Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Banki i kasy oszczędnościowo-kredytowe

Napisany przez Arton
Szanowni Państwo, Mam sprawę, może ktoś ma jakieś wskazówki? Byłem samozatrudniony przez 5 lat i wszystko poszło na marne z powodu koronawirusa, teraz mam trochę długów, oczywiście nadal pracuję codziennie. Moim problemem jest to, że jestem żonaty i mam trójkę dzieci, zgodnie z tabelą düsseldorfską mamy do dyspozycji 2500 euro, przedstawiłem także zaświadczenie bankowe, niestety Sparkasse nie stosuje się do tych zasad i od stycznia 2022 roku zamiast 2500 euro z mojego wynagrodzenia zostanie dostępne tylko 1170 euro, reszta po prostu zniknie! Dziś byłem u doradcy ds. zadłużenia i powiedział, że powinienem żądać zwrotu całej kwoty, która bezprawnie została odebrana! Czy ktoś ma jakiś pomysł? Proszę źle nie zrozumieć, nigdy nie byłem bezrobotny ani nie otrzymałem pomocy od państwa, zawsze pracowałem do tej pory! Za 1170 euro po prostu nie da się przeżyć, a w Stuttgarcie samemu płacę 1300 euro czynszu. Nawet nie śmiem iść do urzędu, bo nigdy tego nie robiłem! Czekam na wskazówki. Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
2500€ netto - 3 razy alimenty może oznaczać, że zarabia się poniżej granicy egzekucji komorniczej, co oznacza, że nie można uzyskać kredytu w banku.

Napisany przez Arton
Dziękuję za informację, nie potrzebuję kredytu od banku, chcę jedynie odzyskać pieniądze, które zostały nieprawnie pobrane z mojego konta!
Pozdrawiam

Dlaczego miałoby być dostępne 2.500€? Egzekucja komornicza?

Napisany przez Arton
Ponieważ jestem żonaty i mam troje dzieci!

Napisany przez bruno68
Nie piszą Państwo niestety całej prawdy!

Zgodnie z § 850 c ZPO, tabelą zajęć komorniczych!
Od kwoty 3.840,08 euro wszystkie kwoty są w pełni egzekwowalne!

Teraz piszą Państwo, że otrzyma się tylko 1.170 €!

Jednak pojawia się także pytanie: Co robi Pani? I jak jest uregulowane zabezpieczenie? Czy istnieje rozdzielność majątkowa? Czy ma ona własne dochody?

Co podpisali Państwo w banku?

Pytam, ponieważ w innym przypadku nie można udzielić poprawnej porady!

Faktycznie, teraz są Państwo, wprowadzeni pod presję, nie będzie innego wyjścia do wyroku niż przez biuro pomocy społecznej! W przeciwnym razie tracą Państwo mieszkanie! Najlepiej udajcie się tam jutro, zabezpieczcie swoje mieszkanie zanim nadejdzie wypowiedzenie!

Wygląda na to, że nie odkładali Państwo środków, zwłaszcza w najlepszych latach! I podpisali Państwo wszystko, co im zaprezentowano z banku, w tym swoje samozagłodzenie. Typowa historia dla przedsiębiorcy korzystającego ze słonecznej pogody, którzy w trudnościach z bankiem są rozliczani przez bank.

Tak jak już pomagałem Państwu 15 lat temu przez wiele lat. Jednak nie opłacało się to, ponieważ prawie w ogóle nie mogli Państwo płacić, ponieważ zostali Państwo wprowadzeni w strefę ścisku przez bank i byli wyciskani jak cytryny.

Jak już powiedziałem, biuro pomocy społecznej jest teraz Państwa drogą, aby nie stracić mieszkania.

Uwaga, od 01.07.2022 nowy korygowany kwota wolna od zajęcia.

Przeczytajcie tutaj https://www.smart-rechner.de/pfaendungsfreigrenze.php

bruno68

Napisany przez Arton
Dziękuję za odpowiedź, moja żona jest gospodynią domową, nie pracuje, ponieważ jest chora!
Nie ma żadnych dochodów,
Pozdrawiam

Napisany przez Arton
Miałem trudności, dotrwałem do teraz od stycznia, ale teraz nie mogę tego zrobić. A propos, moja żona dzwoniła dzisiaj do urzędu pracy, i powiedziano jej, że jej mąż zarabia wystarczająco, ponieważ w karcie płac widnieje, że zarabiam prawie 2800 EUR netto, co wystarcza, ale od stycznia mam tylko 1170 euro do życia!
Pozdrawiam

Zacznijmy od zmiany konta bankowego z pensją.

Nie wiem, dlaczego odnosisz się tutaj do Tabeli Düsseldorfer.

Napisany przez 2utopus
I co z Kindergeldem/dochodową itp.?

Może warto pomyśleć/zainteresować się ochroną przed zajęciem komorniczym?

Jeśli od stycznia istniały jeszcze oszczędności, dlaczego nie zostały one użyte do spłaty długu?
Jakie inne konta są jeszcze dostępne? (dla dzieci/żony/własne ...)

Czy to zajęcie wypłaty przez pracodawcę czy zajęcie konta w jednym/kilku bankach?

Tabele düsseldorfskie są właściwe raczej do obliczeń alimentacyjnych w przypadku rozwodu/rozłąki.

Przy 2 dorosłych i 3 dzieciach powinno się już wchodzić w obszar zasiłku Hartz IV - jeśli odliczymy koszt wynajmu w wysokości 1300€, to nie zostanie już prawie nic.

Napisany przez Arton
Byłem wcześniej żonaty i rozwiedziony. Płacę 463 EUR alimentów, mam jedno dziecko z moją obecną żoną, otrzymujemy prawie 200 EUR zasiłku rodzinengo, nie mamy żadnych innych dochodów, również nie otrzymujemy mieszkanień, ponieważ zarabiam ledwo 2800, ale całość jest zajmowana z mojego konta oprócz 1170 euro!
Pozdrawiam

Napisany przez 2tneub
Kto jest wierzycielem? Czy to zajęcie wynagrodzenia, czy zwykłe zajęcie komornicze?

Napisany przez Arton
Urząd skarbowy oczywiście...

Napisany przez 2tneub
Idź do doradcy ds. dłużników, na pewno będzie w stanie ci pomóc.

Napisany przez StGe1973
Arton,

gdzie teraz pracujesz, skoro mówisz, że byłeś samodzielny przez 5 lat? W pewnym sensie Twoim pracodawcą obowiązani są przestrzegać progu zajęcia komorniczego i przekazywać tylko kwotę powyżej tego progu.

Jeśli byłeś kiedyś samodzielny i nadal nim jesteś, to już po otrzymaniu postanowienia o zajęciu komorniczym musiałeś złożyć swoje zobowiązania alimentacyjne bezpośrednio w sądzie właściwym.

No cóż, teraz krowa się z nór wywinęła, czy to wszystko można teraz odwrócić, nie mam pojęcia, tylko adwokat może Ci pomóc. W zasadzie to Twoja wina, że nie poinformowałeś sądu o swoich zobowiązaniach alimentacyjnych.

Ostatecznie długi wobec urzędu skarbowego, ubezpieczeń społecznych itp. zawsze są bardzo złe. Oni nie mają litości, od razu podejmują środki przymusu.

Napisany przez Arton
Cześć, pracuję na etacie, głupie jest to, że ustaliłem ratę w wysokości 400 euro z Dene, ale to nie wystarcza, nadal zajmują komorniczo, nigdy nie zajmowali u pracodawcy, tylko w banku!
Pozdrowienia

Napisany przez StGe1973
Niestety również popełniłeś błąd. Powinieneś był natychmiast pójść do banku po otrzymaniu decyzji o zajęciu i poinformować bank. Bank ten utworzyłby wówczas specjalne konto i tam również wprowadziłby kwoty wolne od zajęcia.

Powinieneś teraz to zrobić jak najszybciej.... w ten sposób zachowasz pieniądze, które ci się należą na utrzymanie i nie zostaną one już więcej zajęte. To dotyczy przyszłości, dlatego jak najszybciej udaj się do swojego banku.

Tylko prawnik może odpowiedzieć na pytanie, czy jest możliwe odzyskanie pieniędzy z przeszłości. Ostatecznie to ty musiałbyś się tym zająć...

Napisany przez Arton
Cześć, mam wymienione konto P i według doradcy ds. długów ja i moja rodzina mamy do dyspozycji 2500 EUR z mojej pensji, ale tak naprawdę wszystko jest zajmowane oprócz 1170 euro!
Pozdrowienia

Następnie musisz odpowiednio skonfigurować konto P. Więc porozmawiaj z doradcą ds. zadłużeń i prawnikiem, aby to wyjaśnić. Powiedzą ci również, czy przysługują ci teraz 2500€ czy tylko 1170€.

Tylko oni mogą ci pomóc. Ale dlaczego czeka się z tym 6 miesięcy...

I zapytałem, czy chodzi o alimenty, na co odpowiedziałeś zaprzeczająco...

Napisany przez Arton
Nie, nie ma alimentów, będę nadal płacił alimenty tak jak należy! I nie czekałem 6 miesięcy, złożyłem bankowi 4 odpowiednie zaświadczenia, ale bez skutku!

Napisany przez StGe1973
No cóż, naprawdę trudno mi w to uwierzyć....

Na pewno umówiłeś się na spotkanie z pracownikiem banku i przekazałeś mu zaświadczenia. Ten pracownik na pewno je obejrzał i coś na ten temat powiedział: albo wszystko jest w porządku, ustawiam konto zgodnie z nimi. Albo: Potrzebuję innych zaświadczeń, zaświadczenia są błędne, mogę przygotować konto zgodnie tylko gdy otrzymam te konkretne zaświadczenia.

Nawet jeśli coś poszłoby bardzo źle, naprawdę nie potrafię cię zrozumieć. Jeśli przedstawiłeś zaświadczenia i w następnym miesiącu ponownie zostało potrącone wszystko oprócz 1170 euro, to wtedy musiałbyś natychmiast ponownie odwiedzić bank. W każdym razie otrzymałbyś informację, dlaczego zaświadczenia nie zostały uznane, albo mógłbyś porozmawiać z działem prawnym banku, dlaczego potrącenie zostało wykonane pomimo poprawnych zaświadczeń.

Napisany przez Arton
Zrobiłem to i podnieśli mi na kilka dni, a potem znowu obniżyli, podając jako powód to, że jestem singlem, co nie jest prawdą! Mam akt ślubu! Twierdzą, że nasz dział prawny tak postanowił! Już nie rozumiem! Nie zostaje mi nic innego, jak pójść do adwokata! Dziękuję mimo wszystko!

Napisany przez brainy
Idź do doradcy ds. zadłużenia i zabierz ze sobą akty urodzenia dzieci oraz akt małżeństwa. Pomogą Ci w zarejestrowaniu osób uprawnionych do alimentów.

Napisany przez Klaus22
Jak może pomóc doradztwo dla dłużników?
Wszystko trzeba wyjaśnić urzędowi skarbowemu... co zasadniczo nie jest łatwe, ale autor ma wszystkie powody, by to zrobić

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata