Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wczesne rozważania?

Napisany przez SebiLausW
Cześć,

za 10 lat moje zobowiązanie odsetkowe wygaśnie. Mam dość wysoką spłatę kredytu. Raty muszą wzrosnąć o 10%, abym musiał wydać dodatkowe 100 € miesięcznie na podstawie pozostałej kwoty w 2032 roku. Teraz zastanawiam się, czy opłaca się założyć umowę oszczędnościową w celu zabezpieczenia pozostałej kwoty ze względu na wzrost stóp procentowych, czy też może moje myśli są zbyt pochopne. Ale taki plan oszczędnościowy musi również być budowany przez pewien czas.

Pozdrawiam

Napisany przez StGe1973
Jeśli musiałabyś podnieść anuitetę (czy masz na myśli oprocentowanie czy oprocentowanie wraz z ratą spłaty kapitału) do 10%, to naprawdę nie musisz się martwić. Przy takim oprocentowaniu nawet Niemcy stałyby się niewypłacalne, nie wspominając już o krajach takich jak Włochy, Hiszpania itd.

Aktualnie nie zabezpieczałbym oprocentowania za pomocą oszczędności w Bausparvertrag, ponieważ moim zdaniem rynki po prostu przesadzają z oprocentowaniem. Niestety jest tak, że na rynkach zachowania nie są racjonalne, ale raczej nadmiernie się wyolbrzymiają albo zaniżają. Inflacja najprawdopodobniej znacząco osłabnie pod koniec roku, ponieważ miesiące z wysoką inflacją z poprzedniego roku staną się bazą. To zmniejszy presję na banki centralne. Ponadto, moim zdaniem obecnie bardziej prawdopodobna jest recesja niż wielki wzrost i to również zmusi banki centralne do utrzymywania podwyżek oprocentowania w ryzach.

Możesz także założyć kredyt forwardowy na 5 lat z wyprzedzeniem, czyli właściwie masz 5 lat na znalezienie odpowiedniej okazji oprocentowania przed zakończeniem okresu wiążącego kredyt. To zapewne już daje dużo bezpieczeństwa... ale absolutne bezpieczeństwo zapewne daje właśnie Bausparvertrag.

Napisany przez 2utopus
SebiLausW pisze:
Aby musiał wydać dodatkowo 100 € miesięcznie, rata musiałaby wzrosnąć do 10%, poczynając od pozostałej kwoty w 2032 roku.

100 € więcej miesięcznie to 1200 € rocznie - jeśli to ma być 10%, czyli czy pozostały dług w 2032 roku wynosi 12.000 €?
W takim przypadku nie martwiłbym się o odsetki ...

Napisany przez 6Bankkaufmann
@utopus, myślę, że masz błąd myślowy. 10% nie są od zera, ponieważ istnieje już istniejąca kwota odsetek i kapitału. Sebi również pisze o dodatkowych EUR 100. Po prostu nie znamy obecnej kombinacji odsetek i kapitału ani pozostałego salda w 2032 roku. Ale saldo pozostałe na pewno będzie się mieścić w normie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata