Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: 25 lat, 50 000 € oszczędności, brak zobowiązań - Co robić?

Napisany przez wwyd
Co byś zrobił, gdybyś miał 25 lat, 50 000 € oszczędności i żadnych zobowiązań?

Napisany przez 2titan1981
To zależy od tego, co jeszcze dochodzi do tych 50 000 € z pracy i jak w inny sposób jesteś zabezpieczony. W razie wątpliwości, jeśli nie planujesz zakupu domu itp., a konto oszczędnościowe jest odpowiednio zabezpieczone na wypadek niespodziewanych wydatków i jesteś odpowiednio zabezpieczony na wypadek niezdolności do pracy (70-80% netto do emerytury (67+) pomimo wzrostu pensji), polecam zainwestować te pieniądze na giełdzie i zostawić je tam przez co najmniej 10 lat. Podejrzewam, że nie masz co roku dostępu do kolejnych 50 000 € do wykorzystania...

Napisany przez 2utopus
Więc wiem, czego NIE chciałbym robić:
Lokować na konto oszczędnościowe - lub płacić składki na ubezpieczenie.

Oczywiście zależy to także od tego, jakie dochody/majątek/zobowiązania są obecnie i planowane na przyszłość.

Jeśli chce się pozostać w jednym miejscu, warto rozważyć inwestycję w nieruchomość - ale oczywiście również podróż dookoła świata może być sensownym pomysłem.

Jeśli kapitał nie będzie potrzebny przez kilka lat (znacznie więcej niż 3-5 lat), warto wziąć pod uwagę portfel z funduszami ETF.
(Jeśli średnio rośnie on o 5% rocznie, po 10 latach mamy 81 000 € - to (po korekcie inflacyjnej) przynajmniej nie powinno być stratą - ale oczywiście trzeba być w stanie znieść wahania.)

Napisany przez jannes
Jeśli chodzi o dywidendy, zawsze powiedziałbym giełda. Po prostu nie masz wyboru. Sam byłem w podobnej sytuacji jak ty i miałem szczęście: nadeszła pandemia koronawirusa i po krachu dużo zainwestowałem w akcje. Potem bardzo szybko wzrosły. To raczej jednorazowa okazja. Myślę, że po zakończeniu wojny na Ukrainie może się wydarzyć coś podobnego, ale nikt nie wie, kiedy to nastąpi.

Napisany przez bruno68
@jannes

Tak proste to nie jest!

Myślę, że po zakończeniu wojny na Ukrainie może się zdarzyć coś podobnego,....

Ale przed nimi stoi odbudowa na kwotę od 4 do 5 bilionów w Ukrainie! Jak więc bank może pozyskać te pieniądze? Po pierwsze, 440 miliardów euro z zamrożonego kapitału, dodatkowo 800 do 1 000 miliardów przez listy zastawne.
Następnie depozyty oszczędnościowe z lepszymi oprocentowaniami, kolejne 500 do 800 miliardów euro. Przystąpienie do UE, dzięki corocznej subwencji do 100 miliardów euro, przez 10 do 15 lat.

I następnie, dzięki efektowi składkowemu, pozostałe 1 300 miliardów euro.

To, czego nie jestem w stanie ogarnąć, to utrata ludzi, którzy zmarli lub zostali zmuszeni do opuszczenia i nie chcą już wracać. Wolą pozostać na zachodzie.

Ale jedno jest pewne, tak jak to było dotąd, faza bezoprocentowania nie będzie już możliwa.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata