Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy wystarczy złożyć deklarację podatkową, jeśli rodzeństwo wynajmuje mieszkanie rodzicom?

Napisany przez Lucky_Tea3
UWAGA: Wiem, że Wasze odpowiedzi nie zastępują profesjonalnej porady doradcy podatkowego. Umówiony termin został przesunięty z powodu świąt i weekendu, więc dopiero w przyszłym tygodniu! Chodzi o to, aby mieć ogólny obraz sytuacji i nie pojawiać się u doradcy zupełnie niezorientowanym.

Cześć wszystkim,
Moja siostra i ja zakupiłyśmy nieruchomość i chcielibyśmy wynająć ją naszym rodzicom za najniższą możliwą czynsz (zgodnie z zasadą 66%). Wszystkie koszty związane z nieruchomością (koszty odsetek, podatki, koszty rzemieślników itp.) chcemy zarejestrować w urzędzie skarbowym. W księdze wieczystej obie figurowaliśmy jako właściciele w proporcjach 50/50.
Teraz pytamy się, jak to najlepiej zorganizować w praktyce, więc mamy kilka pytań:
1. Na jaką kwotę najlepiej ustawić czynsz? Jeśli lokalny czynsz wynosi 10€, to najniższy możliwy czynsz, jaki możemy ustalić, wynosi 7 €. Jak jest z czynszem brutto i netto?
2. Czy wystarczy, jeśli tylko jedna z nas złoży zeznanie podatkowe z dochodami z najmu i kosztami nieruchomości? Dla fiskusa nie ma znaczenia kto jest najemcą ani co jest napisane w umowie najmu.
3. Jaki model konta byłby najlepszy dla takiego przedsięwzięcia? konto wspólne, na które ja i moja siostra wpłacamy raty, a nasi rodzice opłacają czynsz. Czy może to prowadzić do problemów?
4. Co to znaczy miłość do działalności? Czy nasz model może być uznany za miłość do działalności? Jak najlepiej udowodnić fiskusowi przeciwnie?

Czekam na odpowiedź, dzięki. Miłego Dnia Ojca!

Re: Czy wystarczy złożyć deklarację podatkową, jeśli rodzeństwo wynajmuje mieszkanie rodzicom?

Napisany przez 2tneub
1. Prawdopodobnie wynajem miejscowy to czysty wynajem, więc Wasze 66% również powinny dotyczyć czystego wynajmu.
2. Dodatkowo konieczne jest złożenie osobnego i jednolitego oświadczenia, w którym wyjaśnione zostaną dochody z najmu i proporcje udziałów. Oświadczenie to będzie złożone wspólnie.
Dodatkowo w swoim zeznaniu podatkowym w załączniku V+V podajecie połowę dochodów z wynajmu. Chyba jest tam osobne pole.

Co do punktu 3. warto byłoby założyć wspólne konto domowe, z którego będą opłacane wszystkie wydatki i na które będzie wpływać czynsz.
Co do punktu 4. Jeśli przekraczasz 66%, nie jest to miłość do sprawy. Sądzę, że można również uzgodnić czynsz poniżej 66% i powyżej 50%. Wtedy jednak trzeba udowodnić, że stale osiągasz nadwyżki. Tutaj jednak już nie jestem ekspertem. Dlatego nie jestem tego pewien.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata