Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Potrzebuję pilnej pomocy.

Napisany przez Mohcepe
Moim pracodawca wypłacił mi ostatnie dwie pensje tylko częściowo i teraz muszę naprawić samochód.
Problem polega na tym, że nie mogę wziąć kredytu w banku, ponieważ chcą oni sprawdzić moje ostatnie zarobki…
Czy ktoś z was może mi pomóc? Sytuacja jest naprawdę pilna i nie wiem, co mam robić.

Napisany przez 2tneub
Czy upadłość została już ogłoszona? Hasło: Zasiłek upadłościowy.

Napisany przez Mohcepe
Bankructwa nie ma być...

Napisany przez 2tneub
A co na to mówi pracodawca?

Napisany przez 2tneub
W dodatku banki powinny być mniej zainteresowane wpływami pieniężnymi niż odcinkiem wynagrodzenia. To właśnie tam znajduje się informacja, co może być ewentualnie zajęte i co nie, oraz czy jesteś godny kredytu czy nie.
Po prostu skopiuj ostatnie 3 odcinki wynagrodzenia i przedstaw je jako dowód.
Tak naprawdę nie powinno się zadłużać tylko dlatego, że pracodawca nie ogłasza upadłości.

Napisany przez Mohcepe
Moi ostatni 3 odcinki wypłaty zostały niestety wystawione tylko na kwotę wypłaconą. Pieniądze, które są zatrzymywane, nie są nigdzie uwzględnione. Zatem w banku są bezwartościowe..

Napisany przez 2tneub
Jeśli masz uzasadnione zastrzeżenia, skontaktuj się z pracodawcą w sprawie błędów w rozliczeniach. Co najmniej to, co tutaj podajesz, nie jest częściową wypłatą.
Być może uzasadnionie skrócił godziny/wynagrodzenie (np. z powodu choroby dziecka, urlopu bezpłatnego itp.).
Sądzę jednak, że opowiadasz tutaj tylko część prawdy.

Poza tym tutaj nie dostaniesz pieniędzy.
Możesz zwrócić się do pracodawcy o zaliczkę wynagrodzenia, zwrócić się do przyjaciół i rodziny, wziąć debet na koncie lub negocjować z warsztatem, że możesz zapłacić kilka dni później.

Napisany przez 2utopus
Czy naprawa jest tak droga, że trzeba wziąć kredyt?
W takich sytuacjach zazwyczaj są dostępne debet/karta kredytowa/kredyt odnawialny/płatności ratalne w warsztacie.

Dlaczego wypłacono tylko część wynagrodzenia? (Urlop bezpłatny/urlop rodzicielski/dni opieki nad dzieckiem/... ?)
Jeśli pracodawca nie może wypłacić części wynagrodzenia, jest niewypłacalny.

Oczywiście można zapytać przyjaciół/rodzinę lub sprzedać/zastawić niepotrzebne rzeczy ...

Napisany przez Mohcepe
Nie uważam, że można mi zarzucić kłamstwo. W tej chwili tym bardziej nie jest mi to potrzebne.

Napisany przez 2titan1981
Masz również możliwość pozwać swojego pracodawcę, jeśli nie wypłaca wynagrodzenia prawidłowo.Podano Ci także inne możliwości pozyskania pieniędzy lub ustalenia płatności ratalnej z warsztatem.

Napisany przez Marc2512
kredyt...wszystko jasne.

Napisany przez 2tneub
Mohcepe pisze:
Nie sądzę, żeby ktoś oskarżył mnie o kłamstwo. W tej chwili tym bardziej nie potrzebuję takich rzeczy.

Jeśli otrzymujesz wypłatę zgodną z tym, co jest napisane na liście płac, to nie jest to częściowa wypłata. To jest fakt. Jednakże twierdziłeś, że to właśnie była częściowa wypłata.
Ponadto zawsze dostajesz odpowiedzi kawałkami albo w ogóle nie odpowiadasz na pytania.
Tutaj i tak nie będziesz dostawać pieniędzy, o czym mogłeś przeczytać w co drugim wątku, i bez dokładnych informacji nie dostaniesz żadnych wskazówek.
Więc czego oczekiwałeś od forum?

Napisany przez 2titan1981
Jeśli na wypłacie widnieje określona suma, wszystko jest w porządku. W takim przypadku możesz udać się do banku po kredyt. Jedyną przeszkodą może być sytuacja, gdy Twoje wynagrodzenie jest niewystarczające dla uzyskania pożyczki, a jeśli banki odmawiają, mają ku temu pewne powody – oznacza to, że ryzyko niewypłacalności jest zbyt duże. Co mi jeszcze przyszło do głowy, to możesz również udać się do lombardu i zastawić różne przedmioty, aby móc pozwolić sobie na naprawę. Inne osoby używają nawet stron pojazdu jako zabezpieczenia, jeśli połowa wartości samochodu jest dla Ciebie wystarczająca. Wtedy problem byłby rozwiązany.

Napisany przez StGe1973
A ogólnie rzecz biorąc, Twojemu pracodawcy nie przysługuje prawo do zatrzymania wynagrodzenia. Jesteś winny swojemu pracodawcy swój czas pracy, a on winien Ci wynagrodzenie. Na pewno masz umowę o pracę, w której określone jest Twoje wynagrodzenie?

Jeśli Twój pracodawca nie wypłaca tego wynagrodzenia, możesz wystąpić z powództwem, żądać odszkodowania np. jeśli musisz płacić odsetki od kredytu (ponieważ Twoje wynagrodzenie nie zostało wypłacone) itp.

Więc krok 1: Spójrz do swojej umowy o pracę, co dokładnie jest tam napisane odnośnie wynagrodzenia.

Krok 2: Jeśli Twój pracodawca wypłaca to, co jest tam napisane, to nie jest to częściowa wypłata, lecz Twoje wynagrodzenie. Jeśli jest tam więcej niż Twój pracodawca wypłaca, udaj się do pracodawcy i ustaw mu termin na pełne wypłacenie wynagrodzenia. Jeśli tego nie zrobi, pozostaje tylko droga sądowa. Jest ona jednak jasna i jednoznaczna, gdy wynagrodzenie określone w umowie o pracę nie zostanie wypłacone. W rezultacie sąd nakłada na pracodawcę wszystkie koszty (sądowe, adwokackie).

Co bardzo prawdopodobnie jest przyczyną:

Twój pracodawca zna przepisy prawne i jeśli faktycznie płaci mniej niż uzgodniono, to prawdopodobnie nie ma innego wyboru. Oznacza to z dużym prawdopodobieństwem, że firma jest bliska upadku...

Dlatego być może już teraz powinieneś trzymać oczy i uszy otwarte w poszukiwaniu nowego miejsca pracy, gdy nadchodzi oczekiwany upadek.

Napisany przez Mohcepe
Tak, to jest faktycznie poprawna pisownia zgodnie z Dudenem, zarówno Kredit, jak i Credit są poprawne. Idź gdzie indziej popisywać się swoją inteligencją.

Napisany przez Mohcepe
Tak, umówiłem się na spotkanie w Pfando, dziękuję za wskazówkę!

Napisany przez 2tneub
Mohcepe pisze:
zgodnie z Dudenem, zarówno Kredit, jak i Credit są poprawne

Powinieneś jeszcze raz sprawdzić. Credit to francuska lub łacińska pisownia.
https://www.duden.de/rechtschreibung...ierung_Anleihe
https://www.duden.de/rechtschreibung...ktiva_Guthaben

Napisany przez 2utopus
Mohcepe pisze:
Mam umówione spotkanie w Pfando, dzięki za wskazówkę!

Tak przy Pfando osobiście byłbym bardzo ostrożny:
https://www.tagesschau.de/wirtschaft...leihe-101.html

Wygląda na to, że tutaj samochód jest sprzedawany bezpośrednio - można go dalej prowadzić tylko przez określony czas.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata