Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy zawarcie umowy oszczędnościowej na zakup ewentualnego domu jest sensowne?

Napisany przez Maikaefer
Cześć Kochane Forum,
szukamy własnego domu od prawie 3 lat. Z różnych powodów niestety dotychczas się nie udało. Ze względu na rosnące stopy procentowe w budownictwie, w naszym regionie wielu (hehe, nieliczni, którzy są) obniżają ceny nieruchomości, a wybór minimalnie zwiększył się. Zostaliśmy również ponownie zapraszani na oględziny. Naszego marzenia o własnym domu jeszcze nie porzuciliśmy, ale nie wiemy również, czy znajdziemy coś w krótkim, średnim czy nawet długim okresie.
Co do naszej sytuacji:
Mamy około 1/3 wkładu własnego i potrzebujemy 2/3 kwoty zakupu domu w formie kredytu. Posiadamy również inne papiery wartościowe, ale nie chcemy ich używać jako zabezpieczenia kredytu.
W zeszłym tygodniu skonsultowałem się, ile realistycznie teraz musielibyśmy przeznaczyć na budowę. Wartości wahają się między 2,5% na 10 lat związania oprocentowania a 2,9% na 20 lat związania oprocentowania. W końcu teraz jest jasne, że 0,7% oprocentowania budowlanego wydawałoby się ładniejsze i zdecydowanie tańsze w ciągu kredytu, ale cóż. Sami nie traktujemy domu jako obiektu inwestycyjnego, ale jako (luksusowy) obiekt do życia.
Teraz jednak do moje pytanie właściwe:
Wygląda na to, że oprocentowanie budowlane przez kontrakt oszczędnościowo-budowlany jest znacznie

Re: Czy zawarcie umowy oszczędnościowej na zakup ewentualnego domu jest sensowne?

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry,
Budowlane kasy oszczędnościowe lub banki chcą sprzedać Ci umowę oszczędnościową.
Z 1/3 kapitału własnego i papierów wartościowych na rękach, rozważenie dodania umowy oszczędnościowej wydaje się być rozsądne.
Dwa umowy oszczędnościowe nie u tego samego przedsiębiorstwa o sumie 50 tysięcy i pożyczce 30 tysięcy (bez zabezpieczenia hipotecznego) byłoby warte rozważenia.
Niemniej jednak, odsetki od pożyczek będą mieścić się w przedziale od 1,5 do 2,0 %. Jednakże, jeśli odsetki będą dalej rosły, można nimi zabezpieczyć część przyszłości.
Jednakże zanim umowa zostanie przydzielona, minie 7-10 lat. A oprocentowanie na środki na koncie oszczędnościowym jest niskie lub praktycznie zerowe. Ponadto koszty założenia konta wynoszą od 1 do 1,6%.
Celem może być uzupełnienie umów oszczędnościowych i pozostawienie ich na przyszłość, aby cieszyć się odsetkami od pożyczek.
To wszystko opłaca się jedynie w przypadku, gdy stopy procentowe wzrosną powyżej około 3,5% i więcej.
Okres spłaty nie powinien być zbyt krótki, bo w przeciwnym razie nic z tego nie będzie.
Specjaliści z pewnością mogą coś na ten temat powiedzieć.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

Rozważmy opcję małego konta oszczędnościowego budowlanego, które można natychmiast uzupełnić i zabezpieczyć jako pożyczkę do 50 000 euro (bez wpisu do księgi wieczystej). Dzięki temu zwiększą Państwo swój kapitał. Główną wadą jest konieczność oczekiwania około 3-4 lata, aż osiągnięta zostanie gotowość do przydzielenia.

Inne rozważenie to na przykład wzięcie 10 lub 15-letniego okresu oszczędzania z niewielkimi wpłatami, a następnie spłacenie części pozostałego długu kwotą zgromadzoną w koncie oszczędnościowym budowlanym. Jeśli na przykład ma być budowana za 5 lat, można uzupełnić transzę finansowania budowlanego korzystnym 5-letnim okresem kredytowania.

Napisany przez Maikaefer
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Czy dobrze rozumiem, że muszę zawrzeć umowę oszczędnościową budowlaną na 100 000€, wpłacić na nią 50 000€, a następnie móc wziąć kredyt w wysokości 50 000€ bez wpisu do księgi wieczystej? Czy ja lub moja żona możemy zawrzeć wiele umów na łączną kwotę 100 000€ i nie musieć dokonywać wpisu hipotecznego dla żadnej z nich?! Czy okres spłaty kredytu zawsze zależy od czasu wpłat? Czyli wpłacać przez 5 lat, a potem „tylko” spłacać przez 5 lat? Co się stanie, jeśli zawrę większą umowę OSB, czy wtedy zawsze będzie musiała ona być pierwsza w księdze wieczystej?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Maikaefer, tak mniej więcej mogłaby wyglądać umowa o pożyczkę gotówkową w wysokości 50 000 EUR w odpowiednich kasach oszczędności mieszkaniowej.
Bez wpisu hipotecznego.

Napisany przez Maikaefer
Super, dzięki także za tę odpowiedź. Czy istnieje tutaj w forum niezależny [url]doradca[/url], z którym mógłbym zawrzeć umowę na [url]kredyt mieszkaniowy[/url]? Edit: Widziałem właśnie, że bankowiec jest niezależnym doradcą :-). Czy mogę po prostu skontaktować się z Państwem poprzez dane kontaktowe na Państwa stronie internetowej?

Napisany przez NaTwoim13
C.Andreas jest ponadto wyspecjalizowanym specjalistą jako niezależny agent do doradztwa w zakresie oszczędzania na cele mieszkaniowe.

Napisany przez Maikaefer
Dziękuję za Wasze komentarze i opinie. Dla mnie jest po prostu zbyt wiele nieznanych. Zdecydowałem się po prostu poczekać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata