- pt maja 20, 2022 6:26 am
Witam,
zarejestrowałem się tutaj na forum, ponieważ chciałbym usłyszeć kilka opinii/sugestii od Was i z góry bardzo Wam dziękuję.
Od lat szukamy i planujemy, otrzymaliśmy teraz ofertę działki o bardzo dobrej lokalizacji - prawdopodobnie sytuacja, na którą musielibyśmy czekać długo, gdybyśmy jej nie wykorzystali. Finansuję sam, moja partnerka jednak dorzuca coś w postaci opłat za wynajem, sprawy finansowe są praktycznie ustalone, teraz chodzi o optymalizację:-)
Moja sytuacja osobista:
Długi: Brak
Dodatkowe informacje: Od 5 lat prowadzę regularnie i kompletnie książkę domową - dzięki temu mam dość dokładne wyobrażenie o obciążeniu finansowym.
Roczne zarobki: ~63k brutto (zatrudniony w służbie publicznej na czas nieokreślony > 10 lat)
Płynność finansowa: 115k na koncie oszczędnościowym, 30k w fundusze/ETF-y, 25k w[url]ubezpieczenie na życie[/url] (łącznie ~170k), dostępna rezerwa w wysokości 30k, która nie jest wykorzystywana!
Opcjonalnie: Mam również oszczędności budowlane w wysokości 60k (suma budowlana 300 € na miesiąc - obecnie 11k suma budowlana) z terminem wygaśnięcia za 5,5 roku ([url]kredyt[/url] oprocentowany stawką 1,44%)
Obiekt zakupu: Działka +[url]Dom[/url] jednorodzinny
Cel czasowy: działka byłaby natychmiast dostępna i uzbrojona - budowa nieruchomości w ciągu najbliższych 1,5-2 lat (niestety obecnie trwa to tak długo)
Całkowity ramach cenowy: ~450k
W tej chwili jestem niezdecydowany co zrobić.
Zaczęły rosnąć stopy procentowe, brak dotacji, itp... - właściwie już zrezygnowaliśmy z tej kwestii nieruchomości :-/
Jednakże moim aktualnym planem jest (ponieważ wielu znajomych potwierdza: ...jeśli teraz tego nie zrobicie, nie będziecie mieć kolejnej szansy!):
- Zakup działki (~100k) i wykorzystanie reszty jako wkładu własnego - czyli wzięcie[url]kredytu[/url] na 280k.
- Obecnie warunki wynoszą około 3,25% oprocentowania / 20-letniego zobowiązania - mogę obsłużyć ratę w wysokości 1500 € miesięczne i po tych 5,5 latach skorzystać z oszczędności budowlanych jako nadpłaty, wtedy po około 17 latach byłbym spłacił. Nie mam pojęcia, gdzie pójdą stopy procentowe i czy mimo dużej udziału kapitału własnego jest sens wzięcia działki do finansowania... Prowadziłby mnie pewnie jakiś rodzaj odsetek za udostępnienie lub musiałbym ponieść bezpośrednie zwiększenie oprocentowania na 18/24 miesiące bezodsetkowego oprocentowania.
Przeliczyłem to tutaj krótko:
https://www.zinsen-berechnen.de/hypo...mid=lg1z09vpjo
Jeśli czegoś zapomniałem lub masz pytania, daj znać.
Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie, opinie i wskazówki.
Z góry dziękuję.
°pozdrawiam° Marcel
zarejestrowałem się tutaj na forum, ponieważ chciałbym usłyszeć kilka opinii/sugestii od Was i z góry bardzo Wam dziękuję.
Od lat szukamy i planujemy, otrzymaliśmy teraz ofertę działki o bardzo dobrej lokalizacji - prawdopodobnie sytuacja, na którą musielibyśmy czekać długo, gdybyśmy jej nie wykorzystali. Finansuję sam, moja partnerka jednak dorzuca coś w postaci opłat za wynajem, sprawy finansowe są praktycznie ustalone, teraz chodzi o optymalizację
Moja sytuacja osobista:
Długi: Brak
Dodatkowe informacje: Od 5 lat prowadzę regularnie i kompletnie książkę domową - dzięki temu mam dość dokładne wyobrażenie o obciążeniu finansowym.
Roczne zarobki: ~63k brutto (zatrudniony w służbie publicznej na czas nieokreślony > 10 lat)
Płynność finansowa: 115k na koncie oszczędnościowym, 30k w fundusze/ETF-y, 25k w
Opcjonalnie: Mam również oszczędności budowlane w wysokości 60k (suma budowlana 300 € na miesiąc - obecnie 11k suma budowlana) z terminem wygaśnięcia za 5,5 roku (
Obiekt zakupu: Działka +
Cel czasowy: działka byłaby natychmiast dostępna i uzbrojona - budowa nieruchomości w ciągu najbliższych 1,5-2 lat (niestety obecnie trwa to tak długo)
Całkowity ramach cenowy: ~450k
W tej chwili jestem niezdecydowany co zrobić.
Zaczęły rosnąć stopy procentowe, brak dotacji, itp... - właściwie już zrezygnowaliśmy z tej kwestii nieruchomości :-/
Jednakże moim aktualnym planem jest (ponieważ wielu znajomych potwierdza: ...jeśli teraz tego nie zrobicie, nie będziecie mieć kolejnej szansy!):
- Zakup działki (~100k) i wykorzystanie reszty jako wkładu własnego - czyli wzięcie
- Obecnie warunki wynoszą około 3,25% oprocentowania / 20-letniego zobowiązania - mogę obsłużyć ratę w wysokości 1500 € miesięczne i po tych 5,5 latach skorzystać z oszczędności budowlanych jako nadpłaty, wtedy po około 17 latach byłbym spłacił. Nie mam pojęcia, gdzie pójdą stopy procentowe i czy mimo dużej udziału kapitału własnego jest sens wzięcia działki do finansowania... Prowadziłby mnie pewnie jakiś rodzaj odsetek za udostępnienie lub musiałbym ponieść bezpośrednie zwiększenie oprocentowania na 18/24 miesiące bezodsetkowego oprocentowania.
Przeliczyłem to tutaj krótko:
https://www.zinsen-berechnen.de/hypo...mid=lg1z09vpjo
Jeśli czegoś zapomniałem lub masz pytania, daj znać.
Będę bardzo wdzięczny za Wasze sugestie, opinie i wskazówki.
Z góry dziękuję.
°pozdrawiam° Marcel