Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomysły na planowanie zakupu nieruchomości

Napisany przez ADMCI4
Coraz bardziej złości mnie, że muszę płacić czynsz w ostatnim czasie. W związku z tym zastanawiam się, czy nie ma możliwości kupienia nieruchomości. Zanim zwrócę się z moim problemem do banku, chciałbym być pewny, że będę w stanie sfinansować taki projekt. Czy ktoś zna skuteczne narzędzie, które pozwoli mi w miarę pewnie obliczyć, czy moje miesięczne budżet może udźwignąć takie finansowanie? Cieszę się z każdej porady! Dziękuję, IngoS.

Napisany przez MThiemann
Cześć Ingo, na mojej stronie internetowej znajdziesz narzędzie do obliczeń, które może Ci pomóc: Wyznaczanie maksymalnego zakresu inwestycji Tutaj możesz łatwo obliczyć, jakią kwotę możesz obecnie sfinansować, płacąc miesięczną ratę podobną do czynszu. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
MThiemann pisze: Cześć Ingo, Mam na swojej stronie internetowej narzędzie do obliczeń, które może Ci pomóc: Określanie maksymalnego zakresu inwestycji Tutaj możesz łatwo obliczyć, jaki kwotę możesz obecnie finansować, mając comiesięczną ratę podobną do czynszu. Pozdrowienia M. Thiemann
Cześć Panie Thiemann, Dziękuję bardzo za Twoje narzędzie obliczeniowe. Zdałem sobie sprawę, że muszę jeszcze trochę zaoszczędzić... IngoS

Napisany przez MThiemann
Cześć Ingo, Cieszę się, że mogłem pomóc, nawet jeśli wynik może nie jest jeszcze taki, jakiego oczekiwaliśmy. Przy obliczeniach uwzględniany jest tylko maksymalna możliwa kwota finansowania. Jeśli masz dostępne kapitał własny, to zostanie on dodany. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
pisze: Es ärgert mich in letzter Zeit immer mehr, Miete zahlen zu müssen. Vor diesem Hintergrund frage ich mich, ob es nicht irgendwie möglich ist, eine Immobilie zu kaufen. Bevor ich mit meinem Anliegen zu einer Bank gehe, möchte ich aber ganz sicher sein, dass ich ein derartiges Vorhaben auch finanzieren könnte. Kennt jemand ein bewährtes Instrument, mit dem ich halbwegs sicher errechnen kann, ob mein monatliches Budget eine solche Finanzierung aushalten würde? Freue mich über viele Tipps! Danke, IngoS.
Wir haben das für uns auch mal durchgerechnet und hatten dafür auch eine Muster-Planrechnung aus dem Internet. Bei uns ist es ebenfalls so, das wir etwas sparen müssen. Jedoch sollte man die niedrigen Zinsen, die aktuell angeboten werden im voraus sichern. Geht das überhaupt? Auch wenn aktuell keine Immobilie zum Kauf ansteht?

Napisany przez ADMCI4
Rozsądna nieruchomość zawsze pozostaje najlepszym zabezpieczeniem na starość! Największym celem powinno być mieszkanie bez czynszu. Ponieważ znów pojawi się niedobór mieszkań, wzrosną czynsze i tym samym miesięczne koszty...

Napisany przez ADMCI4
Kto płaci czynsz przez 30 lat, płaci razem 30 lat x 12 miesięcy x 1000 euro = 360.000 euro. Za tę kwotę można było kupić Dom!!

Napisany przez MThiemann
Cześć Meritti724, Przy rocznym wzroście cen wynajmu o średnio 3%, wydasz nawet 570.910 EUR na wynajem przez 30 lat (zakładając miesięczny czynsz w wysokości 1.000 EUR). Jeśli chcesz samodzielnie policzyć: Oto link do kalkulatora online. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez MThiemann
! Dla Gregora 78 Cześć Gregor, Aktualnego poziomu oprocentowania nie można jeszcze zabezpieczyć na przyszłość. Byłoby to możliwe wyłącznie w przypadku istnienia już istniejącego finansowania, które wkrótce musiałoby być refinansowane za pomocą tzw. kredytu zwykłego. Jedyną możliwością dla Ciebie, moim zdaniem, jest założenie umowy oszczędnościowo-budowlanej, która pozwoli Ci później skorzystać z korzystnego kredytu budowlanego. Jednak kredyty budowlane wymagają znacznie wyższej spłaty, dlatego ważne jest dokładne zaplanowanie, aby późniejszy miesięczny wysiłek był akceptowalny. Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata