Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Lokata terminowa czy lokata? Który produkt finansowy jest obecnie lepszy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, Chcę zainwestować pewną sumę pieniędzy. Oczekiwany termin inwestycji to 3-4 lata. Nie jestem pewien, czy lepiej zainwestować w lokatę terminową czy rachunek oszczędnościowy. Czy decyzja ta zależy od indywidualnych preferencji, czy może istnieje jasna zalecana opcja, zwłaszcza w obecnym kryzysie gospodarczym? Ponieważ stopy procentowe są obecnie bardzo niskie na rynku, podejrzewam, że rozwiązaniem bardziej opłacalnym jest rachunek oszczędnościowy. Czy istnieją minimalne kwoty inwestycji dla rachunku oszczędnościowego i lokaty terminowej? Czekam na wasze wskazówki. Pozdrowienia Mumi

Napisany przez ProperSoul
Cześć,
to także zależy od kwoty inwestycji. Obecnie wygląda na to, że stopy procentowe od lokat terminowych i lokaty oprocentowanej na żądanie nie różnią się wiele. Stoją gdzieś między 1% a maks. 3% w skali roku.
Moją radą byłoby ulokowanie pieniędzy na koncie oszczędnościowym, które oferuje ponad 2% oprocentowania rocznie, a kiedy stopy procentowe na lokacie terminowej się poprawią lub wrócą do poziomu sprzed kryzysu, przenieś pieniądze na lokatę terminową.

Jeśli nie masz jeszcze prawdziwego obrazu obecnej sytuacji w zakresie oprocentowania, tutaj znajdziesz mały przegląd najlepszych obecnie lokat terminowych i kont oszczędnościowych w sekcji Najlepsze konta oszczędnościowe lub Najlepsze lokaty. Alternatywnie, w sekcji Porównywarki znajdziesz narzędzia do porównywania zarówno kont oszczędnościowych, jak i lokat terminowych.

Powodzenia w poszukiwaniach.

Pozdrawiam,
ProperSoul

Napisany przez StingRay68
Oszczędności terminowe oczywiście przynoszą wyższe zyski niż rachunek oszczędnościowy. Jednak w obecnej sytuacji nie zdecydowałbym się na długoterminowe lokowanie pieniędzy na koncie oszczędnościowym. Skutki kryzysu finansowego dopiero teraz zaczynają się odczuwać, a także przyszły rok będzie trudny dla gospodarki. W banku nie można zatem liczyć na wysoki zwrot z inwestycji przez dłuższy czas. Dlatego albo zawrzyj umowę na lokatę terminową na maksymalnie 1 rok, albo przejdź od razu na lepsze alternatywy, takie jak np. udziały. Dla lokat na okresy powyżej 2 lat można już uzyskać od 8% rocznie przy pełnym zabezpieczeniu kapitału.

A jutro jest Boże Narodzenie... Wszystko jasne... Udziały w firmach ZAWSZE wiążą się z ryzykiem, zabezpieczenie tutaj, zabezpieczenie tam. To raczej nie idzie bez ryzyka. Jeśli firma zbankrutuje, twój pieniądze są utracone. Nie daj się w to wmieszać. Jeśli nie chcesz podejmować ryzyka, ulokuj swoje pieniądze na rachunku oszczędnościowym lub lokacie terminowej. Pozdrowienia ProperSoul

Napisany przez StingRay68
Cześć Propersoul, mam na myśli oczywiście Pana To, Twój komentarz pokazuje, że naprawdę nie masz pojęcia o rynku finansowym. Zajęłoby zbyt dużo czasu, aby wytłumaczyć Ci, że istnieją różne formy udziałów, w tym także te z wyłączeniem odpowiedzialności, oraz że zabezpieczenie kapitału może być wartościowe, jeśli się to robi poprawnie, ale wystarczy chyba, gdy powiem: Pozostań przy promowaniu swojej niewielkiej platformy, aby zarobić kilka euro poprzez pośrednictwo w sprzedaży standardowych produktów bankowych. Nawet Ci tego życzę!

Nie jestem Panem To. Ale jestem pod wrażeniem: potrafisz czytać informacje o firmie. Szacunek. Nie będę komentować reszty, bo to po prostu wygłup. Pozdrawiam ProperSoul

Re: lokata terminowa czy lokata? Który produkt finansowy jest obecnie lepszy?

Napisany przez frannny
Cześć Mumi, moim zdaniem zawsze zależy to od tego, jak bardzo jest się zależnym od pieniędzy. I jakie jest prawdopodobieństwo, że znajdzie się w sytuacji, w której trzeba będzie sięgnąć po większą część swojego majątku. Zalecana jest zatem indywidualna, zdrowa mieszanka lokat terminowych i lokat oszczędnościowych. Zarówno oprocentowanie lokat terminowych, jak i lokat oszczędnościowych w Bank of Scotland od dłuższego czasu jest bardzo atrakcyjne. Więcej informacji znajdziesz pod poniższym odnośnikiem: lokata oszczędnościowa w Bank of Scotland z atrakcyjnym oprocentowaniem Obsługa jest również bardzo przyjazna i kompetentna, dlatego zalecam nawet umówienie się na spotkanie z doradcą. W przeciwnym razie można poświęcić trochę czasu na regularne sprawdzanie oprocentowania lokat oszczędnościowych na różnych stronach porównawczych. Życzę Ci powodzenia Frannny

Napisany przez Veit G.
Poleciłbym rozłożenie pieniędzy na pewno. Akcje są świetne do osiągnięcia potencjalnie wysokich zysków, ale wymagają nerwów i doświadczenia. Przy obecnych stopach procentowych banki nie są najlepszym miejscem do parkowania pieniędzy. Mogę polecić poszukiwanie alternatyw. Na przykład część moich pieniędzy ulokowałem w firmie faktoringowej o nazwie Victeos Finance GmbH (victeos.com), która generuje zyski z finansowania obrotowego firm. Wpłaciłem tam część pieniędzy jednorazowo, a resztę opłaciłem w ratach. W tym roku wypłaciłem sobie część pieniędzy, co po odjęciu wszelkich kosztów przyniosło mi ponad 5% oprocentowania rocznie. Pieniądze są gwarantowane w obligacjach o stałym oprocentowaniu, a nie „ewentualnie” zarabiane. Można wybrać okres inwestycji od 90 dni do trzech lat.

Napisany przez WisteriaPearl
Cześć, cóż, co jest lepsze, każdy musi zdecydować sam. Zazwyczaj otrzymuje się wyższe odsetki od lokaty terminowej, ale w przeciwieństwie do konta oszczędnościowego nie zawsze można uzyskać dostęp do swoich pieniędzy! Pozdrowienia

Napisany przez Veit G.
Hmm, właśnie sprawdziłem w Google i znalazłem tylko do 3% oprocentowania w przypadku lokaty. Na pewno możesz mi powiedzieć, gdzie można dostać więcej na lokacie?!

Napisany przez heipe
Oczywiście wszystko zależy również od okresu trwania, jakie oprocentowanie w procentach możesz uzyskać. Obecnie Bank of Scotland oferuje 3,55% na lokatę terminową na 5 lat... Tutaj możesz przeczytać resztę samodzielnie...

Napisany przez lucas1980
Ale istnieje również możliwość założenia rodzaju lokaty terminowej poprzez szwajcarskie zarządzanie majątkiem, które gwarantuje 5% zwrotu!! Firma nazywa się Finopticum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata