Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Problemowa przeszłość: konsolidacja kredytów dla przedsiębiorców

Napisany przez Patworks
Cześć Społeczności Finansowej,

Nie działam tutaj w własnej sprawie, ale obecnie wspieram dwóch dobrych przyjaciół w ich warsztacie samochodowym.

Sytuacja wcześniej:

Jeden z nich założył około 7 lat temu warsztat samochodowy jako mistrz mechanik, wyposażenie zostało opłacone za pomocą kredytów. Okazjonalnie zatrudniali pracowników, którzy mu pomagali, ale ogólnie rzecz biorąc, zdecydowaną większość prac wykonywał sam. Zlecenia zawsze były, jakość jego pracy była w porządku, ale księgowość/wystawianie faktur były na niskim poziomie. Nawet przy odpowiednich fakturach, całe przedsięwzięcie było ledwo opłacalne. Z biegiem czasu kilkakrotnie brano mniejsze kredyty, ponieważ finansowo było trudno.
To trwało do połowy 2021 roku, kiedy to banki zwróciły się o zwrot pieniędzy z powodu opóźnień w płatnościach (co jest zrozumiałe).

Aktualnie:
Od połowy 2021 roku poprosił mnie o pomoc, ponieważ sam prowadzę działalność gospodarczą (ale nie mam pojęcia o kredytach, ponieważ nigdy nie byłam od nich zależna). Opracowaliśmy plan finansowy i stwierdziliśmy, że finansowanie staje się ciasne. Od września 2021 roku dołączył drugi przyjaciel, przejął część zadłużeń i pracuje na pełny etat w warsztacie. Z powodzeniem przeprowadziliśmy reorganizację całego biznesu:
-> wyeliminowaliśmy niepotrzebne wydatki
-> poprawiliśmy sposób pracy
-> opracowaliśmy strategię klientów i marketingową
-> uzyskaliśmy akceptowalną księgowość i prawidłowe wystawianie faktur.

Chcielibyśmy teraz połączyć kredyty, aby mieć lepszy przegląd sytuacji i osiągnąć nieco niższą miesięczną ratę. Obecnie wynosi ona około 2500 euro, 1500 euro (+ dodatkowe płatności) byłoby dla nas korzystniejsze. Ostatnia próba z Raiffeisenbank niestety nie powiodła się, dostarczyliśmy im wszystkie dostępne informacje (włącznie z problemami płatniczymi w przeszłości i ich przyczynami).

Czy macie jakieś wskazówki dla nas? Czy z powodu przeszłości jest to raczej strata czasu? Czy mamy inne opcje, na przykład KfW? Czy powinniśmy zachować niektóre informacje dla siebie, czy banki i tak o nich wiedzą?

Z góry dziękujemy za pomoc.

Napisany przez 2tneub
Przekształciliście dwie jednoosobowe działalności gospodarcze + dodatkową osobę w spółkę cywilną? Sam konstrukt prawny może być trudny do ogarnięcia. Moim zdaniem mogą tu być również specjalne aktywa przedsiębiorstwa, które generują specjalne wydatki i przychody. Połączenie czegoś teraz może mieć dalsze konsekwencje.

Jeśli nie macie pojęcia, proszę porozmawiajcie o tym z doradcą podatkowym. Mam nadzieję, że go macie. Pamiętam z czasów pracy w biurze podatkowym, że nasz doradca podatkowy przygotowywał również spotkania bankowe z klientami.

Napisany przez Patworks
To jest w zasadzie poprawne. Lub założono spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością z jednoosobowej działalności gospodarczej.

Następnie spróbujemy załatwić to za pośrednictwem doradcy podatkowego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Patworks, dobrym punktem wyjścia byłby doradca podatkowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata