Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Poręczenie dla mojego przyjaciela.

Napisany przez ADMCI4
Mój przyjaciel ma 22 lata i nadal się uczy na mechanika przemysłowego. Ponieważ do pracy dojeżdża bardzo uciążliwie pociągiem, chciałby kupić samochód. Bank, w którym chciałby wziąć kredyt, początkowo go odrzucił. Powód: zbyt niskie dochody. Jednak przy poręczeniu udzieliliby mu kredyt. Ponieważ moje dochody są już wyższe, chętnie mu to zrobię. Czy ktoś z was kiedyś to zrobił i może mi powiedzieć, na co zwrócić uwagę? Dziękuję za Wasze odpowiedzi

Napisany przez ADMCI4
Musisz zrozumieć, jak stabilny jest wasz związek, ponieważ w ostateczności będziesz musiał ponieść konsekwencje wziętego kredytu.

Napisany przez Angela_B
On powinien kupić niedrogie auto i najpierw oszczędzać. Poręczenie nie jest czymś, co osobiście bym zalecała. Pozdrowienia Angela

Napisany przez ADMCI4
Mój przyjaciel ma 22 lata i nadal jest w szkole jako mechanik przemysłowy. Ponieważ dojazd do pracy pociągiem jest dla niego bardzo uciążliwy, chciałby sobie kupić samochód. Bank, w którym chciałby wziąć kredyt na ten cel, początkowo go odrzucił. Powód: zbyt niskie dochody. Jednak zabezpieczeni gwarancją, udzieliliby mu kredytu. Ponieważ ja mam już wyższe dochody, chętnie bym mu to zrobił przysługę. Ktoś z was już to zrobił i mógłby mi powiedzieć, na co mam zwrócić uwagę? Dziękuję za Wasze odpowiedzi Cześć sunshine, krótko i zwięźle!!!!!!!! Trzymaj się z dala!!! W końcu to ty będziesz musiał spłacić pożyczkę, a twój przyjaciel (może wtedy były) się tylko cieszy. Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio
Ja na twoim miejscu też bym trzymał się z daleka, nawet jeśli w danym momencie wydaje ci się, że byłoby miło was zobaczyć. Lepiej daj mu trochę pieniędzy na pociąg... będziesz mieć niewielkie koszty, ale unikniesz długu i będziesz mieć wszystko pod kontrolą. Ps.: Dlaczego nikt z jego rodziny nie może wystawić poręczenia?

Napisany przez ADMCI4
Cieszę się, że są ludzie, którzy stają w obronie innych. Nie musi to być od razu nowy samochód! Zabezpiecz się w jakiś sposób u swojego znajomego, aby w przypadku skorzystania z poręczenia również ty posiadał samochód jako zabezpieczenie. W ten sposób nie musisz bezsensownie płacić za coś, czego używa kto inny. Jeśli jest to uregulowane, to nic nie stoi na przeszkodzie, prawda? Ważne jest, abyś podczas poręczenia zwrócił uwagę na to, aby w umowie poręczenia nie podpisywać tzw. rozciągniętego porozumienia zabezpieczającego, ponieważ oznaczałoby to, że będziesz odpowiedzialny za przyszłe powstające kredyty. Daj jasno do zrozumienia bankowi, że chcesz poręczyć jedynie dla tego kredytu. Powodzenia!

Napisany przez 2Bolitho
Czy ona to jeszcze przeczyta?

Napisany przez 2Escorpio
Katrin pisze: Uważam, że fajnie, że są ludzie, którzy stają w obronie innych. To nie musi od razu być nowy samochód! Zabezpiecz się jakoś u swojego przyjaciela, że w razie skorzystania z poręczenia, posiadasz samochód jako zabezpieczenie. W ten sposób nie będziesz płacić za coś, czego używa kto inny. Jeśli to zostanie ustalone, to chyba nie ma żadnych przeszkód, co nie? Ważne jest, aby z poręczeniem zwrócić uwagę na to, że nie podpisujesz tzw. szerszej umowy zabezpieczającej, ponieważ oznaczałoby to, że będziesz również odpowiedzialny za przyszłe pożyczki. Precyzyjnie ustal z bankiem, że chcesz poręczyć tylko za tę pożyczkę. Powodzenia!
Ogólnie zgadzam się z Tobą, ale nie w przypadku samochodu... jeśli chodzi o nieruchomość, którą można przejąć w razie potrzeby jako poręczyciel, to w porządku. Poza tym, co dokładnie oznacza pomaganie? Pomaganie komuś zadłużyć się? Czy sądzisz, że bank odmawia udzielenia kredytu dla samochodu dla zabawy? Oni tego nie robią, żeby złościć ludzi lub ponieważ nie chcą odsetek... a dlatego, że doświadczenie pokazało, że wpływy/wydatki i/lub zdolność kredytowa nie wystarczają na pokrycie tego kredytu. Oczywiście, mogą być osoby, które w trakcie spłaty kredytu jedzą tylko chleb i wodę, żeby spłacić raty... ale to nie jest sens.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata