Dlaczego to nie zostało zauważone wcześniej? Umowa została zawarta przez dziadków. To do nich były wysyłane wyciągi. Nikomu to wcześniej nie zwróciło uwagi, i nikt nie przeliczył tego. Czy w przypadku rezygnacji z pożyczki można odzyskać opłatę za zamknięcie nieruchomości? Według informacji od 2016 roku już nie jest to możliwe. W przypadku pożyczki, która została wypłacona naszej starszej córce wciąż była to opcja. Czy cała umowa została wypowiedziana, czy została podzielona i wypowiedziana tylko jej część wcześniej? Całkowicie została wypowiedziana. Nic nie było z niej wypłacane, tak samo jak w przypadku 4 umów zawartych przez dziadków. Umowy te zostały wypowiedziane zgodnie z procedurą, a BHW wypłacił bonus.

Napisany przez Freeliner
hanauer pisze:
Niestety nie mamy dostępu online

Mogliśmy jednak złożyć wniosek w każdej chwili i szybko

https://apps.bhw.de/es600/index.jsp

...na dole strony, opcja Złóż wniosek o dostęp

Napisany przez hanauer
Moglibyśmy to zrobić. Ale chyba nie będzie to konieczne. Przy innej umowie również nam nie było to potrzebne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata