Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podatek od nabycia nieruchomości przy zakupie z majątku spadkowego

Napisany przez Jo42653
Cześć wszystkim,

moja teściowa uczestniczy w spadku w wysokości 1/3.
Ta grupa spadkowa posiada 3 domy, które teraz mają być sprzedane.
Jeden z domów chciałaby kupić moja szwagierka (córka teściowej).
Czy w tym przypadku będzie naliczony podatek od nabycia nieruchomości, czy liczy się to jako sprzedaż wewnątrzrodzinna w linii prostej
bez opodatkowania nabywania nieruchomości?

Dzięki za waszą ocenę.

Pozdrowienia, Jo

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Jo, gdy matka sprzedaje córce, nie obowiązuje podatek od nabycia nieruchomości, ponieważ relacja ta jest uznawana za prostą linię. Matka i córka są uznawane tak samo jak teściowa i córka teściowej. Dotyczy to 1/3 udziału. Jeśli chodzi o podatek od nabycia nieruchomości odnoszący się do pozostałych 2/3 udziałów, decydujący jest właściciel, który je nabywa.

Napisany przez Jo42653
Oczywiste jest, że w przypadku dziedziczenia nie ma podatku od nabycia nieruchomości. Chciałam tylko wiedzieć, jak jest w przypadku wspólnoty spadkowej, ponieważ to ona jest sprzedawcą, a matka córki ma tylko 1/3 udziału. Reszta jest również rodziną, ale nie w linii prostej.

Napisany przez 2tneub
Jo42653 pisze:
Cześć wszystkim,

moja teściowa jest współwłaścicielką spadku w 1/3.
Ta wspólnota spadkowa posiada 3 domy, które teraz mają zostać sprzedane.
Jedną z tych domów chce kupić moja szwagierka (córka teściowej).
Czy w tym przypadku ma zastosowanie podatek od nabycia nieruchomości, czy można uznać to za wewnętrzną sprzedaż rodzinna w linii prostej
bez podatku od nabycia nieruchomości?

Dziękuję za Waszą ocenę.

Pozdrowienia Jo

Poradźcie się notariusza lub doradcy podatkowego.

Musiałbym sam się najpierw zająć tym tematem, ale teraz nie mam na to czasu. Chyba kiedyś czytałem, że to zależy od tego, od kogo wspólnota spadkowa otrzymała nieruchomość i jak długo istniała wspólnota spadkowa. Jeśli spadkobierca był w prostej linii pokrewieństwa, zwolnienie mogłoby obejmować również pozostałe 2/3.
Jeśli tak nie jest, można także zastanowić się nad tym, czy teściowa najpierw nabędzie nieruchomość, a następnie od razu sprzeda córce. Nabycie w formie wspólnej przez osobę zainteresowaną, z tego co wiem, jest w jakiś sposób preferowany. Musiałbym również dokładniej się z tym zapoznać.
Uwaga - wszelkie informacje są niepewne. Dlatego moja rada brzmi: udaj się do specjalisty.

Napisany przez Jo42653
Dziękuję za informację.
Spadkodawcą był ojciec matki. Pozostali członkowie wspólnoty spadkowej to syn spadkodawcy (1/3) oraz dwóch wnuków spadkodawcy (1/3)
Pozdrowienia, Jochen

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Porozmawiajcie z notariuszem lub doradcą podatkowym.

Musiałbym sam się najpierw zainteresować, ale obecnie nie mam na to czasu. Chyba kiedyś czytałem, że wszystko zależy od tego, kto otrzymał nieruchomość po zmarłym i jak długo istniała wspólnota dziedziców. Jeśli spadkodawca był w prostej linii pokrewieństwa, zwolnienie mogłoby również dotyczyć pozostałych 2/3.
Jeśli tak nie jest, można również rozważyć, czy teściowa najpierw nabywa nieruchomość, a następnie od razu przekazuje ją córce. Nabycie do ręki współwłasności przez jedną z zaangażowanych osób jest moim zdaniem w jakiś sposób preferowane. Tutaj również musiałbym dokładnie poczytać.
Uważajcie na wszystkie te niebezpieczne z grubsza wiadomości. Dlatego polecam pójście do specjalisty.

Dokładnie tak jest, udaj się do doradcy podatkowego i już masz odpowiedź albo rozwiązanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata