Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podpisana umowa oszczędnościowa - Źle??

Napisany przez michaa

Jestem jeszcze studentem dualnym i zaciągnąłem około rok temu umowę oszczędnościowo-kredytową - przynajmniej coś w tym stylu? Oto fakty:
Budżet oszczędnościowy: 10 000 €
Stopa oprocentowania depozytu: 0,05%
Stała stopa oprocentowania kredytu: 2,85%
Opłata za zawarcie umowy: 160 €
Wysokość oszczędności: 50 € Mam się niestety nie zajmował tym porządnie i dopiero teraz zdecydowanie bardziej się tym zainteresowałem. Zauważam, że niewielu faktycznie widzi sens w umowie oszczędnościowo-kredytowej... Czy to, co mam, ma jakikolwiek sens? Czy tylko głupota? Czy powinienem ją wypowiedzieć? Czy może pozostać bez wpłat i odebrać dane na temat ubezpieczenia na życie... Czy może ktoś mógłby mi w skrócie wyjaśnić, co dokładnie mam? Dziękuję! Lepiej późno niż wcale

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie oszczędzanie na cele budowlane może być sensowne, na przykład do lokowania środków z zysków kapitałowych, otrzymania premii mieszkaniowej, budowy kapitału na zakup nieruchomości (tutaj można np. kupić za każdy oszczędzony euro dwa taniej, np. po 2,35% i zwiększyć dźwignię kapitałową) lub jako oszczędności na nagłe wydatki domowe, jeśli jest się właścicielem. Oszczędzanie na cele budowlane może być jednym z elementów tworzenia kapitału, można go dodać do swojego portfela inwestycyjnego!! .......ale nie na ich ofertę od Badenii. Pewnie masz kolegę ze szkoły, który obecnie pracuje w DVAG, co?

Napisany przez michaa
faktycznie jeszcze głupsze... moja siostra jest w DVAG, co sprawia, że jest trudno z relacjami rodzeństwa i zrozumieniem, że wszystko nie jest tak idealne.

Jaka jest Twoja rada? Pozostawić to? Jak powinien wyglądać sensowny oszczędzający na mieszkanie? Gdzie mogę uzyskać lepsze informacje? Co sprawia, że mój jest taki zły?

Napisany przez 2utopus
Czy w Badenii/DVAG nie ma korzyści rodzinnych?
Moja matka mogła zawierać umowy dla członków rodziny w Sparkasse LBS bez opłat za zamknięcie.

Oczywiście można przenieść oszczędności pracownicze/premię mieszkaniową/dotację pracowniczą - jeśli opłaty już zostały zapłacone ...
albo czy istnieje możliwość zwrotu opłat, jeśli zrezygnuje się z kredytu?

Napisany przez RefleXx
michaa pisze:
tatsächlich noch blöder... meine Schwester ist bei der DVAG was es schwierig macht mit Familienverhältnis und der Erkenntnis dass alles garnicht so toll ist.

Was ist Ihr Tipp? Laufen lassen? Wie würde ein Sinnvoller Bausparer aussehen? Wo kann ich mich noch besser Informieren? Was macht meinen so schlecht?

Dziękuj swojej siostrze, że skłoniła cię do zainteresowania się finansami, nawet za stosunkowo niewielką kwotę.
Pozytywnym aspektem w przypadku umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe jest suma oszczędności w wysokości 10 000 €, zaledwie 160 € opłaty za otwarcie konta, co pasuje do sytuacji studenta uczącego się na praktykach.
Jeśli pracodawca oferuje Ci korzyści z tytułu oszczędzania na cele mieszkaniowe, a także premię mieszkaniową oraz ewentualnie dodatkowe oszczędności pracownicze, oszczędzanie te może być rozsądne w celu budowy kapitału.
Szczególnie, że opłata za otwarcie konta została już opłacona, teraz ma sens kontynuowanie oszczędzania w ramach umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe oraz oczywiście ubieganie się o premie i dodatkowe świadczenia.

Nie ma powodu do konfliktów rodzinnych, nawet jeśli istniała lepsza alternatywa w postaci umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe, albo gdyby inna forma oszczędzania miała więcej sensu.

Jako wskazówkę zawsze warto dowiedzieć się więcej przed podjęciem decyzji o zawarciu umowy, a w przypadku wątpliwości warto zapytać tutaj, na forum, zanim podejmiesz pochopną decyzję, na przykład w sprawie umowy ratalnej albo inwestycji.

Napisany przez Muenchner82
Tak, nie jestem ekspertem od oszczędzania budowlanego, ale dla mojego celu Debeka wydaje się mieć odpowiednią ofertę, ponieważ można otrzymać przydział już przy 40% oszczędności budowlanych, a oprocentowanie nominalne wynoszące 1,4% też nie jest takie złe. Ostatecznie dużo zależy od indywidualnego celu, co lepiej pasuje.

Napisany przez Dante
Jakie są roczne koszty?

Napisany przez NaTwoim13
Muenchner82 pisze:
Tak, nie jestem ekspertem od oszczędzania budowlanego, ale dla mojego planu Debeka miała prawdopodobnie odpowiednią ofertę, ponieważ tam można już otrzymać przydział przy 40% oszczędności w budowlance, a oprocentowanie nominalne na poziomie 1,4% nie jest takie złe.
Ostatecznie wiele zależy od indywidualnego planu, który lepiej pasuje.

Są oferty, które przydzielają już około 30%, a oprocentowanie 1,4% jest interesujące, ponieważ celem oszczędzania w budowlance powinno być jak największe zabezpieczenie jak największej kwoty kredytu budowlanego za małe pieniądze własne (opłata oszczędnościowa, oszczędności w budowlance przy przydziale). To wszystko w jak najkrótszym czasie.

2,35% oprocentowania kredytu wydaje się gorsze niż 1,4%, ale tak nie jest, ponieważ A) szybciej jest przydzielany i/lub B) potrzebne jest mniej środków własnych i/lub C) dłuższy okres spłaty, niskie oprocentowanie i rata spłaty po przydzieleniu!

Przemyślmy, budowlany plan oszczędnościowy musi być uzupełniony w ciągu 10 lat. W tym czasie oprocentowanie lokat rośnie, podczas gdy w budowlance pozostaje na poziomie 0,05% lub 0,1%. Co myślisz o sensowności kontynuowania oszczędzania w budowlance do przydziału w takim przypadku? Jeśli nie mogę zabezpieczyć wszystkiego, to na co mi oprocentowanie 1,4%, jeśli pozostałą część trzeba wziąć na rynku po 5%, podczas gdy potencjalnie można otrzymać pełną wymaganą sumę przy 2,35%?

To samo dotyczy spłaty, dlaczego więc (to jest potrzebne) wysoka rata spłaty dla taniego kredytu budowlanego oprocentowanego na 1,4%, gdy teraz brakuje płynności, aby resztę potrzeb, koszty rynkowe były wyższe?

Innymi słowy, czy uzyskując w końcu wymaganą kwotę, nie jest bardziej korzystne ulokowanie niepotrzebnych środków (część opłaty oszczędnościowej) o stałym oprocentowaniu na rynku, aby uzyskać wyższe mieszanego oprocentowanie inwestycji, ponieważ w przypadku oprocentowania kredytu na poziomie 2,35% wymagany stopień oszczędzania jest znacznie niższy?

Oszczędzanie budowlane (kupowanie oprocentowania w przyszłości) może być rozumnie obliczone i umiarkowanie wykorzystane, ma sens, z pewnością szczególnie wtedy, gdy uwzględniono wszystkie oferty. Oczywiście konieczne jest uwzględnienie wszelkich ewentualności, aby ewentualnie powrócić do środka, ponieważ także tutaj nikt nie zna oprocentowania jutra, ale zna swoją własną mentalność ryzyka i afirmację do ryzyka, i w zależności od tego najlepiej (może z udziałem niezależnego pośrednika finansowego, korzystającego z całej gamy ofert) podjąć właściwą decyzję i wybrać, być może także pod kątem ostatecznie płacenia nieco więcej, ale w odniesieniu do ryzyka zmian oprocentowania w swojej decyzji życiowej, z spokojnym snem, lub nie być dodatkowo zaniepokojonym przez dodatkowe niepewności.

Jedno jest pewne, oferty Debeki nigdy nie grały roli i nie zagrają, zwłaszcza oferty z niskimi oprocentowaniami kredytów, które służą wyłącznie do zwabienia!!!

Napisany przez Dante
Ale wiesz już, że kontrakt oszczędnościowy tutaj wynosi zaledwie 10 000 €. Po prostu nie chcę nikogo urazić, ale jako konsument mogę dostać 10 000 € jako kredyt konsumencki bez całego tego zamieszania z mniejszymi odsetkami i kosztami. A co można zrobić z 10 000, jeśli naprawdę chcesz budować lub kupować?

Napisany przez NaTwoim13
Hej, mam wiele pomysłów.

1) Zapłacić koszty poboczne zakupu nieruchomości lub ich część kapitałem obcym.
2) Później zwiększyć Planowanie Domu w Zaciszu (BSV), o ile udało się zaoszczędzić 10 000 euro.
3) Zmniejszyć poziom zadłużenia, bowiem 7 000 euro kredytu hipotecznego przy 3 000 euro kredytu odnawialnego może stworzyć ogromne dźwignię, jeśli np. z 7 000 euro osiągnie się granicę poziomu zadłużenia na poziomie lat 80., 90. czy nawet 60. Generuje to poprawiony stopę procentową, która wpływa na całą potrzebę finansowania. Warto wspomnieć, że banki nie lubią zbytnio, gdy w ramach finansowania nieruchomości bierze się pożyczki prywatne, tym bardziej że stopa procentowa i rata kapitałowa zastępująca stosunek LTV są zazwyczaj wyższe.
itd itd itd

Oczywiście można również wziąć kredyt hipoteczny!!!

Napisany przez Dante
Pytanie brzmi także, czy w ogóle chce budować czy kupować?

Napisany przez NaTwoim13
Więc zacznij od małego, oszczędzisz na kosztach końcowych i zawsze możesz zwiększyć.

Napisany przez Versmakler
Cześć Micha, jeśli nie opłaciłeś jeszcze żadnej składki lub opłaciłeś tylko jedną, odwołaj lub anuluj umowę. W przeciwnym razie pozwól teraz funkcjonować umowie oszczędnościowej, ponieważ najprawdopodobniej już opłaciłeś opłatę aktywacyjną. Istnieją lepsze kontrakty oszczędnościowe z lepszymi stopami procentowymi, ale ok.
Roczna opłata pochłonie twoje zyski, więc stracisz pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata