Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy kredyt hipoteczny jest możliwy tylko z jednym osobą biorącą kredyt?

Napisany przez BerndGT
Cześć wszystkim,

moja sytuacja wygląda następująco, chcielibyśmy kupić Dom, jesteśmy małżeństwem z dwójką małych dzieci. Problemem jest to, że ze względu na moją prywatną upadłość, która teraz minęła rok i została zakończona, prawdopodobnie nie będę mógł wziąć mojej żony pod uwagę przy finansowaniu. Mam wynik kredytowy w Schufa wynoszący 98,5% i posiadam 50 000€ kapitału własnego. Zarabiam około 3000€ netto, moja żona zarabia jeszcze 650€ (jako studentka pracująca dorywczo), co prawdopodobnie nie zostanie uwzględnione jako dodatkowy dochód. Rozważaliśmy zakup w granicach do 250 000€ (cena zakupu wraz ze wszystkimi kosztami), co powinno być możliwe w naszym regionie.

Moje pytanie brzmi teraz, czy mogę wziąć ten kredyt samodzielnie, na podstawie waszego doświadczenia? Czy banki zazwyczaj od razu blokują takie wnioski czy to jest im obojętne, o ile matematycznie mogę sobie poradzić sam?

Byłbym bardzo wdzięczny za porady lub wskazówki oparte na waszym doświadczeniu. Dziękuję

Napisany przez 2utopus
Wygląda dobrze - przy cenie zakupu 250 000 € i wkładzie własnym 50 000 € pozostaje 200 000 € kredytu - przy np. oprocentowaniu 3% i spłacie 2%, miesięczna rata wynosiłaby około 833 €.
Dodatkowo dochodzą oczywiście koszty dodatkowe - oraz odpowiednia rezerwa na utrzymanie.
Jeśli zarabiasz około 3000 €, pytanie brzmi, czy otrzymujesz tyle, ile zarabiasz - oraz czy już uwzględniono w tym dodatek pielęgnacyjny. Jak pewna jest Twoja praca (nieokreślona czasowo/bez okresu próbnego/...)?
I oczywiście czy bilans domowy się zgadza - jakie dodatkowe koszty się pojawiają - czy są kredyty/Leasing/koszty przedszkola itp.?
Ile pozostaje wolnej przestrzeni na ewentualne podwyżki cen energii/żywności itp.?

Napisany przez BerndGT
Cześć Utopus, dziękuję za odpowiedź. Świadczenie rodzinne nie zostało jeszcze uwzględnione, dodatkowo zostanie doliczone, jeśli zostanie uznane za dochód. Zatrudnienie jest na czas nieokreślony, jeśli chodzi o wydatki na gospodarstwo domowe, dajemy sobie radę. Dla mnie główne pytanie brzmi, czy bank mógłby mi postawić jakieś przeszkody, ponieważ chcę/muszę być jedynym kredytobiorcą jako ojciec samotnie wychowujący dziecko.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć BerndGT, Ma to sens, gdy zostaniesz jedynym kredytobiorcą i jedynym właścicielem nieruchomości. Wtedy finansowanie powinno być możliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata