Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wątek zbierający aktualne stopy procentowe + Prezentacja

Napisany przez lukezz
Cześć,

jestem nowym użytkownikiem na forum i chciałbym się krótko przedstawić.

Mam 24 lata i interesuję się nieruchomościami od około 2 lat. Obecnie posiadam 2 mieszkania, które są wynajmowane.

Wkrótce będę mógł nazwać się dumny właścicielem domu, ponieważ znalazłem świetny Dom w mojej okolicy, który zamierzam sfinansować przez bank.

Mam już potwierdzenie kredytowe od banku. W domu jest łącznie 4 wynajmowane mieszkania, nie planuję sam w nim zamieszkać.

Ponieważ to moje pierwsze finansowanie, interesuje mnie, jaki oprocentowanie udało Wam się uzyskać.

Mój doradca bankowy powiedział, że od lutego nastąpił znaczący wzrost stóp procentowych, dlatego byłoby korzystne, gdybyście napisali, kiedy dokładnie zaciągnęliście pożyczkę.

Moje dane

Cena zakupu: 500.000,00 €
Kapitał własny: 150.000,00 €
Oprocentowanie: 2,59 %
Miesięczna spłata kapitału: 1630 €
Okres wiązania: 15 lat
Data zaciągnięcia kredytu: połowa kwietnia

Czekam na Wasze opinie!

Napisany przez hausbauwest
Czego może dotyczyć pożyczka? Zmiana stopy spłaty? Soti?

Jak wysoka jest roczna czynsz netto?

Napisany przez lukezz
Ja nie rozumiem pytania Co może dać pożyczka?

pożyczka zapewnia mi kapitał na zakup domu (o to może chodzić z pożyczką)

Spłacam z oprocentowaniem 3%
Dodatkowe spłaty wynoszą 5% rocznie.

Roczny czynsz netto po odliczeniu podatku, kosztów utrzymania itp. wynosi około 29 000,00 €

Napisany przez NaTwoim13
lukezz pisze:
Cześć,

jestem tutaj nowy na forum i chciałbym się krótko przedstawić.

Mam 24 lata i od około 2 lat zajmuję się nieruchomościami. Obecnie posiadam 2 wynajęte mieszkania.

Wkrótce będę mógł również nazwać siebie dumnym właścicielem domu, ponieważ znalazłem wspaniały Dom w mojej okolicy i zamierzam go sfinansować przez bank.

Mam już potwierdzenie kredytu od banku. W domu znajduje się łącznie 4 wynajęte mieszkania, nie mam zamiaru zamieszkać w żadnym z nich.

Ponieważ to moje pierwsze finansowanie, zainteresowałby mnie z jakim oprocentowaniem jesteście Państwo finansowani.

Mój doradca bankowy powiedział, że od lutego znacznie wzrosły stopy procentowe, dlatego byłoby korzystne, gdybyście napisali, kiedy dokładnie zaciągnęliście kredyt.

Moje dane:

Cena zakupu: 500.000,00 €
Kapitał własny: 150.000,00 €
Stopa procentowa: 2,59 %
Miesięczna rata: 1630 €
Okres związania z oprocentowaniem: 15 lat
Data zawarcia kredytu: połowa kwietnia

Czekam na Wasze opinie!

Jeśli już podpisano, co chcieliby Państwo potwierdzić lub uzyskać informację zwrotną, które na pozór nie można już zmienić?

Jaka była suma kredytu, czyli potrzebne do sfinansowania?

Napisany przez Martin79HN
Wpis jest zapewne dla poczucia własnej wartości?

Cena zakupu 500t
Roczny czysty czynsz: 29t
Kapitał własny: 150t

Jest to obiekt marzeń i pod względem inwestycyjnym wszystko zrobione poprawnie z punktu widzenia liczb.
W kolejnym projekcie pan Buhmann prawdopodobnie mógłby osiągnąć świetne oprocentowanie.
(prawdopodobnie stopa procentowa w przyszłości będzie nieco wyższa.)

Napisany przez BenniG
Każdy ma po prostu inne warunki początkowe.
Jak Lukezz zarobił kapitał własny w wysokości 150 000 € mając 24 lata?
Ile kapitału własnego jest zainwestowane w pozostałych mieszkaniach i skąd to pochodzi.

Ponadto, po odjęciu 29 000 € odsetek i spłaty, zostaje zaledwie 10 000 €.
Czyli zajmie mu to 15 lat, aby odzyskać swój kapitał własny.
W porządku, wtedy TE będzie miał zaledwie 40 lat, ale dla mnie spłata byłaby zbyt wysoka tylko z czystego wynajmu.

Napisany przez Martin79HN
Przy oprocentowaniu 2,59% i dochodach z wynajmu oraz prawdopodobnie innych dochodach, również zdecydowałbym się na dużą spłatę kredytu. 15-letni okres wiązania oprocentowania jest tu dobrze dobrany, ponieważ po 15 latach można spłacić pozostałą kwotę w gotówce, co prawdopodobnie jest planem. Dużo dziedziczy się, więc w młodym wieku można już stać się właścicielem i rozwijać to dalej.

W wieku około 30 lat odziedziczyliśmy (ja) i dlatego około 6/7 lat temu mogliśmy sobie pozwolić na zakup własnego mieszkania. Dziedzictwem był teren, który mogliśmy kupić za gotówkę. Na szczęście nie czekaliśmy, aż stanieje, wszystko stało się droższe. Na dzień dzisiejszy możemy sobie niemal nie poradzić z zakupem domu w obecnych cenach (nowe budownictwo)!

Lukezz zrobił wszystko dobrze!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata