Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy muszę zapłacić opłatę VFE?

Napisany przez FKHauskauf
Cześć wszystkim,

mam pytanie dotyczące obliczenia VFE w kontekście sprzedaży naszego domu - mianowicie czy w ogóle muszę ją zapłacić. Próbowałem skorzystać z kilku kalkulatorów internetowych i wygląda na to, że faktycznie nie muszę płacić. Przy założeniu poprawności danych. Może macie jakieś spostrzeżenia na ten temat. Chciałbym sprawdzić poprawność zanim bank to dla mnie obliczy.

Dane:

Wüstenrot pożyczka pośrednia - Umowa oszczędnościowa
Wypłata: 14.04.2020
Koniec okresu obowiązywania oprocentowania: 30.04.2030
Data planowanej spłaty: 30.07.2022
Suma: 210 000 euro
Oprocentowanie nominalne: 0,90 %
Oprocentowanie efektywne: 1,31 %
Rata odsetkowa: 165 euro

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez StGe1973
Przy tak niskim oprocentowaniu prawdopodobnie nie... ale ostatecznie tylko jedno pomaga:

Poinformuj swoją bank i ten obliczy dla Ciebie opłatę za wcześniejszą spłatę i Cię poinformuje...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Niemal nie do pomyślenia, że przy jeszcze 8-letnim okresie trwania zobowiązań oprocentowania nie musieliby Państwo płacić odszkodowania za wcześniejsze spłacenie.

Napisany przez FKHauskauf
Dziękuję za obie odpowiedzi.

@Bankkaufmann:
Czy nie zależy to od stopnia porównawczego, który bank wybierze przy obliczeniach, zamiast długości zabezpieczenia odsetek?
W ESIS jest mowa o „hipotecznych listach zabezpieczających o adekwatnym okresie zapadalności”
Obecnie one mają wyższy stopień od mojego oprocentowania nominalnego, które wynosi 0,90 ???

@StGe1973: zgadza się, ostatecznie zostanie spłacona w każdym przypadku. Miałem krótką nadzieję, że sprzedaż domu mogłaby być także podstawą do specjalnego wypowiedzenia umowy. Ale wydaje się, że nie jest to możliwe.
W końcu to bank będzie liczył.
Ale w razie potrzeby chyba musiałbym to zweryfikować, czyż nie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć FKHauskauf, byłoby miło, gdybyś wstawił tutaj wynik.
Czyli czy płacisz LTV przez 8 lat bez VFE czy nie.
Jak to jest obliczane? Aktywa aktywa - aktywa pasywne? Niejasne, ale każdy bank chce zarabiać pieniądze i czasami tak to ustawia, że musisz coś zapłacić. To tylko przypuszczenie.

Napisany przez StGe1973
Ale masz prawo do specjalnego prawa wypowiedzenia, dlatego bank musi uwolnić cię od umowy w razie uzasadnionego interesu (np. sprzedaży nieruchomości). Jednak ustawodawca zakłada, że bank zrefinansował się zgodnie z określonymi terminami i w tym przypadku bank nie ma prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy.
Więc musisz zrekompensować bankowi szkodę, która mu powstanie, ponieważ jego relacja umowna w ramach refinansowania nadal trwa, albo różnicę w szkodzie, ponieważ twój bank może pracować z twoją spłatą przez 8 lat.
Bank może ponownie udzielić pożyczki lub zainwestować w bezpieczne instrumenty. To jest różnica między tymi dwiema metodami obliczeń. Na ile mi wiadomo, żaden bank naprawdę nie planuje wydawania pożyczek ponownie...
Ostatecznie i tak to dla ciebie nie ma znaczenia. Bank obliczy opłatę za wypowiedzenie umowy, a ty możesz ją sprawdzić u specjalisty prawnego, któremu ufasz. Więcej i tak nie możesz zrobić...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata