Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obsługa rozliczania zysków/strat z ETF.

Napisany przez 2tneub
Mam dzisiaj też pytanie.

Kupiłem niedawno kilka jednostek ETF na „papierową gotówkę” i kilka dni później sprzedałem tę samą liczbę jednostek z zyskiem. Jednocześnie miałem na celu wykorzystanie kwoty wolnej od podatku. Ponieważ już miałem w portfelu większą pozycję jednostek, niż się spodziewałem, przekroczyłem kwotę wolną od podatku i niestety częściowo został mi potrącony podatek od kapitałów. Było to spowodowane metodą FIFO w połączeniu z częściowym zwolnieniem. Fifo było dla mnie jasne, ale coś pomieszałem w kwestii zwolnienia częściowego.

Gdy nadarzy się okazja, chciałbym ponownie wykorzystać tę grę na papierze, aby wejść w rynek w korzystnym momencie i mam nadzieję, że wyjść z zyskiem. Mam jeszcze jedną pozycję stratną w portfelu. Jeśli skorzystałbym z tej pozycji do zakupu i sprzedaży, pomimo ewentualnego zysku zgodnie z metodą FIFO mógłbym wygenerować stratę podatkową. Czy ta strata automatycznie oznacza, że teraz (lub pod koniec roku) bank zwróci mi podatek od kapitałów?

Bank prowadzący mój portfel to DKB, jeśli to ma znaczenie dla odpowiedzi.

Napisany przez 2utopus
Straty nie mogą być przenoszone między różnymi rodzajami inwestycji. (Czyli straty ze sprzedaży akcji nie można zrekompensować z zyskiem z ETF-ów.)

Żeby dobrze zrozumieć - zakupiłeś drogie ETF-y, chcesz je teraz sprzedać taniej, i myślisz, że możesz odzyskać odpowiednie straty z kapitału z zeszłego roku (tego roku)? Przypuszczam, że to nie jest możliwe, a odpowiednie straty mogą być zrekompensowane tylko z zyskownymi sprzedażami ETF-ów w przyszłości... niemniej jednak często nie ma to sensu, gdy występują koszty transakcyjne... często lepiej jest po prostu poczekać, aż kursy znowu wzrosną i nie poniesiesz strat... zrealizowane straty muszą oczywiście w przyszłości podlegać opodatkowaniu przy ponownym zakupie ETF-ów, oczywiście gdy kursy wzrosną.

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Straty nie mogą być przenoszone między różnymi rodzajami inwestycji.
(Czyli na przykład nie można zrównoważyć strat z akcji z zyskami z ETF-ów.)

Obydwa zyski i straty z ETF-ów, więc nie ma problemu.

Cytat od utopus

Żeby dobrze zrozumieć - kupiłeś drogie ETF-y - chcesz teraz je sprzedać taniej - i myślisz, że możesz odzyskać odpowiednie straty z podatku od zysków kapitałowych (z tego roku)?

Tak.

Cytat od utopus

Podejrzewam, że nie jest to możliwe i odpowiednie straty można zrekompensować tylko w przyszłości poprzez (zyskowną) sprzedaż ETF-ów ... aczkolwiek często nie jest to sensowne, gdy występują koszty transakcyjne ... często lepiej jest po prostu poczekać aż ceny się podniosą i nie poniesiesz strat ...

Zgadzam się z tobą zasadniczo, ale chciałbym również trochę się bawić z tymi pieniędzmi, niekoniecznie zobowiązując się do długoterminowego zatrzymania ich.

W skrócie jeszcze raz
ETF A znajduje się w strefie zysków, ETF B znajduje się w strefie strat
Jeśli teraz użyję ETF C do zabawy, będę płacił 25% podatku od zysków kapitałowych + podatek solidarnościowy za każdy € zysku.
Jeśli zrobię to samo z ETF-em B, nie zapłacę natomiast podatku od zysków kapitałowych. Oczywiście, to obniża cenę nabycia poprzez FIFO i przerzuca opłatę podatkową tylko na przyszłość.
Teraz pytanie brzmi, czy otrzymam z powrotem zapłacony od razu podatek od zysków kapitałowych w 2022 roku. Albo natychmiast, albo jako rodzaj rocznego rozliczenia podatku dochodowego za dochody kapitałowe pod koniec roku, gdy zostanie wydana informacja podatkowa. To sprawiłoby, że gra z ETF-em B byłaby jeszcze bardziej atrakcyjna.

Przynajmniej do czasu, dopóki nie zostanie uznane za niezgodne z konstytucją w najbliższej przyszłości:
https://www.fondsprofessionell.de/ne...widrig-214751/

Uwzględniłbym rekompensatę w zeznaniu podatkowym w analizie, gdyż wtedy ma znaczenie osobista stawka podatkowa.

Napisany przez StGe1973
Jeśli bank nie rozlicza tego wewnętrznie (zysków i strat), możesz poprosić bank o wystawienie zaświadczenia o stratach. Następnie możesz je dołączyć do zeznania podatkowego w formie Anlage KAP, a urząd skarbowy powinien zwrócić Ci zapłacony podatek...

Lub można zawsze zapytać doradcę podatkowego...

Napisany przez 2tneub
Właśnie znalezione na stronie just ETF:

Po pierwsze, istnieje tzw. pojemnik na straty z akcji. Tutaj zrealizowane zyski ze sprzedaży akcji są rekompensowane z zrealizowanymi stratami z akcji. Ponadto istnieje ogólny pojemnik na straty, gdzie rekompensowane są wszystkie inne dochody kapitałowe oraz ewentualne pozostałe zyski z akcji - bez strat z akcji! Do tego należą również wszystkie fundusze i ETF-y, włącznie z funduszami akcyjnymi. Pojemniki są aktualizowane przy każdej sprzedaży. Jeśli złożyłeś(złożyłaś) dyspozycję o zwolnienie z podatku, zyski będą najpierw rekompensowane stratami, zanim zostanie wykorzystana kwota zwolnienia podatkowego. Jeśli początkowe zyski w danym roku zostaną zredukowane przez straty, część kwoty zwolnienia pochłonięta przez zysk zostanie zreactualizowana. Dodatkowo, zatrzymany podatek od zysków kapitałowych zostanie zwrócony. Jeśli na koniec roku w jednym z pojemników rekompensacyjnych zostanie pozostała strata, ta strata zostanie przeniesiona na kolejny rok. Nie ma możliwości przeniesienia strat na poprzedni rok

Z niecierpliwością czekam, czy DKB też to tak widzi.

Napisany przez Micha80
tneub pisze:
Znalazłem to właśnie w Just ETF:

Teraz jestem ciekawy, czy DKB też tak uważa.

Oczywiście.
Każdy bank w Niemczech to robi, ponieważ jest to wymagane przez przepisy.

Napisany przez 2tneub
Też działało bez problemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata