Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt prywatny

Napisany przez Jessica110
Cześć wszystkim, po wielu odmowach kredytu mam już dość. Potrzebuję pożyczki w wysokości 5000€, mam wystarczająco pieniędzy, aby opłacić ratę miesięcznie, mimo to ciągle jestem odrzucany. Przebywam jeszcze przez najbliższe 2 miesiące na urlopie rodzicielskim, potem wracam do pracy. Kto może mi pomóc?

Napisany przez Sephir0th
Ponieważ już było kilka odmów, prawdopodobnie nie ma wystarczających zabezpieczeń. W związku z tym tutaj również nie znajdziesz pożyczkodawców. Możliwe opcje to:

-> Wykorzystanie debetu
-> Uzgodnienie rat z wierzycielami
-> Poproszenie o pożyczkę znajomych/rodziny/pracodawcy
-> Doradztwo zadłużeniowe

W związku z tym ważne są m.in. następujące pytania:

-> Na co i na jak długo jest potrzebna pożyczka?
-> Jak sobie wyobrażasz warunki zwrotu?
-> Jakie dochody są dostępne?
-> Czy istnieją już zobowiązania?

i wreszcie

-> Czy istnieją zabezpieczenia?

Oczywiście, to tylko kwestia urlopu rodzicielskiego, ponieważ mam „tylko” 1242€ netto miesięcznie ������

Napisany przez 2utopus
Oczywiście w takim przypadku nic nie podlega zajęciu - byłoby to zbyt ryzykowne dla mnie jako kredytodawcy.

A co z innymi pożyczkami?
Czy w ciągu 2 miesięcy wrócona zostanie do pełnego etatu w poprzednim miejscu pracy?

Czy przy 67% wynagrodzenia z urlopu rodzicielskiego oznacza to około 1850€? (Też niewiele podlegające zajęciu?)

Ile zostaje do dyspozycji każdego miesiąca i ile można odłożyć? Miejsce w żłobku już zarezerwowane? To także może generować duże koszty.

Miesiąc, zawsze mam wystarczająco dużo, aby spłacić kredyt, ale Elterngeld i tak dalej, nie mogą zostać zająć, według nich. Przedszkole i wszystko inne jest zabezpieczone.

Napisany przez Sephir0th
Jessica110 pisze:
Mam wystarczająco dużo pieniędzy miesięcznie, aby spłacić kredyt, ale tak, zgodnie z nimi, zasiłek rodzicielski i inne świadczenia nie podlegają zajęciu komorniczemu.

To prawdopodobnie będzie sedno sprawy. Przy niepodlegającym zajęciu komorniczemu dochodzie i braku dodatkowych zabezpieczeń trudno będzie znaleźć pożyczkodawcę, chyba że może w gronie prywatnym, ponieważ taki pożyczkodawca musiałby liczyć się z ryzykiem utraty pieniędzy. W przypadku instytucji finansowych na pewno nie zgodzą się one na proste deklaracje zwrotu. Być może warto rozważyć o odłożeniu planowanego dużej inwestycji o 2 miesiące, aż ponownie będzie dostępny wyższy dochód i tym samym będzie łatwiej uzyskać kredytowalność?

Napisany przez bruno68
Jeśli to czytam, to coraz bardziej tracę nadzieję.Tak, ona nie ma żadnych dochodów! Kwota 1,242 € jest niepodlegająca zajęciu. To samo dotyczy wszystkich świadczeń państwowych! Owszem, matka dziecka otrzymuje wypłatę zasiłku rodzinengo, jednakże zgodnie z prawem jest to wymagane jedynie z powodu niezdolności handlowej dziecka.Ponieważ po ukończeniu 18 lat dziecko może składać wniosek o zasiłek rodzinny samodzielnie. Dlatego obecnie zasiłek rodzinny jest również niepodlegający zajęciu. Ponieważ obecnie istnieje jedynie powiernicza opieka finansowa matki.Tutaj naprawdę pozostają tylko rodzina lub ojciec dziecka jako kredytodawcy.Tutaj warto zacząć się zastanawiać, ponieważ ojciec dziecka musi w końcu płacić alimenty, jeśli jest znany. Całe świadczenia socjalne musi ponosić ojciec dziecka i spłacać je aż do własnej śmierci.Oto aktualne świadczenia:Nawet drodzy krewni ojca dziecka mogą przyczynić się do alimentów: patrz na alimenty od krewnych oraz alimenty zgodnie z § 1615 I Kodeksu cywilnego.Bez pomocy nie otrzymasz żadnej pomocy prawnej, a co dopiero pieniędzy.bruno68

Napisany przez Sephir0th
bruno68 pisze:
Chociaż matka dziecka otrzymuje zasiłek rodzinny, to zgodnie z prawem jest to obowiązek w związku z niezdolnością dziecka do zawierania umów.

Oczywiście jest to kompletna bzdura. Zasiłek rodzinny jest świadczeniem transferowym związanym z polityką rodzinna, które (z reguły) jest wypłacane rodzicom dziecka i ma na celu zwolnienie dochodu dziecka z podatku dochodowego rodziców (-> kwota wolna od podatku dla dziecka). Jeśli kwota wolna jest niższa od zasiłku rodzielnego, to świadczenie to ma również charakter świadczenia socjalnego. Z uprawnieniami związani są jednak zawsze rodzice, niezależnie od niezdolności dziecka do zawierania umów.

Dowodem na to jest fakt, że pełnoletnie dzieci, które uzyskały pełną zdolność do czynności prawnych, nie mają zwykle prawa do zasiłku rodzielnego, a wniosek o odłączenie świadczenia mogą złożyć tylko w wyjątkowych przypadkach, gdy rodzice nie spełniają swojego obowiązku alimentacyjnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata