Cześć,
chodzi o różne pytania. Oczywiście chce się jak najlepiej poradzić sobie na nowym miejscu pracy. Dlatego chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy przed moim rozpoczęciem. Na pewno pojawią się jeszcze wystarczająco dużo pytań, które będę mógł zadać mojemu przyszłemu szefowi.
Chodzi mi o takie rzeczy jak (przykłady pochodzą z mojej praktyki, na które nikt mi nie udzielił odpowiedzi):
- Mam
Dom z 2 mieszkaniami i jednostką użytkową, czy powinienem ten obiekt zarejestrować w Europace jako
Dom dwurodzinny czy jako
Dom wielorodzinny?
- Czy powinienem wpisać zasiłek rodzicielski w pole wynagrodzenie czy jako inne dochody?
- Jeśli wnioskodawca otrzymuje pieniądze za opiekę, np. ponieważ opiekuje się kimś (np. własnym dzieckiem lub osobą trzecią), czy jest to wynagrodzenie czy inne dochody? Czy w ogóle jest to brane pod uwagę?
- Jeśli ktoś pożycza pieniądze od rodziców, aby mieć więcej kapitału własnego. Czy banki potrzebują wcześniejszej umowy pożyczki, czy wystarczy, jeśli kapitał własny będzie, gdy zostanie wykorzystany, i nieformalny dokument od rodziców?
- Czy istnieje lista rzeczy, na które muszę zwrócić uwagę klientów (potencjalnych kredytobiorców)?
- Czy istnieje możliwość skopiowania już posortowanych dokumentów w teczce dokumentów w Europace do nowego przypadku (tak jak jest to możliwe w przypadku danych obiektu lub danych wnioskodawcy?)
Czasami bardziej fachowe/prawne, ale także dotyczące Europace. Czy może istnieje do tego dobre źródło książki?
Na przykład, interesuje mnie, które banki na przykład nie są tak rygorystyczne w przypadku problemów z Schufą itp.
Bardzo dużo już szukałem w Google, obejrzałem wszystko, co udało mi się znaleźć w samouczkach i wziąłem udział w szkoleniach w praktyce. Ale mam wrażenie, że potrzebuję więcej wiedzy tła.
Pozdrawiam
Dennis.